torsdag 9 januari 2020

Det där fantastiska med DisneyKarin, Emelie, Felicia, Sara och Lena - vårt samarbete är igång igen! Det blir en underbar start på året med dagens inlägg som handlar om våra Disney favoriter. Jag tycker vi kan ignorera det faktum att jag redan första gången lyckades bli sen med inlägget. Attans. Istället lägger vi vikt på det faktum att Lejonkungen kommer med på listan. Woho

Innan jag påbörjar min lista på de Disney filmer jag anser vara allra bäst, vill jag bara länka till mina kära bloggvänner vars inlägg du såklart ska kolla in! Karins blogg hittar du på KarinsUniversum, Emelies på FiktivaEm, Felicias på FrökenTV, Saras på Seriereflektioner och Lenas på TheLenaElisaStory


Tangled kan nog vara den Disneyfilm jag sett allra flest gånger. Därför förtjänar den såklart en hedersplats bland mina favoriter. Den betyder extra mycket för mig eftersom det är en film jag valt att se ungefär hundra gånger i vuxen ålder, vilket inte är dåligt eftersom övriga filmer på listan snarare är filmer jag sett hundratals gånger under uppväxten, men inte så många gånger under senare år. Anledningen till varför jag älskar Tangled så mycket, och varför jag aldrig någonsin tröttnar på den, är för att den konstant får mig att skratta, samtidigt som den bjuder på fantastisk musik, en fantastisk romans och ett fantastiskt äventyr. Jag älskar allt med Tangled. Allt


Lejonkungen var en av mina absoluta favoritfilmer när jag växte upp, och det är den fortfarande. Jag tycker det är en fantastisk film med helt magisk musik. Filmens stora öppning med Circle of Life, En värld full av liv på svenska, får mig att rysa i hela kroppen varje gång. På samma sätt som jag blir tårögd varje gång jag bevittnar Mufasa falla mot sin död, och varm i hjärtat varje gång jag ser Simba återskapa uppvisningen av sitt barn precis som Mufasa gjorde med Simba. Lejonkungen är en film alla barn borde få uppleva.


Mary Poppins var en unik upplevelse för mig som barn, eftersom den blandar 2D-animation med live-action. Jag fick alltså för första gången se en film där riktiga skådespelare mötte tecknade miljöer och tecknade figurer mötte verkliga miljöer. Filmen var givetvis revolutionerande för sin tid, men även jag som föddes i slutet av 90-talet kunde fascineras över hur extraordinär Mary Poppins faktiskt blev. Filmen sågs med glädje om många gånger, och även idag räknar jag med filmen som en av världens bästa feel-good filmer. 


Det finns nog ingen Disney karaktär jag älskar så mycket som Baloo från Djungelboken. Och hans underbara Bare Necessities, eller som den heter på svenska, Var nöjd med allt som livet ger. Kombinationen av björnen Baloo, pantern Bagheera, människopojken Mowgli, apan Louie och den skräckinjagande tigern Shere Khan utgör en av de bästa Disney filmerna som någonsin gjorts. Kort efter Tangled landar nog Aladdin som den Disney film jag sett allra flest gånger under alla år. Anledningen? För att det är en helt fantastisk film. Huvudkaraktären Aladdin är lätt att älska, men trots hans charm är det sidokaraktärerna som stjäl vår uppmärksamhet. Den själviske apan Abue, prinsessan Jasmine's underbart härliga pappa Sultanen, den fenomenalt onde skurken Jafar och hans excentriske side-kick Iago. Men aldrig kommer vi glömma Robin Williams bakom rösten av Genie, med hans underbara tolkningar av Friend Like Me och Prince Ali. Hälsningar från någon som tittat mer på originalversionen än den svenska dubbningen. Kort sagt, Aladdin är en skatt som alla borde få uppleva. 

Som ni ser så blev det ingen ordentlig ordning på listan, men det gör inget eftersom samtliga av dessa filmer har en likvärdig plats i mitt hjärta, och det hade därför bara blivit jobbigt att behöva rangordna dem. Men här har ni det i alla fall - fem av mina favoriter bland Disneyfilmer. Håller du med om mina val eller hade din lista sett annorlunda ut? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar