lördag 21 september 2019

Casablanca (1942)

Mästerverket Casablanca, en av tidernas bästa kärleksfilmer. En av tidernas bästa filmer helt och hållet. Det var vad jag hade hört om Casablanca, innan jag ikväll såg filmen för första gången. 

Casablanca utspelar sig ungefär samtidigt som filmen släpptes, det vill säga mitt under andra världskriget. Alla ställer sig frågan, vem kommer vinna kriget? Och frågan är genuin. Inte ens filmskaparna vet svaret på det. I staden Casablanca vill alla desperat fly därifrån. Alla vill till USA, alla vill söka friheten. Detta introduceras vi till genom att introduceras till de olika människorna som befinner sig i en bar ägd av Rick Blaine (Humphrey Bogart). När en kärlek från Rick's förflutna plötsligt dyker upp med sin man, en efterlyst ledare för motståndsrörelsen, rör det till både för Rick såväl som för poliskåren som vill hitta bästa sätt att arrestera honom. 

Humphrey Bogart spelar Rick Blaine, en ganska bitter karaktär som upplever sig ha blivit lurad och förrådd av någon han en gång älskade. På andra sidan har vi den läckra Ingrid Bergman som vi lär känna genom den hemlighet hon tidigare undanhållit. Runtomkring har vi politiska intriger i form av hatet mot nazisterna, hatet mot judar, och rädslan för en framtid värre än den man redan lever. I Casablanca får vi mycket, det kan vi minst sagt konstatera. 

Jag förstår charmen. Det gör jag, för jag blev lika charmad som alla andra. Av Ingrid Bergman's skönhet, av kärleken vi vill ska överleva, och av karaktärerna vi vill ska överleva. Samtidigt består hela berättelsen av en tvist mellan kärlek, överlevnad och motståndet mot nazismen. Och alla tre kan omöjligen vinna. Detta bidrar till en spänning vi sent kommer glömma.

Så är Casablanca verkligen det mästerverk många vill få det att låta som? Är det tidernas bästa kärlekshistoria? Ja, efter en första titt vill jag säga att den kommer nära nog. Sedan kan jag personligen ändå tycka att det finns filmer som är bättre - samtidigt som jag förstår varför så många förtrollats av allt som är Casablanca

☆ 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar