lördag 25 januari 2020

The Passage (2019)The Passage är en av de där serierna från förra året som jag verkligen hade velat se, men som inte fanns tillgänglig på svensk streaming. Därför fick jag vänta fram tills nu, när hela säsong ett äntligen dök upp på Viaplay. På sätt och vis var det kanske försent, eftersom jag nu visste att serien blivit nedlagd. Men det hindrade mig inte från att se samtliga avsnitt, även om jag kanske hade föredragit att avsluta efter ungefär halva. 

Det som genast lockade mig med The Passage var det faktum att en relation mellan ett föräldralöst barn och en FBI agent stod i fokus. Och kanske lite för att Mark-Paul Gosselaar spelar FBI agenten. Detta var även anledningarna till varför jag föll pladask för serien efter första avsnittet. Älskade dynamiken mellan de två huvudkaraktärerna, tyckte de hade både en rolig och en vacker relation. Men någonstans på vägen började jag förstå att detta inte var tillräckligt.

Det är svårt att veta hur jag ska förklara mina tankar kring den fullständiga säsongen. Å ena sidan älskade jag den. Å andra sidan hatade jag den. Amy Bellafonte, flickan som ska experimenteras på, och Brad Wolgast, eller 'Agenten' som Amy kallar honom - dessa två gjorde serien fantastisk. Även många av de övriga karaktärerna vann över mitt intresse relativt fort, och lyckades verkligen göra sina scener intressanta. Men bakom karaktärerna finns en story som jag aldrig riktigt lyckades fastna för. The Passage är nämligen en serie om vampyrer. Och under första halvan av säsongen, var detta endast en bakomliggande story medan karaktärerna låg i fokus. Att följa Amy och Brad på rymmen från en myndighet som vill utnyttja henne var den solklara höjdpunkten under säsongen för mig. Men så fort allt förändrades för dem, ändrades även min synpunkt på serien. Plötsligt handlade det istället om vampyrerna. Världens undergång. En typ av berättelse jag vanligtvis hade älskat - om det hade gjorts rätt. Men det kändes inte rätt. Inte alls. Istället kändes allting otroligt snabbspolat. Och inte bara världens undergång, utan även relationen mellan våra huvudkaraktärer. Plötsligt var de en familj utan någon osäkerhet mellan varandra överhuvudtaget, och jag hade helt enkelt väldigt svårt för att följa med i denna snabba utveckling. 

Helt ärligt så tror jag att detta hade kunnat bli så bra. Men det blev det inte. Och det chockerande sista avsnittet hade jag kunnat vara utan. Att säga att serien bara följer böckerna håller inte som argument. Hur sista avsnittet slutade hade kunnat vara ett fantastiskt avslut, om det hade gjorts på rätt sätt. Om de bara inte hade haft så bråttom. 

Har du sett The Passage? Håller du med mig om den negativa vändningen? 

★★★☆


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar