lördag 31 augusti 2019

13 easter eggs jag älskar i ShrekIgår såg jag filmerna Shrek 2 och Shrek 1 (ja, i den ordningen) för första gången på flera år. Visst har jag sett dessa filmer otroligt många gånger under min livstid, men inte sen jag var i yngre tonåren sist. Under denna återvistelse till två filmer jag älskar med hela mitt hjärta, upptäckte jag ytterligare ungefär hundra anledningar till att älska dem. Bland dem fanns dessa tretton easter eggs. 


Mot slutet av film nummer två återskapar Mästerkatten den mest kända scenen från Flashdance. Och det är såklart underbart. 


När Pinocchio och gänget ska rädda Shrek, Åsnan och Mästerkatten i film nummer två, så tar de inspiration från Mission Impossible, både med hur Pinocchio kastas ner såväl som med användandet av den klassiska Mission Impossible musiken. 
  

När Shrek och Fiona gifter sig får vi se Shrek av misstag kasta upp ringen i luften, för att sedan bevittna den landa på Fionas ring precis som härskarringen landade på Frodos finger i Sagan om Ringen. Även denna ringen råkar dessutom ha en glödande inskription. 


Detta återskapande ser vi i många filmer, men det är lika underbart ändå när Fiona och Shrek delar en romantisk kyss i stil av Peter Parker och Mary Jane i Spider-man


I första filmen får vi se Fiona slå ner ett gäng Robin Hood-liknande karaktärer. En av hennes snygga moves har tagit inspiration från The Matrix.


Den gigantiska pepparkakan vi får träffa på i Shrek 2, beger sig ut för förstörelse över Far Far Away, precis som Marshmallow-mannen gjorde i Ghostbusters.


Mästerkatten i stövlar imiterade Indiana Jones när han fångar upp sin hatt i sista minuten i Shrek 2


När Shrek och Åsnan för första gången träffar på Mästerkatten i stövlar, klättrar katten in i Shreks tröja för att sedan bryta sig ut precis som en utomjording bröt sig ut ur John Hurt's bröst i filmen Alien


När vi ändå talar om Mästerkatten. Är inte hans signatur väldigt lik den Zorro brukar lämna bakom sig? Kanske är det en hint om att det är 1998 års Zorro själv som gör rösten till honom i originalversionen av Shrek


Middagsscenen i Shrek 2 sänder ut väldigt stora Rocky Horror-vibbar, eller hur? 


Vi älskade att se Draken äta upp Lord Farquaad i slutet av första Shrek-filmen, precis som en T-Rex åt upp Donald Gennaro i Jurassic Park


Shrek citerade Babe väldigt fint i första filmen när han säger "That'll do, Donkey, That'll do" efter att ha lyckats korsa över en instabil bro. Och på tal om bron, så gick den sönder precis på samma sätt som bron i den andra Indiana Jones-filmen. 


Ganska stora detaljer som jag älskar idag men aldrig riktigt noterade som barn, är hur Far Far Away är utformat efter Hollywood. Största detaljen är givetvis skylten Far Far Away som bortsett från namnet i sig, är en ren kopia av den kända Hollywood-skylten. Utöver detta så kan vi se Hollywood Hills-liknande berg i bakgrunden, och dessutom är varenda liten butik i staden en kopia av något som existerar i verkligheten. Några exempel jag noterade är Starbucks och Burger King. 

Detta är långt ifrån alla Easter Eggs i de första två Shrek filmerna, men det är åtminstone mina favoriter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar