torsdag 4 juni 2020

Jag har sett alla avsnitt av Gilmore GirlsJa, du läste rätt! Ungefär åtta år efter att jag sett första avsnittet av Gilmore Girls, har jag slutligen även sett sista. En serie jag under en lång tid inte trodde att jag någonsin skulle se klart eftersom jag endast använde den som en sista utväg när jag inte hade något annat att titta på. Jag såg alltså ett avsnitt någon gång ibland under åtta år, och på dessa åtta år kom jag fram till slutet av andra säsongen. Det var inte förrän säsong tre som jag slutligen började känna ett behov av att se mer. Det var då jag började inse att charmen bakom den lilla staden Stars Hollow var så mycket mer än bara ett tidsfördriv när inget annat fanns att titta på. Plötsligt blev jag alldeles varm i hjärtat av att följa den fantastiska duon Lorelai och Rory, att se Kirk gå från det ena jobbet till det andra, och att under början av varje avsnitt sjunga med i Carole King's Where You Lead. På sju säsonger och en uppföljande mini-serie, förvandlades Gilmore Girls från en tv-serie jag kände mig för uttråkad av för att se mer än ett avsnitt åt gången, till en serie jag inte kunde släppa förrän alla avsnitt var sedda. Istället för att skriva en hel recension så kör jag på min klassiska lista på elva frågor. 

1. Hur skulle du kortfattat beskriva serien?
En riktigt myspys-serie med en god blandning av humor och drama. Följer en mamma och hennes tonårsdotter som bor i en liten småstad full av en skara av något galna (men underbara) invånare. Familjedrama, relationer, vänskaper och klasskillnader är några stora teman genom seriens gång. 

2. Vad är det bästa med serien?
Att den är så otroligt mysig och charmig. Man blir så varm i hjärtat bara av att se ett enda avsnitt! Småstadscharm i kombination med underbara karaktärer man verkligen förälskar sig i. 

3. Vad är det sämsta med serien?
För mig tog det ju väldigt lång tid innan jag fastnade för serien. Även om jag kunde uppskatta småstadscharmen så kändes det hela tiden som att detta var en serie som helt enkelt inte passade mig eftersom jag inte tyckte att det hände tillräckligt mycket. Och helt ärligt kan jag inte förklara vad som hände som gjorde att jag helt plötsligt upplevde hela serien på ett nytt sätt. Det var fortfarande samma gamla Gilmore Girls, men plötsligt hade jag känt karaktärerna tillräckligt länge för att verkligen bry mig om alla småsaker som hände i varje avsnitt. Även om det fortfarande bara var småsaker. En annan sak jag överlag haft väldigt svårt för, det är att ämnen som ex otrohet och bodyshaming normaliserades som om det vore helt okej. Aldrig okej enligt mig. 

4. Vilken karaktär är din favorit?
Lorelai Gilmore, ingen tvekan om saken. Hon är fantastiskt underbar och den största orsaken till varför jag älskar serien så mycket som jag gör. Hennes humor och kvicka repliker bjuder på många skratt, och hennes styrka och självständighet gör henne till en fantastisk förebild. 

5. En replik från serien som du kan citera utantill?
You've been Gilmored! So it's a tv-show? It's a lifestyle. It's a religion. 

6. Finns det någon relation i serien som du gillar extra mycket?
I första hand, Lorelai och Rory. En fantastisk duo som är bästa vänner lika mycket som mor och dotter. Denna relation är verkligen hjärtat i serien. När det kommer till en romantisk relation - Lorelai och Luke! Alla dagar i veckan. Sen skulle jag kunna räkna upp ungefär alla vänskapsrelationer i hela serien, men jag kan väl nöja mig med att nämna Rory och Paris. 

7. Finns det någon minnesvärd scen som du aldrig glömmer?
Åh, så många. Färskt i minnet har vi såklart scenen från avslutet - när Lorelai ringer Emily och berättar om hennes trettonde födelsedag med Richard. Sedan minns jag även Rory's examen från Chilton med värme - talet där hon nämner både Lorelai och sina morföräldrar och hur mycket hon älskar och uppskattar de alla tre. Är fullt medveten om att bilden jag valt inte kommer från någon av dessa scener, men även den scenen är väldigt fin såklart. 

8. Favoritmusik från serien?
Jag älskar introlåten, så härlig. Men sen gillade jag faktiskt den musikaliska överraskningen som kom med A Year in the Life. Massa härlig musik i varje avsnitt - däribland These Boots Are Made For Walkin' med Nancy Sinatra i scenen där Lorelai och Rory delar ut tidningen från The Stars Hollow Gazette. 

9. Har du någonsin gråtit till serien?
Ja. Blev tårögd i båda scenerna jag nämnde i svaret på fråga sju. 

10. Vad tyckte du om slutet?
Blandade känslor, blandade åsikter. I helhet tyckte jag att A Year In The Life var bra, men samtidigt kändes den väldigt överdriven och fånig ibland. Förstår att det var meningen eftersom de gjorde det på ett väldigt uppenbart överdrivet sätt. Men ibland föll det mig inte riktigt i smaken. Bortsett från det så tyckte jag ändå om mini-serien. Åtminstone nu när jag fått tid till att sansa mig lite efter det överraskande avslutet. Men hoppas verkligen på en ytterligare fortsättning, även om det antagligen inte kommer hända. 

11. Slutligen, varför är denna serie så speciell just för dig? 
Jag känner verkligen att jag kan relatera till väldigt mycket i serien. Framförallt relationen mellan Lorelai och Rory eftersom jag under större delen av min uppväxt bodde ensam med min mamma. Jag har alltid sett min mamma som min bästa vän - på samma sätt som Rory ser Lorelai. Sedan är jag även uppväxt i en småstad. Inte riktigt lika liten som Stars Hollow kanske, och absolut inte lika kärvänlig. Men skulle ändå vilja säga att jag haft det så nära man kommer. Det kan knappast finnas någon stad i hela världen, eller några människor i hela världen som är som Stars Hollow och dess knasiga invånare. 
1 kommentar:

  1. Så kul att du sett hela serien nu!!! Sååå då får du se Shameless nu ;D

    SvaraRadera