måndag 6 januari 2020

Anne With an E ● Säsong 3Tredje och sista säsongen. Jag kände mig lite smått förkrossad inombords, när sista avsnittets eftertexter började rulla samtidigt som jag insåg att detta verkligen var slutet. Tänka sig att en liten tv-serie kan gräva in sig så djupt i ens hjärta! 

Förmodligen har du hört talas om Anne på Grönkulla, och det är precis vad Anne With an E är. En nyare version av en gammal älskad berättelse. Serien, precis som böckerna, följer den föräldralöse Anne som mot slutet av 1800-talet flyttar in hos familjen Cuthbert bestående av ett äldre syskonpar som aldrig gift sig eller fått egna barn. I den lilla staden Avonlea möts hon av fördomar och hat såväl som vänskap och kärlek. 

Det är ingen hemlighet att jag älskar de två första säsongerna av denna underbara serie, och det var inte länge sen jag även tog mig an den populära mini-serien från 80-talet eftersom jag inte kunde få nog av Grönkulla. Därför såg jag givetvis fram emot att tredje säsongen skulle komma till Netflix, och på alltför kort tid hade jag sett klart samtliga avsnitt av seriens allra sista säsong. Och de var såklart lika underbara som alla avsnitt som kommit före. 

Säsongen startar på Anne's sextonde födelsedag, och genom säsongens gång får vi följa hennes planer på att ta reda på mer om sitt ursprung, såväl som att slutligen få inse sina känslor för Gilbert. Som vanligt har serien tagit upp ämnen som gör tittaren känslosam på alla sätt möjliga. Gemenskapen som Anne bidragit till att skapa i Avonlea slutar aldrig överraska, och även om jag ibland tvivlar på om det verkligen är en realistisk porträttering av 1800-talets sociala begränsningar så är det ett tema jag verkligen tar till hjärtat. Sida vid sida med seriens varma inslag, får vi även träffa på dåtidens hemskheter som skapar en frustration som är svår att släppa. Obotliga sjukdomar, klasskillnader, rasismen, kristendomens överlägsenhet och männens domination är bara några ämnen som gett mig viljan att skrika på vår historia. 

Trots att jag ärligt kan säga att jag älskar denna serie med hela mitt hjärta, så kan jag inte undgå från att det finns brister värda att nämnas. Som en sista säsong är manuset utan tvekan ofullständigt eftersom en av säsongens viktigaste sidoberättelser aldrig löstes. Detta lämnar mig med en enorm frustration eftersom ämnet är något jag verkligen fastnade för. För våra huvudkaraktärer fungerar sista avsnittet dock absolut som ett vackert serieavslut då vi fick känslan av att seriens avslutades med starten på ett helt nytt kapitel. Givetvis är detta kapitel något jag hade älskat att få ta del av, men som avslut lämnar det mig samtidigt med en känsla av att allt kommer bli bra. 

Precis som med tidigare säsonger har Anne With an E's sista säsong gett mig en stark vilja av att hela tiden få se mer. Spänningen genom seriens två sista avsnitt var nästan olidlig, trots att jag fick sett avsnitten kort efter varandra. Även om det nästan blev svettigt stressande ett tag, så ledde spänningen fram till ett fantastiskt klimax som jag inte hade bytt ut för något annat. Därför kan jag med värme i själen säga hejdå till en serie jag haft med mig under tre års tid, och jag kommer aldrig sluta hoppas på att någon dag få se en fortsättning på Anne's vilda äventyr. 

★★★

Vill du läsa mer om Anne With an E? Klicka här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar