tisdag 12 november 2019

Jag kommer hem igen till jul (2019)

I fredags hade det svenska familjedramat Jag kommer hem igen till jul, biopremiär och eftersom jag redan nu börjar längta lite smått till juldagarna i december så kändes det passande att spendera min fredagskväll framför bioduken och Ella Lemhagens nya film. 

Jag kommer hem igen till jul följer den svenske världsstjärnan Simon (Peter Jöback) som reser hem till Sverige för att spendera julen med sin familj kort efter sin fars bortgång. Men till skillnad från den övriga familjen, vill inte Simon ljuga fram ett leende när han vet att det finns hemligheter som bevisar hur dysfunktionell familjen faktiskt är. I övriga roller ser vi bland annat Johannes Kuhnke, Suzanne Reuter, Jennie Silfverhjelm och Loa Falkman.

Jag kommer hem igen till jul börjar som ett relativt vanligt familjedrama där spänningar och avundsjuka riskerar att förstöra julstämningen. Första halvtimmen imponerade mig inte något vidare, men när vissa hemligheter började komma upp till ytan blev filmen plötsligt väldigt mycket mer intressant. Egentligen bjuder inte filmen på någonting vi inte sett förut, men jag kände ändå att jag verkligen kunde uppskatta hur problemen framställdes. De två bröderna Simon och Anders, vars relation stod högt i fokus, blev karaktärer som verkligen gick att relatera till såväl som att sympatisera med. Johannes Kuhnke kändes bekväm och realistisk i rollen som Anders vilket lämnade mig imponerad av en skådespelare jag inte kände till sedan tidigare. 

Eftersom hela familjen bär på en musikalisk ådra, så blir filmen full av musik i form av både sång och dans. Detta ger filmen något av ett ljus i mörkret, vilket jag verkligen kunde uppskatta. 

Trots att berättelsen om en familj som inte kommunicerar särskilt bra är ett tema jag sett många gånger förut, så är det något jag verkligen kan relatera till. Andra djupa frågor som tas upp är även de ämnen som berättats många gånger förr, vilket gör att jag absolut inte skulle kalla denna film 'unik'. Men eftersom jag lämnade biografen starkt berörd och verkligen kan säga att jag är glad att jag tog mig tiden till att se filmen, så kan jag ändå klargöra att Jag kommer hem igen till jul är en bra film. Gillar du starka draman med fokus på familj, brödraskap och tillit så tror jag absolut att du kommer uppskatta denna rulle.  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar