söndag 11 oktober 2020

Sju säsonger av The MentalistSju säsonger av The Mentalist

Höstens stora maraton gick fort för mig att ta mig igenom, trots det stora projekt jag valde. Jag började titta på The Mentalist för några år sedan och såg då första säsongen, men tröttnade på grund av det enformiga konceptet. Jag fann varje avsnitt väldigt underhållande, men kände inte att det fanns tillräckligt med drivkraft för att sätta på nästa avsnitt. Men när jag nu i oktober gav mig på andra säsongen kände jag att jag plötsligt såg serien på ett annat sätt. Konceptet hade inte förändrats, men denna gången räckte underhållningen, karaktärerna och framförallt - huvudskådespelaren Simon Bakers karisma för att jag skulle känna mig fullt involverad i världen som presenteras i The Mentalist. Från fjärde säsongen och framåt började spänningen ta fart, och därifrån kunde jag klart och tydligt förstå att jag inte skulle sluta titta förrän alla säsonger var sedda. 

Så vad handlar The Mentalist om egentligen? 

Serien följer ett team på fem personer som jobbar på CBI - California Bureau of Investigation, det vill säga att de löser mord på olika platser i Kalifornien. En av medlemmarna i teamet jobbar som konsult då han är ovanligt smart och uppmärksam - så väl att han tidigare lyckats bli rik på att låtsas vara synsk. Han hjälper polisen lösa olika mordfall, men det mord han egentligen är där för att lösa är mordet på sin fru och dotter. 

Det bästa med The Mentalist

Det absolut bästa med The Mentalist, är huvudkaraktären Patrick Jane, spelad av Simon Baker. Han gör serien vad den är med sin humor och lekfullhet såväl som sin briljans. Han lyckas alltid överlista mördaren och gör det på ett sätt som blir otroligt underhållande. Det är alltid lika roligt och spännande att följa fallen i varje avsnitt, och det är alltid lika roligt att se teamets reaktioner till Jane's galna idéer. 

Det sämsta med The Mentalist

I början är serien ganska enformig och följer egentligen samma koncept genom alla säsonger - dvs ett fall per avsnitt. Men från säsong fyra och framåt så tar det stora fallet gällande seriemördaren Red John fart ordentligt vilket ger serien en spänning som sträcker sig över säsongerna. Men för en person som lätt tröttnar på kriminalserier där de flesta fall avslutas inom loppet av fyrtio minuter, så kanske inte detta är rätt serie. Med det sagt så kan jag ju ändå berätta att jag inte heller vanligtvis gillar den typen av serier, så man vet aldrig säkert förrän man testar. 

Karaktärerna och relationerna mellan dessa

Givetvis blir den charmige Patrick Jane snabbt favoriten i serien, jag tror vi alla kan enas om det. Men det är även lätt att gilla övriga karaktärer såväl som vissa skurkar och andra återkommande karaktärer. Även om vi inte ofta får träffa karaktärerna utanför arbetet så får vi ändå följa relationerna inom teamet. Vänskapen och lojaliteten som efter några år tillsammans verkar vara viktigare än jobbet i sig. Romantik som uppstår och vänskapligt tjafs som underhåller. Seriemördaren Red John lyckas också vinna över oss, på gott och ont. Givetvis avskyr man honom, men man kan ändå inte undgå att uppskatta den katt- och råtta-lek som uppstår mellan Red John och Patrick Jane. Det är dessutom otroligt spännande att gå genom säsongerna och undra vem Red John kan vara, vilket gör att man ser på varenda karaktär som dyker upp i serien med en gnutta misstänksamhet. 

Vad jag tycker om slutet

För att inte avslöja något ifall att du som läser någon gång skulle vilja titta på The Mentalist, så tänker jag bara säga såhär. Serien tar en stor vändning under sjätte säsongen, och även om det innebär att de sista två säsongerna kändes väldigt annorlunda så gjorde det också att vi fick ett bra och ordentligt slut. Jag tycker, överlag, att alla säsonger av The Mentalist är jättebra även om jag har mina personliga favoriter - däribland den sista säsongen. När det kommer till Red John-fallet så vill jag inte avslöja någonting och därför lämnar jag min åsikt om avslöjandet osagd. 

Sammanfattning

Jag föll pladask för The Mentalist. Det är en rolig, smart och vid sina höjdpunkter, även spännande serie. Är du sugen på att se serien? Då kan jag rekommendera streamingtjänsten Prime Video. Där kan du både se The Mentalist och massor med andra fantastiska serier så som exempelvis Doctor Who, Supernatural och The BoysInga kommentarer:

Skicka en kommentar