söndag 6 september 2020

Maj-Aug-20 ● Utdrag ur min filmdagbokDenna gången blir det en samlad lista för filmerna jag sett de senaste månaderna, nämligen mellan maj och augusti - helt enkelt eftersom jag inte haft mycket tid eller ork till att uppdatera varje månad. Därför blir listan extra lång!


Maj

The Half of it  2020 

Har inte så mycket att säga om denna film eftersom jag tyvärr knappt minns någonting alls. Men gav den en trea på Letterboxd, så antagligen tyckte jag att den var helt okej. Minns att den kändes lite annorlunda, vilket jag gillade. 

Freeheld  2015 

Tyckte detta var en fin och viktig film med ett fantastiskt budskap. Men minns att jag samtidigt tyckte att utförandet kunde bli mycket bättre. Karaktärerna kunde blivit djupare och på så sätt kunde även berättelsen ha blivit så mycket mer fängslande än vad den var. 

Hunt for the Wilderpeople  2016 ★★★★★ 

Älskar. Tycker denna film är så härlig på så många sätt. Nya Zealand? Check. Humor? Check. Underbara karaktärer? Check. En fantastiskt galen resa? Check. 

Noll Tolerans  1999 

Första Johan Falk filmen. Hade inte sett något alls tidigare från Johan Falk. Tyckte den var helt okej. Bra och lagom spännande, men inte fantastisk. Något trista karaktärer. 

Juni

Jojo Rabbit ● 2019 ★★★★★

Taika Waititis film som vann oscar för bästa manus. Visste att jag skulle älska detta. Satir och mörk humor blandat med en hemsk verklighet? Kan knappast bli bättre än såhär. 

What We Do in the Shadows ● 2014 

Hade höga förväntningar. Var otroligt distraherad, så skulle behöva se denna igen. Men kände mig nog lite besviken? Helt okej och rolig vid tillfällen. Men kände mig lite underväldigad. Kan dock bero på att jag redan sett den nyproducerade tv-serien med samma namn och samma story, vilket gjorde att det blev som att se exakt samma sak igen. Även om filmen tekniskt sätt kom ut först. 

The Art of Racing in the Rain ● 2019 

Ville se denna film av två anledningar. (1) Jag älskar hundar och (2) Milo Ventimiglia. Helt okej film. Gillade storyn kring hans dotter, även om det hela var ganska förutsägbart. För övrigt är hundfilmer alltid lite löjliga men lyckas ändå värma ens kalla hjärta. 

Juli

Johan Falk 1: Gruppen för särskilda insatser ● 2009 

Kanske tekniskt sätt är en serie (eller?), men jag kommer ändå skriva med Johan Falk i dessa sammanfattningar. Inte för att jag egentligen har så mycket att säga om dem. Bra men inte fantastiska. Sen är jag inte så van vid svenska filmer/serier, så detta är väldigt nytt för mig. 

Johan Falk 2: Vapenbröder ● 2009 

Detta är den bästa av de Johan Falk filmer/avsnitt jag sett hittills. Gillar främst Lisa-storyn då jag tycker Johan Falk som huvudkaraktär är otroligt ointressant. Han var mer intressant i Noll Tolerans än i några av de andra filmerna. 

Where the Heart Is ● 2000 

Har velat se denna ett tag då det är en indiefilm om en ensam hemlös kvinna med Natalie Portman i huvudrollen. Med den premissen - hur kan man inte vilja se den? Tyckte verkligen om filmen, men måste samtidigt konstatera att den är långt ifrån perfekt. Älskade hur som helst storyn, huvudkaraktären och vänskapen som utvecklades mellan henne två andra kvinnor. 

Trassel ● 2010 ★★★★★ 

En av de bästa filmer som någonsin gjorts. Enough said. 

Gifted ● 2017 ★★★★★ 

En av mina favoritfilmer, älskar verkligen Gifted med hela mitt hjärta. Dramafilmer där det tunga kombineras med humor, det är så jäkla fängslande. Älskar. 

Big Daddy ● 1999 

Så dålig. Trodde ändå den skulle vara lite bra. Många som gillar den. Men nej, detta var inte för mig. Borde förstått bättre från en Adam Sandler film. 

A Simple Favor ● 2018 ★★★★

Gillade denna mer än vad jag trodde att jag skulle göra! Verkligen en intressant film. Älskar Blake Lively i denna. Men även min respekt för Anna Kendrick har växt mycket det senaste. Tips: se tv-serien Love Life på C-More. 

Hustlers ● 2019 ★★★★

Också en film som överraskade mig positivt. Riktigt intressant film som höll mig fängslad från början till slut. Väldigt spännande att följa relationen mellan de två huvudkaraktärerna. 

Beetlejuice ● 1988 ★★★★☆ 

It's Beetlejuice. Rolig och underbart vrickad. What else can I say? 

Johan Falk 3: National Target ● 2009 

Minns inte vilken detta var, men det är troligt att det var denna del som fick mig att tappa all respekt jag någonsin haft för Johan. Eller så var det nästa del. Gillar polis-delen av Johan Falk men har än så länge väldigt svårt för huvudkaraktären. 

Freedom Writers ● 2007 ★★★★

Så himla bra film, verkligen en positiv överraskning för mig. Känslosam och viktig. Älskar för övrigt filmer som handlar om en lärare som lever för att inspirera sina elever. Also: se Dead Poet's Society, y'all. 

The Intern ● 2015 ★★★★

Positiv överraskning. Igen. Trodde inte alls att denna skulle vara så bra, ville bara se något lättsamt. Men älskar man Robert De Niro, så älskar man. Anne Hathaway också förresten. Och hela filmen i sig som var ganska underbar. 

Augusti

Blinded by the Light ● 2019 

Hade förväntat mig mer av en Springsteen-inspirerad musikfilm. Men den var bra, bara inte bra

Red Dragon ● 2002 

Ganska medioker film egentligen, men funkar ändå som underhållning. När Lammen Tystnar är dock ganska mycket bättre. 

It Chapter Two ● 2019 

Nej. För det första: var detta exakt samma film som Chapter One, fast med vuxna? Och för det andra: om det fanns något att uppskatta under hela filmen så förstörde avslutet det. Spoiler Alert. Åh nej, ett monster har dykt upp i form av en mördarclown, vad ska vi göra? Ja, jag vet! Vi förolämpar den till döds. Och så lever de lyckliga i alla sina dagar. 

Johan Falk 4: Leo Gaut ● 2009 

Jag gillade denna något bättre än del 3. Gillade att återse Leo Gaut från Noll Tolerans

The Gentlemen ● 2019

Vill helst inte ge denna ett betyg eftersom jag var otroligt okoncentrerad den kvällen då jag såg The Gentlemen. Denna film har fått så mycket praise, men jag hängde verkligen inte med i svängarna eftersom jag hade så svårt att hålla koncentrationen den dagen. Den verkar väldigt bra, och som en film jag skulle älska - men måste se om den innan jag kan ge den ett ordentligt omdöme. 

The Spy Who Dumped Me ● 2018 ☆ 

Ingen superbra film men jag och min vän behövde något lättsamt att somna till. Vi somnade. 

Train to Busan  2016 ★★★★

Har velat se denna ett tag, och nu blev det dags. Har tyvärr inte sett så många koreanska filmer och vill verkligen se fler. Så detta blev en bra början. Tyckte faktiskt om den väldigt mycket! Spännande film. Absolut inget revolutionerande när det kommer till zombiefilmer, men kände ändå att den lyckades underhålla ganska bra. 

I Feel Pretty ● 2018 

Titeln och handlingen fick mig att vilja se denna film när den först hade premiär år 2018, men låga betyg och dålig kritik fick mig att lägga den åt sidan. Häromdagen lyssnade jag dock på en podcast med Oprah där hon intervjuade Amy Schumer och plötsligt blev jag riktigt sugen på att se I Feel Pretty trots allt. Tyckte ändå det var en okej film! Inte riktigt min humor tyvärr. Och kände verkligen att det hela hade kunnat levereras så mycket bättre. Men idén är verkligen bra och ibland känner jag bara att det kan räcka för en kvälls underhållning. 

Remember Me ● 2010 ★★★★☆ 

Det var många år sedan jag såg denna film, men kommer ihåg att jag gillade den. Därför blev jag sugen på att se om den igår kväll för att se om jag fortfarande tyckte den var lika bra, och ja - det gör jag faktiskt! Gillar att den har en mörk ton samtidigt som det är en film med mycket kärlek. Vad man tycker om slutet på denna film kan diskuteras vilt, men personligen gillar jag slutet. Jag kan absolut förstå varför folk tycker att det "kommer från ingenstans", men händelsen i sig kom ju faktiskt från ingenstans. När skulle det någonsin vara ett bra tillfälle för ett sådant avslut? Det är inte orealistiskt. Sen att det skulle vara "okänsligt" som vissa beskriver det, är något jag inte heller riktigt håller med om, även om jag kan förstå tanken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar