måndag 12 augusti 2019

The Boys ● Säsong 1


Helgens lilla maratontitt blev The Boys, en Prime Original serie som visar den mörka sidan av en värld full av superhjältar. Seriens slogan lyder "Never meet your heroes", och denna mening kunde inte stämma in bättre på The Boys


Baserad på serietidningen The Boys, skriven av Garth Ennis och illustrerad av Darick Robertson, följer denna nysläppta fantasy serie The Seven, en grupp världskända superhjältar vars närvaro försäkrar kriminalitetens minskning såväl som de civilas säkerhet. Det är i alla fall vad resten av världen tror. När den unga kvinnan Annie blir antagen som ny medlem i The Seven, går hennes högsta dröm i uppfyllelse. Hon får chansen att hjälpa människor i fara, och hon får chans att träffa sina stora hjältar. Men hon inser snart att drömmen inte var så perfekt som den verkade. Samtidigt får vi träffa Hughie, en  ung kille som blir involverad i en motståndsrörelse som försöker avslöja vilka typer av människor superhjältarna i The Seven faktiskt är. 


The Boys är en riktigt intressant serie, på så många sätt. Främst eftersom serien praktiskt taget är motsatsen till filmer som exempelvis Avengers och Justice League. Man kanske till och med skulle kunna kalla detta en satir på filmer som Avengers och Justice League. Istället för att hjältarna är lika godhjärtade, smarta och osjälviska som de är starka, är de människor. Människor som bryr sig mer om sig själva och sitt eget image, än att rädda världen. Styrda av företag som tjänar pengar på dem. Och på så sätt blir världens sju mest kända superhjältar, ett vapen mer än något annat. 

The Boys kan vi faktiskt se ganska många igenkännbara ansikten. Vi har Karl Urban, känd från bl.a. Sagan om Ringen och Star Trek. Vi har även Anthony Starr (Banshee), Dominique McElligott (Hell on Wheels), Chase Crawford (Gossip Girl), Jack Quaid (Vinyl) Erin Moriarty (Jessica Jones), Karen Fukuhara (Suicide Squad) Elizabeth Shue (Leaving Las Vegas) och Simon Pegg (Mission Impossible) såväl som gästframträdanden av bl.a. Seth Rogen och Jimmy Fallon. Serien är dessutom skapad av Eric Kripke (Supernatural) med hjälp från både Seth Rogen och Evan Goldberg. 


De olika karaktärerna, goda som onda och alla däremellan, bidrar mycket till varför serien blir så bra som den är. Vi har Annie January (Erin Moriarty) som ger oss en realistisk inblick på hur man ska hantera utpressning och förtryck ur en feministisk synvinkel. Vi har Hughie Campbell (Jack Quaid), en godhjärtad själ som måste lära sig anpassa sina moraliska värderingar efter de hot han står inför. Vi har Billy Butcher (Karl Urban), en man vars ilska och begäran efter hämnd är vad som driver honom framåt. På andra sidan har vi Homelander (Anthony Starr), en karaktär som en gång beskrivits som den perfekta avkomman av Superman och Captain America om han hade blivit uppfostrad av Lex Luthor. Den beskrivningen tycker jag passar ganska perfekt in på Starr's känslokalla Homelander. Säsongen driver honom närmre och nämre ondskan, och det är underbart att få bevittna. Homelander kan genom kommande säsonger bli en antagonist vi sent kommer glömma, och jag hoppas verkligen att vi får chansen att se honom utvecklas till den oövervinnliga versionen av Lex Luthor jag redan nu kan föreställa honom växa till. 

The Boys varnar i början av varje avsnitt, för sitt grova innehåll, och med god anledning. Denna serie är våldsam, blodig och innehåller en del naket såväl som sexuell våld, och det är bra att vara medveten om detta innan du börjar titta. Men har du inga problem med grova scener så kan jag garantera många underhållande timmar framför tv:n med The Boys, för detta är en serie som underhåller på alla sätt och vis. 


★★★


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar