tisdag 15 oktober 2019

The Resident ● Säsong 1Förra året kom den nya sjukhusserien The Resident på Fox och i somras släpptes hela första säsongen på Netflix. Jag har egentligen inte haft något större intresse av att titta på serien eftersom sjukhusserier generellt sett inte är något jag fastnar för under en längre period. Men eftersom serier som ex House och Grey's Anatomy tidigare fungerat lite som avslappningsserier för mig så tyckte jag att The Resident kunde bli en bra serie att vila ögonen på under en vecka då jag behövde lite lugn och ro. Min plan gick dock i kras, för The Resident visade sig vara ganska så nervkittlande. 

I sjukhusmiljö får vi följa den dramatiska vardagen för några ST-läkare på sjukhuset Chastain Memorial. I fokus står bl.a. den första-års internisten Devon Pravesh (Manish Dayal, 100 Steg från Bombay till Paris) som tränas upp av sista-års internisten Conrad Hawkins (Matt Czuchry, The Good Wife) såväl som den intelligenta kirurgen Mina Okafor (Shaunette Renée Wilson, Billions) och den ambitiösa sjuksköterskan Nic Nevin (Emily VanCamp, Revenge). 

The Resident liknar på många sätt de flesta andra sjukhusserier jag har sett. Men det som ändå lyckades tilltala mig mer med denna serie än de andra, är hur spännande den blev - inte genom varje avsnitts enskilda sjukfall, utan genom den större konflikten genom säsongen. The Resident lägger mycket tid på korruption inom sjukvården, vilket är ett ämne jag finner väldigt intressant. Precis som korruption kan finnas inom poliskåren, så kan den även finnas inom sjukvård. Det finns mycket pengar att tjänas av den som är villig att utnyttja sårbara människor, och det finns dessutom många högt respekterade läkare och kirurger som kan komma undan stora misstag på grund av sin status och sin makt. En av säsongens största antagonister baseras faktiskt på en verklig läkare som under många år kom undan med något riktigt hemskt. 

Korruptionen inom sjukvården är absolut det som tilltalade mig mest under säsongen, och verkligen höll fast mig genom alla fjorton avsnitt. Men ett plus i kanten är att jag tyckte om de flesta karaktärerna samtidigt som vi fick några intressanta antagonister. Utöver detta bjuder säsongen även på romantiska relationer, vänskap och allt det där typiska för dramaserier överlag. Vilket för det mesta funkade bra för mig, och därför kunde jag verkligen uppskatta säsongen i helhet. Några brister har den dock precis som de flesta andra serier i samma stil - exempelvis kunde vissa situationer bli någorlunda förutsägbara, såväl som att vissa avsnitt var av högre kvalitet än andra. Men överlag fann jag säsongen underhållande och såg klart den inom loppet av en vecka. 

Är du sugen på att kolla in The Resident? Hela första säsongen finns att se på Netflix1 kommentar:

  1. Finns The Resident på DVD eller kommer den finnas det längre fram så att man kan köpa den här i Sverige? /TR

    SvaraRadera