lördag 7 september 2019

11 frågor ● Downton Abbey

Just nu är jag helt inne i tv-serien Downton Abbey som jag nyligen bestämde mig för att kolla ikapp då jag aldrig såg seriens två sista säsonger. Här kommer därför mina svar på elva frågor om serien. 


1. Hur skulle du kortfattat beskriva serien?
Downton Abbey är ett kostymdrama som följer den aristokratiska familjen Crawley såväl som deras tjänstefolk i början av 1900-talet.

2. Vad är det bästa med serien?
Det finns massor av goda anledningar till att älska Downton Abbey, men de två största skulle jag säga är karaktärerna och replikerna. Karaktärerna är fantastiska allihop, och de utvecklas enormt genom seriens gång. Karaktärer du hatar i början kommer du sluta upp med att älska. Och replikerna är så otroligt härliga på alla sätt och vis. Ena stunden sägs något som du bara kommer vilja anteckna för att anpassa ditt liv efter, medan nästa stund kan du skratta högt.

3. Vad är det sämsta med serien?
Kan inte riktigt komma på någonting dåligt med denna serie. Kanske möjligtvis att den går långsamt fram ibland men det är ingenting jag har något emot. 

4. Vilken karaktär är din favorit?
Väldigt svår fråga när det kommer till en serie som denna, med så otroligt många karaktärer. De har alla sina stunder (eller de flesta åtminstone) då man älskar dem, medan det finns andra stunder då samma personer bara upplevs som irriterande och arroganta. Ett bra exempel på en sådan karaktär, är Violet Crawley. Hon har fantastiska repliker gång på gång, och det finns nog ingen jag skrattat så mycket åt som henne. En annan stor favorit är Mrs Hughes. Tycker hon är en fantastisk människa och hon finns alltid där för att hjälpa den som har det svårt.


5. Finns det någon replik från serien du kan citera utantill? 
"I'll take that as a compliment."
"I must have said it wrong."


6. Finns det någon relation i serien som du gillar extra mycket?
Absoluta favoriten just nu är den märkliga vänskapen mellan Violet och Isobel. De klagar jämt på varandra är allmänt otrevliga, men ändå umgås de jämt och ständigt. Överlag är det nog till och med den bästa relationen i serien, men jag har också alltid älskat romansen mellan Lady Mary och Matthew. En tredje relation jag vill nämna är Mrs Hughes och Mr Carson. Så gulliga. 

7. Finns det någon specifik scen som du aldrig glömmer?
Många. Älskar scenen när Matthew friar till Mary. Finns många andra scener jag sent lär glömma, men dessa skulle avslöja för mycket detaljer om serien och därför tänker jag hålla det för mig själv.8. Har du någon favoritmusik från serien?
Introt såklart.


9. Har du någonsin gråtit till serien?
Det är möjligt att ögonen tårades när jag såg vissa scener för första gången, men jag minns inte. 

10. Vad tyckte du om slutet, och om det är en pågående serie - hur vill du att det ska sluta?
Serien är avslutad med en uppkommande film som har premiär i september, men jag har i skrivande stund inte sett klart sista säsongen, men planerar att bli klar innan filmens premiär. Förväntar mig inte så mycket mer än ett lyckligt slut såklart. Och förhoppningsvis ett tecken på att världen börjar förändras mot det bättre. 

11. Slutligen, varför är denna serie så speciell just för dig?
Downton Abbey var det första kostymdrama jag förälskade mig i, och det var en sån där serie jag hade hört talas om men verkligen inte trodde att jag skulle gilla. Därför var det en stor överraskning att upptäcka hur bra serien är, och hur väl den passar mig. Tack vare Downton Abbey upptäckte jag en helt ny genre som jag av misstag fått för mig att jag inte alls gillade - vilket var helt fel. Det är en fantastisk genre som jag verkligen inte förstår varför det tog mig så lång tid att lära mig uppskatta.

Jag kan varmt rekommendera tv-serien Downton Abbey! Tycker det är en helt fantastisk berättelse om olika människors öden såväl som en fängslande skildring av hur annorlunda världen såg ut för hundra år sedan. Finns att se på TV4 Play och Prime Video


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar