söndag 29 december 2019

Sammanfattning av mitt TV-år 2019

Förra året konstaterade jag hur otroligt mycket man faktiskt hinner se på ett år. Och det kan jag ärligt hävda i år igen. Så vad har jag sett i år? Nedan följer en lista över nästintill allt som jag sett under året, som faller under kategorin tv-serier.

Castlevania’s första säsong såg jag i våras på Netflix. Detta är en animerad serie vars första säsong består av sex delar och är en nytänkande version av berättelsen om Dracula. Jag älskade animationen och skulle absolut vilja se mer av denna serie i framtiden. Läs min recension av säsong 1 här.

Farscape är en serie som jag på sätt och vis växt upp med. Började titta på den under tonåren och sen dess har den följt med mig till och från. Eftersom varje säsong består 20+ avsnitt där varje avsnitt har en speltid på över 40 minuter, så blir det inte att jag orkar följa med den alltför länge åt gången. Det har oftast blivit några avsnitt i taget, men i början av året såg jag faktiskt hela säsong tre i ett enda svep. Farscape är absolut inte en serie som passar alla, men för oss sci-fi-nördar så träffar den precis rätt. Läs mer om Farscape här

Chernobyl kan väl ingen ha missat i år. Mini-serien som fick så mycket uppmärksamhet att alla pratade om den. Och eftersom den handlade om en historisk händelse som jag finner extremt intressant så var jag ju bara tvungen att se den direkt. Jag förstår varför den är så älskad. Det är inte serien att vända sig till för underhållning, men Chernobyl är trots detta otroligt spännande, intressant och tragisk. Den får håren att resa sig på armarna, och det är omöjligt att inte bli berörd. Läs mina tankar om serien här.


Doom Patrol var en av serierna jag såg allra mest fram emot i år. Därför skäms jag lite åt att erkänna att jag faktiskt bara sett några avsnitt! Jag vet inte riktigt vad som hände? För jag älskade den verkligen. Livet kom väl emellan kanske. Ska absolut ta mig tiden till att se klart, för som sagt så var denna serie en stor hit hos mig. 

Glow har nu kommit med sin tredje säsong, men jag lyckas alltid ligga en säsong efter med denna serie trots att alla avsnitt finns tillgängliga på Netflix. Jag såg nämligen hela andra säsongen i somras, eftersom jag missade att se den året innan! Jag lär väl se tredje säsongen lagom till att fjärde finns ute, och så fortsätter det så. Här kan du i alla fall läsa min recension på andra säsongen av Glow


Love, Death and Robots är en serie kortfilmer på Netflix som jag upptäckte i början av året och totalt förälskade mig i. Behöver jag skratta lite så vänder jag mig direkt till avsnittet Three Robots. Tänk att elva minuter kan göra så mycket. 

Condor är en thrillerserie som släpptes på C-More under året. Tyckte den var väldigt spännande och kan varmt rekommenderas till dig som gillar temat spiondrama. 

The 100 lyckades jag faktiskt hitta ett sätt att följa veckovis i somras, och det var väldigt roligt eftersom jag dessutom strax innan sjätte säsongens premiär, hade kollat igenom den femte säsongen på Netflix när jag var i USA. Denna serie har sina brister, men den kommer nog alltid ligga mig varmt om hjärtat. Mycket tack vare karaktärerna och dynamiken mellan dessa. Du kan läsa mer om The 100 här


Jane The Virgin släppte sin allra sista säsong på Netflix för inte alltför länge sedan. Jag älskade säsongen och slukade den på kortare tid än jag vågar erkänna. Jane The Virgin är definitionen av en feel-good serie för mig, och jag älskar nästintill allt med den. Läs mitt hejdå-inlägg till serien här

Happy! såg jag första säsongen av i våras, och jag älskade verkligen varje sekund! Än har jag inte sett andra säsongen som hade premiär senare i år, men det jag har sett genom första säsongen kan jag starkt rekommendera. Hela storyn är så fruktansvärt rolig, samtidigt som berättelsen är fartfylld och full av hetsig action och härlig brutalitet. Det är lika mycket en komedi som en thrillerserie. Läs min recension av första säsongen här

Legacies' första säsong såg jag klart i år, och hann även börja följa andra säsongen i några veckor innan jag tröttnade. Den är bättre än vad jag hade förväntat mig av en tredje tvd-serie. Men absolut inget fantastiskt. Effekterna är otroligt dåliga. Men har man inget emot "billiga" serier så funkar den som helt okej underhållning. Läs min recension av första säsongen av Legacies här


The Gifted's första säsong blev ett litet maraton för mig under en vecka i våras. Gillar att den utspelar sig i X-Men världen, och tyckte den blev förvånansvärt trevlig att följa. Jag vet dock inte om jag vill se klart serien eftersom den blev nedlagd ganska hastigt efter säsong två. Men båda säsongerna finns i alla fall att se på Viaplay i Sverige. Läs min recension av första säsongen här

The Resident ingår i en kategori av serier som jag vanligtvis lätt tröttnar på, nämligen sjukhusserier. Men det var någonting med denna serie som verkligen fångade mitt intresse - så mycket att jag såg klart hela säsongen på några dagar, för att sedan desperat försöka googla fram när andra säsongen skulle komma till Netflix. Jag hittade aldrig svaret på den frågan tyvärr, men när den väl kommer så sitter jag garanterat bänkad. Läs min recension av första säsongen här

The End of the F***ing World släppte sin första säsong förra året och jag var totalförälskad efter ungefär två sekunder. Säsongen tog slut alltför fort, och därför kändes det som julafton när andra säsongen släpptes nu i höstas. Det finns alltid en rädsla att fortsättningen inte ska bli riktigt lika bra med serier som denna. Men till min glädje gav andra säsongen mig mer än vad jag någonsin hade kunnat drömma om. Den är helt fantastisk! Läs min recension av andra säsongen här


Good Girls, åh älskade Good Girls. Som jag föll för dessa tre grymma tjejer. Allt jag har att säga egentligen. Fantastisk serie, rekommenderas starkt! Läs mer om Good Girls här

Hjem til jul är en norsk serie som släpptes på Netflix i början av december. Jag tyckte verkligen om serien, mycket tack vare huvudkaraktären som jag fann extremt älskvärd och lätt att relatera till. Överlag en väldigt mysig och trevlig serie. Läs min recension om första säsongen här

Deadly Class. I början av året förälskade jag mig i Deadly Class som släppte ett avsnitt i veckan på Viaplay. Till min besvikelse blev serien nedlagd efter första säsongen och därför kommer tyvärr ingen fortsättning vilket jag tycker är jättesynd. Tyckte verkligen om det unika konceptet, och de otroliga karaktärerna. Kommer sakna denna serie enormt mycket, och det uttrycker jag tydligt i detta inlägg.

Carnival Row började jag kolla på direkt efter premiären i slutet av augusti eftersom jag var så otroligt taggad. En fantasy-serie i viktoriansk miljö? Det var ganska givet att jag skulle älska detta. Och serien gjorde mig inte besviken! Älskade den mer och mer för varje avsnitt. Läs mer om vad jag tyckte i min recension av säsong ett

Downton Abbey har jag äntligen sett klart på, lagom tills premiären av den nya filmen. Jag såg fjärde, femte och sjätte säsongen i år, och såg sedan även filmen på bio. Vilken fantastisk serie. Så lugn och mysig, men ändå extremt beroendeframkallande. Tyvärr fick jag aldrig skrivet en recension på hela serien, men lite blandade inlägg om Downton Abbey kan hittas här


Good Omens är en mini-serie baserad på Neil Gaiman och Terry Pratchett's bok vid samma namn. Serien följer en ängel och en demon som teamar upp för att stoppa apokalypsen eftersom de bott på jorden så länge att de börjat känna sig hemma här. Otroligt underhållande serie med massa humor och en helt underbar dynamik mellan de två huvudkaraktärerna, spelade av Michael Sheen och David Tennant. Läs min recension här

The Boys släppte sin första säsong på Amazon Prime i år, och detta var faktiskt en serie jag inte hade hört talas om förrän den dök upp på Prime. Jag blev nyfiken och satte på första avsnittet, och detta visade sig vara ett bra val. Serien utspelar sig i en värld där superhjältar existerar, och på samma sätt som Avengers, finns det ett gäng "högt uppsatta" superhjältar som står i rampljuset. Men till skillnad från Marvels superhjältar så är det inte helt säkert att superhjältarna i The Boys är några man kan lita på. Lite av ett motsatt koncept med andra ord! Riktigt nytänkande serie som jag ser fram emot att se mer av i framtiden. Läs min recension av första säsongen här

Stranger Things låg jag efter med och därför har jag sett både andra och tredje säsongen i år. Makalös serie, och jag älskar den verkligen med hela mitt hjärta. En sån där serie som alla borde se tycker jag! Läs mer om Stranger Things här


Peaky Blinders såg jag fjärde säsongen av i år. Dessvärre har jag inte sett klart femte säsongen ännu, men det kommer. Fjärde säsongen var i alla fall helt fantastisk, precis som alltid med denna otroliga dramaserie. Läs min recension av fjärde säsongen här

Game of Thrones, en av mina absoluta favoritserier, sände sitt sista avsnitt i år. Det kan vara värt att nämnas. Eller inte. Läs mina tankar om sista säsongen här

The Kominsky Method är en komediserie på Netflix med Michael Douglas och Alan Arkin i huvudrollerna som två bästa vänner som lever sina senare år med allt vad det innebär. Jag tycker denna serie är underbart rolig, och det har blivit en tradition för mig och min mamma att kolla igenom de nya avsnitten när de släpps. 


The Umbrella Academy blev snabbt populär när den släpptes i början av 2019. Och nu går vi alla bara och väntar på nästa säsong. Jag älskade första säsongen och en vacker dag ska jag skriva ett ordentligt inlägg om serien, men tyvärr har det inte blivit av än. 

Titans är en systerserie till Doom Patrol och jag tycker det är väldigt tråkigt att andra säsongen inte kommit till Netflix än. Men den som väntar, väntar på något gott! Första säsongen gillade jag i alla fall, inte av bästa kvalitet precis, men väldigt underhållande för mig som älskar superhjältar. Här kan du läsa min recension av säsong ett.

Marvel's Runaways hade ute två säsonger på HBO när jag hade mitt superhjälte-beroende, och då blev det även att jag såg samtliga avsnitt av den. Såklart. Inte fantastiskt bra precis, men som sagt. Jag älskar superhjältar. Och serier som baseras på comics. Försökte mig på tredje säsongen förra veckan men kände inte att jag var på humör för något i den där "billiga" klassgruppen, och därför stängde jag av och har inte fortsatt sen dess. Läs min recension av säsong 1 här


Anne of Green Gables, den där gamla serien från åttiotalet. Älskar ju Netflix's version av Anne på Grönkulla och därför blev jag otroligt sugen på att se den omtyckta mini-serien från 1985. Jag såg faktiskt aldrig den sista delen, men älskade det jag såg! Riktigt mysig serie, plus att Anne och Gilbert ihop är något av det gulligaste jag någonsin sett. Läs min recension här

About a Boy's två säsonger hittade jag på Viaplay i början av året och blev genast sugen på att se. Gillade den tillräckligt mycket för att se samtliga säsonger i ett svep, så det är nog ett ganska bra betyg. Ganska typiskt klyschig som komediserie, men den hade ändå något extra som jag verkligen fastnade för. Kanske den fina relationen mellan huvudkaraktärerna. Läs mer om About a Boy här


Sex Education är nog en av årets absolut bästa serier. Och den släpptes redan i januari, så det satte ju ganska höga krav på resten av året. Älskade verkligen varenda minut av Sex Education, så otroligt bra. Läs min recension här

Search Party är en dramakomedi som jag slötittade lite på under någon period. Jag såg aldrig klart den dock. Vet inte riktigt varför, då jag ändå gillade den. Men tyckte väl inte att den var tillräckligt bra kanske. Helt ärligt så minns jag inte riktigt. 

Years and Years började jag titta på när den släpptes på HBO Nordic. Otroligt intressant serie som handlar om en framtida verklighet som faktiskt inte är helt omöjlig. Skrämmande nog. 

Gotham såg jag tredje och fjärde säsongen av i år. Serien var väldigt "meh" för mig under första säsongen men i år har jag verkligen lyckats förälska mig i Gotham. Känner verkligen att den blir bättre och mer intressant för varje säsong som går. Kan bero på att det är nu som skurkarna verkligen börjar komma in i sina ökända roller. 

Dead To Me är ytterligare en sån där serie jag aldrig såg klart... Varför gjorde jag inte det? Jag vet inte. Den var väldigt bra. Kan ändå rekommendera den.

Outlander har jag sett fjärde säsongen av. Eller ja, nästan. Ser nu att jag bara sett nio av säsongens totala tretton avsnitt. Varför gör jag så? En serie jag annars älskar. Nu minns jag knappt vad fjärde säsongen handlade om så jag får väl gå tillbaka några avsnitt för att hänga med. Hur som helst så kan du läsa mer om fantastiska Outlander här


Supernatural. Så sent som förra veckan ströttittade jag på lite gamla avsnitt av Supernatural efter att serien dykt upp på Prime. Kände att det var värt att nämnas eftersom jag älskar de första säsongerna av denna underbara serie. Så istället för att fortsätta i kronologisk ordning på säsong åtta, så går jag tillbaka till den gamla goda tiden när det bara var Winchester bröderna och deras äventyr. No regrets. Läs mer om serien här.

Derry Girls blev ganska populär. Lite smårolig var den allt. Men såg bara första säsongen. Tycker nog inte att den är riktigt så bra som alla andra verkar tycka. Men absolut en helt okej serie att se om man vill få skratta lite. 

Rick and Morty släppte sin efterlängtade fjärde säsong nu i december, efter vad som känns som en otroligt lång väntan. Men äntligen är den här, och av det jag hunnit se hittills så är den lika knasig och rolig som alltid. Läs mer om Rick and Morty här


How To Get Away With Murder fick min fulla uppmärksamhet under ett maraton av tredje och fjärde säsongen. Beroendeframkallande serie. Ända tills jag tröttnar. Men kommer absolut se klart den någon gång i framtiden då jag tycker det är en väldigt bra och spännande serie. Plus att jag är helt förälskad i Viola Davis. Och lite förälskad i relationen mellan Connor och Oliver också, den relationen utgör nog ungefär större delen av anledningarna till varför jag följer serien. Läs mer om How To Get Away With Murder här

Vår tid är nu var jag lite sen till, men nu har jag ändå sett första och andra säsongen. Långt efter alla andra. Men bättre sent än aldrig. Tyckte faktiskt väldigt mycket om denna serien! Tröttnade dock efter säsong två vilket är anledningen till varför jag inte såg säsong tre när den hade premiär. Behöver en paus bara, men fortsätter när jag är redo. 

Jack Ryan släppte sin andra säsong på Prime för ett tag sen, men jag fastnade inte riktigt för andra säsongen? Såg bara två avsnitt eller något sånt, innan jag tröttnade. Förhoppningsvis tar jag tag i den serien igen snart men jag känner ändå att den saknar något. Det finns nog helt enkelt inte tillräckligt med karaktärer att bry sig om. Läs min recension av säsong ett här


Watchmen hade premiär i höstas och detta är en av serierna jag sett fram emot mest under året. Men det har tydligen blivit en vana för mig att inte se klart serierna jag börjar kolla på. Såg bara första avsnittet, sen blev det inte att jag såg mer. Blir lite irriterad på mig själv ibland faktiskt. 

Archer's femte säsong såg jag klart på nolltid, men som vanligt tar jag en lång paus mellan säsongerna. Har ändå bara kommit ungefär halvvägs. Har inte ens koll på hur många säsonger denna serien har nu. Åtta? Tio? Tolv? Ingen aning, men jag tar mig långsamt framåt en bit i taget. Läs mer om Archer här

The Nanny kan vi ju nämna också, på tal om komedier som jag långsamt tar mig igenom, en säsong i taget. Eller i detta fallet, snarare ett avsnitt i taget. Är inne på säsong fyra nu, och än är det ingen brådska. Ser den mest på grund av att ha någon härlig komediserie som jag inte redan sett hundra gånger förut. Plus att butlern Niles kanske är den bästa fiktiva karaktären som någonsin existerat. 


The Mick fick en andra säsong och eftersom jag älskade första så såg jag även klart andra när den släpptes på Netflix. Tittandet gick fort och nu hoppas jag på att få se en tredje säsong inom kort. Brutalt knasig serie med äckligt mörk humor. Givetvis älskar jag det. 

State of the Union är en serie med väldigt korta avsnitt som finns på HBO Nordic. Tyckte den blev ett väldigt härligt tidsfördriv - förvånansvärt bra faktiskt! Går superfort att kolla igenom också. Handlar om ett gift par som går i parterapi och möts varje vecka på en bar innan sessionen. 

The Witcher! Förtjänade ett utropstecken tyckte jag. Min senaste förälskelse. Ytterligare en sån där serie som jag verkligen sett fram emot länge nu. Och jag är glad att den blev bra. För det blev den verkligen! Tänk att jag har en sprillans ny högkvalitativ fantasy-serie att se fram emot varje år! Eller vartannat... 

Ja, detta blev ingen dålig lista! Årets största höjdpunkter för mig har varit Sex Education, Carnival Row, Good Omens och The Witcher. Både Jane och Downton har blivit stora delar av mitt år också eftersom jag tyvärr fick säga adjö till två serier som alltid gjort mig varm inombords. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar