onsdag 2 oktober 2019

Viktoriansk fantasy i Carnival Row

En av de serier jag sett fram emot mest i år, är Carnival Row vars hela första säsong hade premiär i slutet av augusti på Amazon Prime. Jag hade extremt höga förväntningar samtidigt som jag försökte vara öppen för möjligheten att serien inte alls skulle vara så bra som jag hade hoppats på. Trots allt så krävs det ju faktiskt väldigt mycket för att göra en sådan serie riktigt bra. Och jag vet inte hur de lyckades, men lyckades gjorde de. Carnival Row är så bra som jag hade hoppats på.


Så vad är egentligen Carnival Row för typ av serie? 
För att förklara det så gott jag kan, så kan jag säga att vi helt enkelt bjuds in i en fantasivärld som på många sätt är snarlik vår egen, men på andra sätt så olik vår värld som den bara kan bli. I en värld som liknar den vi levde i för några hundra år sedan, får vi träffa på allt ifrån ordinära människor till vingbärande älvor. Samhället påminner mycket om en dystopi då varje individ som inte är en renrasig människa, lever ett hårt liv präglat av smutskastning, hån och slaveri. Mitt i denna värld får vi följa den förbjudna kärleken mellan en människa och en älva såväl som den intensiva jakten på en kallblodig mördare.Orlando Bloom, som vi nog alla känner till bäst som Legolas eller Will Turner, spelar Rycroft Philostrate, en polisdetektiv på jakt efter den som orsakat ett antal brutala mord i staden. Bakom sig har han ett spännande förflutet som hotar att avslöja en stor hemlighet. Cara Delevingne, mest känd från filmer som Suicide Squad och Valerian, spelar Vignette Stonemoss, en älva med ett hjärta fullt av sorg som dessutom tvingas lämna sitt hem på grund av det krig som pågår. Tillsammans utgör de en fantastisk duo som kompletteras väldigt bra av samtliga karaktärer runtomkring. I de mest intressanta birollerna har vi Tamzin Merchant (Salem) och David Gyasi (Interstellar) som ger oss en sidostory som växer sig starkare för varje avsnitt. 


Carnival Row bygger väldigt mycket på temat förbjuden kärlek, vilket är något vi sett ungefär miljontals gånger förut. Trots detta så upplevde jag berättelsen som nytänkande snarare än uttjatad. Dels beror det på hur vackert många scener framställs, men också på kemin mellan skådespelarna och hur väl de fungerar ihop. Seriens två största romanser blev båda så fängslande mot slutet att det i skrivande stund är omöjligt för mig att välja en favorit. 

Utöver romantiken kretsar Carnival Row även väldigt mycket kring världens uppbyggnad, och samhällets stora brister. Extrem rasism är ett återkommande tema genom hela säsongen och jag tycker absolut att det framställs på ett bra sätt. Frustrationen jag upplevde under många scener var så stark att jag var tvungen att, gång på gång, påminna mig själv om att det inte var verkligt. Tyvärr existerar rasismen än idag i någon mån, men inte i närheten av lika illa som den framställs i Carnival Row


När det kommer till skådespelarprestationerna så blev jag glatt överraskad av Cara Delevingne som enligt mitt tycke absolut stal rampljuset under hennes scener. Jag har hört av många andra att de ogillat hennes skådespel i andra verk, och det kan jag inte säga något om då jag inte sett tillräckligt mycket av henne sedan tidigare för att bilda en ordentlig uppfattning. Men det jag kan säga om Delevingne i Carnival Row är att hon är lika talangfull som hon är vacker. Med andra ord, väldigt


Överlag är jag starkt imponerad av Carnival Row och är riktigt glad åt att ha fått en ny fantasy serie att följa, då det är en genre som sällan lyckas imponera nu för tiden. Det rasistiska temat samt parallellerna till 40-talets nazismen är något jag verkligen kan uppskatta då det visar något större budskap än bara karaktärernas kärlek till varandra. Vilket i sig också är en god anledning till att följa serien om du gillar temat förbjuden kärlek. Jag kan tänka mig att du kommer älska Carnival Row om du sedan tidigare är ett hängivet fan av verk som Sagan om Ringen eller Penny Dreadful och andra viktorianska filmer och serier. 

Se Carnival Row Amazon Prime eller se trailern här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar