tisdag 20 augusti 2019

11 frågor ● The 100

11 frågor om mina favoriter // Läs om fler av mina favoriter under denna kategori.

1. Hur skulle du kortfattat beskriva serien?
Hundra ungdomsbrottslingar från en rymdstation blir tillbaka skickade till jorden, sjuttio år efter att en kärnvapenkatastrof förstört planeten. Spännande, mörk och risktagande. 

2. Vad är det bästa med serien?
Karaktärerna och deras relationer, definitivt. Många av karaktärerna utvecklas enormt mycket genom seriens gång, och det är en fantastisk resa att få följa dem och se de förändras. Något annat som absolut kan räknas in som en av seriens absolut starkaste sidor, är hur feministisk den är. Visst finns det flera bra manliga karaktärer, men det är ändå seriens alla starka kvinnor som lyfter serien, och jag älskar det. Att se fler kvinnor i ledarroller än män, det är något som är väldigt unikt tyvärr och därför uppskattar jag det otroligt mycket i denna serie.

3. Vad är det sämsta med serien?
Det absolut sämsta med The 100 är hur serien, framförallt under första säsongen, fokuserar väldigt mycket på melodramatiskt tonårsdrama. Jag älskar verkligen allt runtomkring - all action, spänning och krigsdrama, men alla kärleksrelationer hit och dit känns som att de hör hemma i en såpopera. Triangeldramat mellan Clarke, Finn och Raven? Urgh. Tröttnade väldigt fort på detta, så det är väldigt skönt att serien tog ett kliv ifrån allt sånt under senare säsonger och kunde därav istället fokusera mer på kriget mellan rymdfolket och the grounders, samt vänskapsrelationerna inom gruppen. Älskar dock hur triangeldramat resulterade i en äkta vänskap mellan Clarke och Raven. Något annat jag inte älskar med The 100 är att manuset kan kännas ologisk ibland, och ofta känns allting dessutom väldigt snabbspolat. Serien är fantastiskt bra på att hålla ett högt tempo, men ibland kan det nästan bli så högt att de hoppar över viktiga delar, så som att viktiga händelser händer off-screen. 

4. Vilken karaktär är din favorit?
En otroligt svår fråga när det kommer till The 100 då jag älskat olika karaktärer vid olika tillfällen i serien. De två som alltid varit mina favoriter, är Clarke och Bellamy. Sedan så älskar jag även Octavias storyline, även om jag inte alltid älskat henne som person. Men hennes utveckling från början till slut har verkligen varit fascinerande att få ta del av. En annan mindre karaktär som varit en stor favorit de senare säsongerna, är Murphy. Men säsong ett visade honom kanske inte i sitt bästa ljus.

5. Finns det någon replik från serien som du kan citera utantill? 
(1) "If I'm on that list, you're on that list." Lite som "you jump, I jump"-titanic style och jag älskar det. Men eftersom jag inte bara kan nöja mig med en så kommer här några fler. (2) "For all it's faults, the earth is really beautiful." (3) "Who we are and who we need to be to survive, are very different things." (4) "I told you my life ended the day you were born. The truth is, it didn't start until then." (5) "May we meet again." (6) Sist men inte minst, en replik Octavia uttalade i säsong fem vilket jag minns väl eftersom Monty mot slutet lyckades motbevisa detta påstående. "The farmers won't save the world, Monty. The warrior's will."

6. Finns det någon relation i serien som du gillar extra mycket?
Finns många, men det självklara valet här är absolut vänskapen mellan Clarke och Bellamy. Att de gick från att avsky varandra, till att verkligen respektera och lita på varandra har varit en av de största höjdpunkterna genom seriens gång. 

7. Finns det någon specifik scen som du aldrig glömmer?
Det finns många häftiga scener från serien. Den första jag kan minnas att jag verkligen älskade, var återföreningen mellan Clarke och Bellamy i början av säsong två. En stor kram följt av Octavia-kommentaren "Now there's something I thought I'd never see". Det var första gången man på riktigt insåg hur mycket de betyder för varandra. Den senaste scenen jag minns att jag verkligen älskade, var i säsong fem när Octavia skapar Wonkru genom att döda alla som motsätter henne medan hon upprepande gånger uttalar orden "You are Wonkru or you are the enemy of Wonkru. Choose". Tyckte den scenen var otroligt mäktig.

8. Har du någon favoritmusik från serien?
Kan inte minnas några jättestora musikaliskt vackra scener, men den jag kommer att tänka på i första hand är scenen när Clarke ger sig av och pratar med Bellamy om att hon inte tänker stanna med dem längre. Detta var nog i säsongsavslutningen av säsong två skulle jag tro, men kan ha fel. Knocking on heaven's door spelades medan hon sa adjö till honom, följt av orden "May we meet again". Kan bero på att jag avgudar den låten också, haha. Älskar alltid när den spelas upp i bakgrunden i både film och tv. Vilket den gör ganska ofta, så det är nästan konstigt att den inte är uttjatad än.

9. Har du någonsin gråtit till serien? 
Jag har sett en säsong åt gången, enda sedan första säsongen släpptes och därför har jag svårt att minnas tillbaka till de tidiga åren. Men det var inte länge sedan jag såg klart femte säsongen, och där blev jag faktiskt tårögd i sista avsnittet, när en viss karaktär tog farväl på ett väldigt vackert sätt. 

10. Vad tyckte du om slutet, och om det är en pågående serie - hur vill du att det ska sluta?
The 100 är ännu en pågående serie och vad jag kan se på IMDB så kommer det släppas åtminstone sju säsonger totalt, möjligtvis ännu fler i framtiden. Så länge serien fortsätter vara så bra som jag upplever att den är nu, så är jag nöjd med många säsonger trots att jag vanligtvis brukar tycka att det brukar vara lagom för tv-serier att sluta efter tre-fyra säsonger. Hur jag vill att det ska sluta är svårt att svara på eftersom det kan hinna hända väldigt mycket innan dess, men huvudsaken är väl att alla våra karaktärer får vara lyckliga. Personligen älskar jag storslagna slut, och ett storslaget slut brukar ofta innebära fina och välgjorda dödsfall av älskade karaktärer, men i detta fallet hoppas jag nog faktiskt att alla de största karaktärerna får överleva och verkligen får ett riktigt fint avslut. Helst skulle jag se att de kan återvända till jorden och bygga upp samhället igen, men just nu ser det väl inte jätte ljust ut för ett sådant slut. Jag hoppas också att Octavia hittar tillbaka till sin mänsklighet, och att hon och Bellamy lyckas hitta förlåtelsen som krävs för att återfinna den kärlek de en gång hade. Trots att jag älskar vänskapen mellan Clarke och Bellamy så hade jag faktiskt gärna sett att dessa två höll ihop och eventuellt till och med bildar familj. Clarke är en fantastisk mamma och Bellamy hade blivit en fantastisk pappa. Och det går ju inte att komma ifrån hur fantastiskt dessa två funkar ihop. Att manusförfattarna väljer att sätta ihop Clarke och Bellamy som ett par känns inte jätte nödvändigt, men det är ändå någonting som hade varit roligt att se. 

11. Slutligen, varför är denna serie så speciell just för dig? 
Jag har alltid älskat dystopiska berättelser. Spännande berättelser. Science fiction. Manusförfattare som inte är rädda för att ta död på stora karaktärer, såväl som att visa att även de goda karaktärerna kan göra stora misstag och påverkas negativt av den brutala värld de lever i. Problemet med många serier, som också gör att jag tröttnar innan jag tagit mig förbi två säsonger, är att karaktärerna alltid stannar på samma ställe. Detta är inte fallet i The 100. Ingen karaktär är samma person som de var i säsong ett, och jag älskar det. De utvecklas hela tiden, för varje säsong och kanske till och med varje avsnitt. På samma sätt utvecklas relationerna, som alltid är en viktig del av varenda serie man ser. Utan starka karaktärer och starka relationer finns det ingenting att bry sig om. Tack vare detta, blir The 100 en serie som sällan lämnar mig uttråkad.

2 kommentarer:

 1. Sjunde säsongen av The 100 ska bli den sista, så jag tänkte ta och kolla ikapp serien innan den har premiär. Tror jag ligger någonstans i säsong 4. Kommer bli kul, har inte sett serien på ett bra tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Det är nog ganska lagom att den tar slut efter säsong sju skulle jag säga. Överlag har jag haft blandade känslor av serien men för tillfället gillar jag den starkt.

   Ska bli roligt att höra vad du tycker om de senare säsongerna! :)

   Radera