fredag 11 oktober 2019

Fem år av Jane the VirginJane the Virgin. Titeln som låter som något en vuxen femåring hittat på. Titeln har diskuterats många gånger om, och varje gång jag pratar om Jane The Virgin med någon som inte sett serien, så inleder jag med att säga såhär: Titeln betyder ingenting. Varför? Eftersom jag själv en gång i tiden, blev avskräckt vid första anblick - just på grund av den fåniga titeln. Och jag vill istället inleda med motsatt effekt, för detta är en serie jag till hundra procent vill rekommendera.

Jane Villanueva är en latinamerikansk tjugotreåring som befinner sig i en bra punkt i livet. Hon är tillsammans med sin själsfrände, hon har en fantastisk familj och hon är ung och fri till att alltid tänka på sig själv i första hand. Hon kommer också från en kristen familj och med sin partners goda acceptans har hon sparat sig till giftermålet, som dessutom kanske inte är alltför långt borta. Men precis som i varje telenovela hon växte upp med, har hennes goda lycka en vändpunkt. Några månader efter ett oviktigt läkarbesök, får hon veta att hennes läkare av olyckshändelse råkat inseminera henne. Och som om inte det vore tillräckligt chockerande, så råkar dessutom spermierna tillhöra någon i hennes närhet. 

Precis som titeln så kan storyn i sig verka något löjlig vid första anblick. Men detta intryck tänker jag genast avfärda då Jane The Virgin är så mycket mer än bara en komedi om en olyckad insemination hos en kristen kvinna. Det som efter seriens första avsnitt kommer dra in dig med full fart, är hur otroligt rolig, mysig, spännande och unik serien är. Redan från starten kommer den få dig att skratta och le, den kommer fascinera dig över hur unikt framställd den är, och den kommer få dig att genast vilja sätta på nästa avsnitt eftersom den där cliffhangern gjorde det så jäkla frestande. Detta är anledningarna till varför du under starten, kommer gilla Jane The Virgin och uppskatta serien för vad den är. Men det som kommer få dig att älska den? Huvudkaraktärerna, sidokaraktärerna, familjekänslan och fem säsonger av oväntade tvister och totala känslostormar. I Jane får vi lära känna så många olika karaktärer. De vi älskar, ja de älskar vi verkligen. Och de vi hatar - de älskar vi att hata. Vissa karaktärer avskyr vi i början, för att sedan förälska oss i totalt genom seriens gång. I'm looking at you, Petra. Andra älskar vi redan från starten, för att sedan få lära känna som om de vore vår egen familj. Gina Rodriguez spelar Jane Villanueva så bra att hon blivit en ikon för alla oss som följt serien genom dessa fem säsonger. Och Jennie Snyder Urman har skrivit Jane så bra att det idag är otroligt svårt att släppa taget om henne. Känslorna som överväldigar mig bara genom att tänka på kärleken mellan Villanueva kvinnorna, får mig att genast vilja ringa min mamma och berätta att jag älskar henne. Så mycket betyder karaktärerna i Jane The Virgin för mig idag.

Familjetemat i serien är vad som ger den som allra mest hjärta. Men kort därefter kommer romantiken. Jane The Virgin kan utan tvekan ses som en väldigt romantisk serie. Nästintill alla karaktärer har under något tillfälle i serien haft en romantisk storyline - för det mesta är det dessutom fler än en. Den största kretsar kring kärlekstriangeln mellan Jane, hennes fästman vid seriens start, samt pappan till hennes ofödda barn. Och även om det givetvis är möjligt att hitta en favorit, så är båda dessa relationer lika artistiskt romantiska. 


Något som alltid gjort Jane till den perfekta underhållning den är, är hur väl humor blandas med drama. Serien är på många sätt en lättsam komediserie, men detta är långt ifrån allt Jane har att erbjuda. Ena stunden kan du skratta högt för att sedan nästa stund känna tårarna rinna ner. Under dessa fem säsonger har det hänt mycket, och det är fler scener än jag kan räkna som har gjort mig så otroligt känslosam. Sista säsongen mer än någonsin tidigare. 

Det finns alltid en viss oro när en serie man följt länge och verkligen tyckt om, sänder sin allra sista säsong och sitt allra sista avsnitt. Denna oro kände jag givetvis även inför Jane The Virgin's sista säsong. Men till min glädje visade sig sista avsnittet bli en underbar avslutning såväl som en vacker hyllning till seriens tidigare säsonger. Tillbakablickar såväl som näst sista avsnittet bidrog till detta. 

Jane The Virgin har genom åren blivit en stor favorit för mig. Varje år som det kommit en ny säsong att kolla igenom, har varit en höjdpunkt under året, och perioden däremellan har varit fylld med längtan. Men bara för att serien är slut, betyder det inte att jag aldrig kommer se Jane och gänget igen. Det finns nämligen ingen tvekan om att jag kommer återvända till den fantasifulla Villanueva familjen i framtiden. Det är ju bara att klicka mig in Netflix. Gör det du också!
Läs mer om Jane The Virgin här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar