onsdag 14 augusti 2019

Jag rankar de svenska streamingsajterna

Eftersom det kan vara väldigt svårt att veta i förväg vilken svensk streaming-sajt man borde välja när det finns så många, så kan det vara skönt att få en inblick i alla utan att behöva slösa varken pengar eller särskilt mycket tid. Därför har jag här sammanställt en lista där jag delvis rankar mina personliga favoriter bland de svenska streamingsajterna, men också där jag försöker ta reda på vilken av dessa sajter som passar bäst beroende på ändamål.

1. Netflix
Pris: 109 kr/månad (standardabonnemang)
Starkaste egenskap: Släpps nya filmer och serier varje vecka.
Sämsta egenskap: Finns väldigt mycket skit på Netflix.
Populära serier: Orange Is The New Black, Stranger Things, Jessica Jones.
Populära filmer: To All The Boys I've Loved Before, Star Wars: The Last Jedi, Spider-man: Homecoming.
På en stark första plats för mig, hittar vi Netflix. Underbara, fantastiska Netflix. Min bästa vän, min själsfrände. Netflix skulle jag definitivt säga, är det mest populära stället att titta på både film och serier på. Priset ligger mellan 89-139 kr/månad beroende på vilket abonnemang du skriver upp dig på. För denna summa får du tillgång till ett enormt utbud av både filmer och serier. Utbudet är otroligt blandat då Netflix både har egenproducerade filmer och serier, men också massvis med titlar som är inköpta. Allt ifrån fantastiska klassiska filmer, till halvdana B-filmer. Allt ifrån moderna och välproducerade tv-serier, till gamla serier från 60-talet. Oavsett vad du är ute efter, så kan jag garantera att du kommer hitta det på Netflix. Är du ute efter ett säkert val som är värt pengarna - välj Netflix.

2. HBO Nordic
Pris: 99 kr/månad
Starkaste egenskap: Fantastiska kvalitetsserier, däribland många bra maratonserier.
Sämsta egenskap: Utbudet är ganska litet och uppdateras sällan.
Populära serier: Game of Thrones, The Handmaid's Tale, The Sopranos.
Populära filmer: The Wolf of Wall Street, Inglorious Basterds, The Imitation Game.
På andra plats, som ändå lyckas hamna ganska långt bakom Netflix, sätter jag HBO Nordic. Detta är en streamingsajt som går väldigt mycket fram och tillbaka för mig, beroende på vad jag vill titta på. Utbudet är inte jättestort, men de titlar som faktiskt finns på HBO, de brukar vara riktigt bra. Främst satsar HBO på tv-serier och mini-serier, men det finns även några högkvalitativa filmer som är värda att se via denna streamingsajt. Tyvärr måste jag dock säga att HBO idag inte är vad den en gång var. Det senaste året har det börjat komma allt mer skräp på HBO, och därav litar jag inte helt längre på HBO-stämpeln som förr brukade vara en tillräcklig anledning till att se en serie.

3. Prime Video
Pris: 30 kr/månad under första 6 månaderna, därefter 60 kr/månad.
Starkaste egenskap: Både riktigt billigt och med ett ständigt växande utbud, däribland filmer som är svåra att hitta någon annanstans än hos Prime Video.
Sämsta egenskap: Innehåller otroligt mycket dåligt gjorda filmer och dokumentärer som ofta ligger och blockerar de bättre titlarna.
Populära serier: The Marvelous Mrs. Maisel, The Man In The High Castle, American Gods.
Populära filmer: Fantastic Mr. Fox, Raiders of the Lost Ark, Beautiful Boy.
Näst efter Netflix skulle jag absolut säga att Prime Video är den streamingsajt som är mest värd pengarna. Prime är nämligen extremt billig, trots att den erbjuder allt större och bättre innehåll för varje dag som går. Prime's bästa serier är de egenproducerade serierna, och dessa är riktigt kvalitativt bra såväl som underhållande att titta på. Det finns även många andra serier som inte lätt kan hittas på andra sajter - några exempel är This Is Us, Hawaii Five-0, Psych, Covert Affairs, Downton Abbey, 2 1/2 Men, Freaks and Geeks, Dawson's Creek, Married With Children och The Nanny. Och detta är bara några. Med andra ord är Prime absolut ett bra val för dig som vill ha mycket att välja mellan, till ett väldigt bra pris.

4. Viaplay
Pris: 109 kr/månad. Mer om sport önskas.
Starkaste egenskap: Många bra och nyare filmer samt aktuella serier som släpper avsnitt varje vecka. Erbjuder även många svenska titlar.
Sämsta egenskap: Uppdateras sällan.
Populära serier: Preacher, Outlander, Animal Kingdom.
Populära filmer: BlacKkKlansman, Venom, Kingsman: The Golden Circle.
Viaplay är egentligen inte en streamingsajt som jag använder jättemycket. Vore det inte för familjeabonnemanget så är det till och med tveksamt till om jag hade haft kvar den. Men det finns vissa serier som jag följer genom Viaplay (däribland Outlander), och det är även streamingsajten jag i första hand söker upp om jag är sugen på att se någon ny och riktigt bra film. Den har absolut sina fördelar, men tyvärr upplever jag personligen inte att utbudet är tillräckligt stort för att jag ska känna att det är värt 109 kronor i månaden. Jag använder den helt enkelt inte tillräckligt mycket.

5. C-More
Pris: Från 109 kr/månad exkl. sport.
Starkaste egenskap: Många storfilmer till hög kvalitet samt många svenska filmer och serier. Erbjuder även en hel del reality- och underhållningsserier.
Sämsta egenskap: Litet utbud, ytterst sällan uppdatering i utbudet sker mer än någon ynka titel då och då.
Populära serier: Badhotellet, Peaky Blinders, Bachelorette.
Populära filmer: Baywatch, Fast and Furios 8, Den blomstertid nu kommer.
C-More har aldrig varit en favorit hos mig. Hade aldrig betalat 109 kr/månad, men använder det vid enstaka tillfällen genom familjekontot. Jag tror att C-More är mest värt för den tittare som även vill ha tillgång till massvis av sport, men då är det även ett dyrare pris som gäller. Förövrigt passar C-More bra till dig som älskar svenska filmer och serier, reality samt underhållningsserier så som exempelvis Så mycket bättre, Love Island, Postkodmiljonären och Bachelorette. Med det sagt har C-More såklart sina guldkorn - exempelvis är det på C-More som jag följer Peaky Blinders där avsnitten släpps först. C-More är även ett bra val under de kvällar då du är sugen på en stjärnspäckad och riktigt spännande actionrulle.

Detta är de fem streamingsajter som jag själv testat av de som är tillgängliga i Sverige. Jag hoppas att detta inlägg hjälpte dig som står i valet och kvalet om vilken sajt som passar dina behov bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar