fredag 3 januari 2020

Sammanställning av mitt filmår 2019

Precis som förra året så fyller jag i denna lilla listan där jag svarar på frågor om hur året har varit för mig när det kommer till filmerna jag har sett. Och med filmerna jag har sett så menar jag alla filmer jag sett under året, det vill säga nya som gamla. 

Den film som känslomässigt gripit tag i mig mest under året
Allra mest skulle jag nog säga Avengers: Endgame eftersom jag varit så involverad i filmserien. Därför var det väldig känslosamt när jag såg den sista med vetskapen om att det var slutet för Avengers-serien. 

Den roligaste filmen jag sett under året 
Tittar inte supermycket på komedifilmer, och de jag ser brukar jag inte tycka är jätteroliga. Därför tänker jag här svara en stå-upp show som jag sett två gånger i år, nämligen Ali Wong's Baby Cobra

Den mest tragiska filmen jag sett under året
Jag skulle nog vilja säga Only The Brave som jag såg i början av året. Tyckte den var väldig sorglig. Jag såg även Pan's Labyrinth för första gången i år som jag tyckte var ganska hemsk. 

Den mest spännande filmen jag sett under året
Finns ingen tvekan om mitt svar här - Prisoners. Otroligt spännande thriller om en pappa som desperat försöker ta reda på vad som hände hans försvunna dotter. 

Den mest intressanta filmen jag sett under året
Har tre svar här. Otroligt intressanta men på helt olika sätt. Joker - en film som djupdyker i psykologin hos huvudkaraktären. Her - en film som visar oss en framtid där teknologin är avancerad på ett helt nytt och fascinerande sätt. Och The Prestige - en film som är intressant på ett sätt jag inte ens kan förklara. 

Den bästa coming-of-age filmen jag sett under året
Absoluta favoriten är This Boy's Life som jag såg i år, men som är en gammal film. Väldigt bra dramafilm om en pojke som växer upp på femtiotalet med sin ensamstående mamma för att sedan tvingas flytta hem till hennes pojkvän som visar sig bli allt mer våldsam. En annan favorit jag såg i år, är A Bronx Tale, en film om en pojke som växer upp i en arbetarfamilj som bor granne med stadens värsta maffiaboss. I båda dessa filmer medverkar Robert De Niro. 

Den bästa animerade filmen jag sett under året
Klaus! Tyckte väldigt mycket om den. Även Spider-Man: Into The Spiderverse tyckte jag var väldigt bra. 

Den bästa kvinnliga skådespelarprestationen jag sett under året
Jag tyckte Scarlett Johansson var fantastiskt bra i Marriage Story.

Den bästa manliga skådespelarprestationen jag sett under året
Joaquin Pheonix i Joker. Utan tvekan. Fantastisk film, och fantastisk rolltolkning. Sen så är ju Joaquin ganska fantastiskt i allt han gör, så det är väl inte jättekonstigt att jag älskade honom även i denna. 

Den bästa actionfilmen jag sett under året
Avengers: Endgame. Har inte sett så många andra actionfilmer i år faktiskt. Såg John Wick som jag aldrig hade sett förut, men den var inte alls så bra som jag hade hoppats på. Tyckte det var för mycket action och för lite story tyvärr. 

Bästa indiefilmen jag sett under året
Tyckte väldigt mycket om Waitress som jag såg i somras. Den handlar om en kvinna som kämpar med att kunna lämna sin våldsamma man trots att hon lever i en liten småstad och med en dålig lön. Trots sitt mörka tema lyckades detta faktiskt bli en väldigt mysig feel-good film. 

Den bästa feel-good filmen jag sett under året
Ja, apropå feel-good. Som vanligt så tittar jag mycket på denna typen av filmer eftersom... ja, genren säger sig själv. För att jag mår bra av dem. Den bästa feel-good filmen jag såg i år är nog Roman Holiday. Gillade den väldigt mycket. Sen såg jag även How To Train Your Dragon 2 och jag älskar verkligen dessa filmer. Så mysiga. För att nämna ytterligare en - Guernsey Literary & Potato Peel Pie Society tyckte jag väldigt mycket om också, och den platsar absolut inom kategorin feel-good. 

Den mest förvirrande filmen jag sett under året
The Prestige var ganska förvirrande faktiskt. Det var nog först i slutet som jag egentligen förstod vad den faktiskt handlade om. 

Den bästa filmen jag sett under året 
Den bästa filmen som släpptes i år - Joker. Den bästa filmen jag sett i år men som har några år på nacken - Prisoners. Sen så har jag ju mina personliga favoriter också, som säkerligen har sina brister men som ändå är fantastiska i mina ögon, nämligen This Boy's Life, Green Book, Roman Holiday, I rymden finns inga känslor och A Bronx Tale

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar