måndag 5 augusti 2019

Good Girls ● Säsong 2


Jag började nyligen titta på en serie som heter Good Girls, och nu har jag även sett klart andra säsongen som släpptes för inte alltför länge sedan. Läs min recension av första säsongen här. Läs inte min recension på andra säsongen om du inte sett samtliga avsnitt eftersom det kan förekomma spoilers. 


Good Girls' andra säsong består av tretton avsnitt, och fortsätter följa vännerna Beth, Annie och Ruby medan de alla tre faller djupare och djupare in i kriminaliteten. I huvudrollerna ser vi inga mindre än Christina Hendricks, Mae Whitman och Retta.

Precis som under första säsongen av denna fantastiska serie, har manuset bjudit på en perfekt mix av drama, komedi och het spänning. Detta är en serie som passar perfekt att maratonkolla eftersom man hela tiden känner det starka behovet av att se "bara ett avsnitt till". Kanske skulle jag nog säga att andra säsongen varit något mörkare än den första, och därav bjudit på mer allvar och mindre komedi. På ett bra sätt förstås. 


Främst har vi fått se karaktären Beth Boland i en roll som förändras allt mer för varje avsnitt. Hon fick under första säsongen ett smakprov på ett liv med lite mer spänning, och i andra säsongen vill hon ha mer. Trots att den brottsliga verksamheten tar över hennes liv allt mer, så är det alltid Beth vi hejar på. Inte polisen, och definitivt inte alla andra karaktärer som vill ha en del av kakan. Delvis beror det på att hon, trots sina gärningar, fortfarande har sin mänsklighet intakt. FBI-antagonisten menar på att Beth är en "hemsk människa som förtjänar att sitta i fängelse", men det är inte så vi ser det. Hon är bara en människa som blir erbjuden en förmögenhet när hon behöver det som mest, samtidigt som hon blir erbjuden ett större liv än det hon har som hemmafru, när hon behöver det som mest. 


Detta var definitivt Beth's säsong, men med det sagt så får jag ändå ge all ära till både Annie och Ruby för deras fantastiskt bidragande karaktärer. Under säsongen har Ruby genomgått en enorm stress i och med att hon slitits mellan att skydda sina vänner eller sin familj. Jag har full förståelse för hennes val genom säsongen, och hoppas innerligt på att allt löser sig för Ruby och hennes fantastiskt fina familj. Detsamma gäller givetvis för Annie som även hon genomgått mer än vad en så fin person som hon ska behöva. Precis som under förra säsongen så är Annie's relation till Sadie något av det bästa och finaste Good Girls har att erbjuda, och jag älskade att få se Sadie komma ut till sin mamma, och att få se Annie's fina svar var nog faktiskt den bästa scenen från hela säsongen om du frågar mig. Ett stort leende, följt av "I always wanted a boy". 


Som en hängiven TV Time-användare använder jag appen varje gång jag sett ett avsnitt för att se vad andra tycker om det specifika avsnittet jag just sett. Och något jag verkligen kan störa mig på, är hur många av kommentarerna som kretsar kring Rio. Rio som karaktär tycker jag är en fantastisk antagonist, för det är precis vad han är - en antagonist. Och ja, det är ganska tydligt att Rio och Beth har bildat ett starkt band, men denna seriens fans har verkligen en tendens att bara se det de vill se. Glöm för guds skull inte bort att han har gjort otroligt hemska gärningar, och är en allmänt dålig och skrämmande person! Jag älskar att se honom på skärmen, men inte på grund av att han är snygg eller för att jag vill se honom tillsammans med Beth - för tro mig, hon förtjänar bättre. Att se slutscenen av säsong två var otroligt empowering för Beth's karaktär och det finns ingen tvekan om att Rio förtjänade vad han fick - därför var detta ett fantastiskt bra avslut på säsongen. Med det sagt tvivlar jag dock inte på att vi kommer få återse Rio i säsong tre, och det kommer bli riktigt spännande att få se fortsättningen. 


Nu när säsongen är slut har jag dock lite frågor gällande luckor som inte riktigt fyllts i ordentligt. Framförallt - hela tvisten med Mary Pat's lögn om vad som hände med Boomer. Om kroppen de gömde inte tillhörde Boomer - hur kommer det sig då att hans telefon fanns där? Är det Mary Pat som fick tag på hans telefon innan han flydde från hennes trädgård, och sedan gömde den hos det andra liket? Känns som den mest rimliga förklaringen, men jag hade ändå velat få det bekräftat. Sedan vet jag att det fanns en del andra luckor i logiken som jag inte riktigt hängde med på, men helt ärligt så minns jag inte mer än detta. Jo, kanske möjligtvis då det faktum att Beth hela tiden låter Dean skylla alla deras problem på henne när hon av någon anledning inte ens tagit upp ämnet kring att han ljög om cancer. Varför fick vi inte nöjet av att se henne lämna honom för gott? Jag sa att hon förtjänar bättre än Rio, och detsamma gäller givetvis för Dean. Ingen av dessa grabbar är tillräckligt bra för Beth Boland, så är det bara.


En liten sak som jag känner att jag bara måste hylla denna serien för, det är valen av skådespelare. Inte bara för att de är fantastiska skådespelare som passar perfekt i sina roller, utan även för att det är första gången på länge som vi ser att samtliga kvinnliga roller i hela serien faktiskt är normalbyggda. Inte de där vältränade smala kropparna som alltid annars ska finnas där, i varenda amerikansk serie man ser på tv. Det är uppfriskande och det är ärligt. Och det gör det otroligt mycket lättare att relatera till karaktärerna. 

I det stora hela är andra säsongen av Good Girls väldigt bra, nästan lika bra som den första. Spänningen är konstant och karaktärerna är underbara att få följa. Många scener är dessutom helt makalöst ihopklippta och vissa sekvenser ville jag bara spola tillbaka för att få se igen. Good Girls är definitivt en serie som jag varmt kan rekommendera.

★★★


1 kommentar: