lördag 5 oktober 2019

Joker (2019)


En av årets mest efterlängtade filmer för mig, är Joker. Som jag, tro det eller ej, makalöst nog faktiskt fick sett på premiären! Det är så många nya filmer som jag hade tänkt se på bio men ännu inte sett, trots att de visats ett bra tag. Ja, som exempelvis IT: Chapter Two och Downton Abbey. Men, Joker. Den blev det perfekta avslutet på min fredagskväll och jösses vilken fredagskväll det var.

I denna psykologiska thriller, regisserad av Todd Phillips, får vi följa en aspirerande stand-up komiker som under ett kaotiskt åttiotal, sakta drivs allt närmare både galenskap och kriminalitet. Detta är berättelsen om Arthur Fleck, mannen som senare kom att bli känd som The Joker


"I used to think my life was a tragedy. But now I realize, it's a comedy."


Joker baseras, som du kanske redan lyckats klura ut, på den välkända DC Comics karaktären The Joker. Det vill säga, Gotham's största brottsling och Bruce Wayne's värsta fiende. Men innan han var monstret som orsakade kaos och förödelse över Gotham, var han en människa. Jag älskar hur separat Joker är från DC's tidigare versioner där karaktären framställts - det ger verkligen filmen en originalitet såväl som karaktären själv. Joker är nämligen inte en superhjältefilm. Och Arthur Fleck är inte den klassiska Joker som vi länge har fått följa i DC's omtalade serietidningar. Detta är en egen film, och Arthur är en egen karaktär. Och går man in i filmen med detta tankesätt så har jag svårt att tänka mig att man kan se något annat än ett mästerverk. 


Jag har sett många jämförelser med de två filmerna King of Comedy och Taxi Driver - varav båda är filmer jag inte sett fullt ut och därför inte kan uttala mig om. Visst är det tydligt hur dessa två filmer agerat som en inspirationskälla för produktionsteamet bakom Joker, men det behöver inte alls betyda något negativt. Men för att ändå separera Joker från andra filmer, så vill jag framhäva hur makalöst manuset är. Berättelsen följer en karaktär som begår hemska gärningar samtidigt som vi tittare verkligen känner med honom. Och det är värt så mycket


Trots ett fantastiskt soundtrack, en oerhört konstnärlig kinematografi och ett djupt manus som griper tag i hela min själ som tittare, så finns det ingen tvekan om att filmens stora wow-effekt i huvudsak kommer från Joaquin Pheonix's makalösa framträdande i filmens unika huvudroll. Detta är egentligen det som förvånade mig minst av allt eftersom jag visste att, oavsett hur bra eller dåligt manuset blir så kommer Joaquin Pheonix finnas där för att ge oss en oförglömlig upplevelse. När har denna skådespelare någonsin gjort en besviken? Aldrig, där har du svaret. Och Joker är inget undantag - tvärtom så är den beviset. Beviset för att Pheonix's talang inte har några gränser. 


Joker är en sån film som jag tyckte var bra genom större delen av filmen, för att sedan bli ett mästerverk under filmens sista tjugo minuter. Detta är vad jag vill kalla konst. Slutbetyget blir därför en fullpott, inget annat känns rimligt efter denna makalösa upplevelse.


2 kommentarer:

 1. Såg den också igår, och kan bara hålla med!
  Wow vilken film, kommer nog regna priser över denna!
  Och vilket soundtrack..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här finns många priser att hämta. Pheonix's rolltolkning av Arthur Fleck och det fantastiska soundtracket såväl som den makalösa kinematografin. Hela filmen är så oerhört artistisk!

   Radera