lördag 20 juli 2019

Varför Nimona borde bli filmNimona är en serieroman skriven av Noelle Stevenson, som baseras på hennes web comic om den tonåriga shapeshiftern Nimona. Jag köpte med mig boken när jag senast besökte science fiction bokhandeln i Göteborg, och läste igenom den under veckans fina dagar på stranden. Nimona visade sig vara en fantastisk berättelse full av ultimat underhållning som passade mig alldeles utmärkt. Därför har jag bestämt mig för att lista fem anledningar till varför jag gärna hade sett mer av Nimona, i form av en animerad långfilm.


1. NIMONA SOM HUVUDKARAKTÄR


Anledning nummer ett, är såklart Nimona själv. Karaktären är så rolig att följa, och underbar på alla sätt och vis. Hon är så mycket på en och samma gång - och eftersom man aldrig helt vet var man har henne så bjuder hon alltid på spänning. Bortsett från att hon är rolig, modig och oberoende av andras åsikter, så älskar vi också det faktum att hon är en ondskefull sociopat som kan ändra skepnad på bara några sekunder.

2. VÄRLDENS UPPBYGGNAD

Hur hela världen är uppbyggd i Nimona är en av de största orsakerna till varför berättelsen är så unik som den är. Att läsa Nimona är som att kliva in i en sagovärld byggd med inspiration från vår riktiga värld, vår riktiga nutid. Kläderna och större delen av miljön i berättelsen, påminner om en medieval tid likt de flesta sagor vi får se. Samtidigt bjuder denna fiktiva värld på teknologi och vardagsbekymmer som bara hade kunnat finnas i en värld lik den vi lever i idag. Ja, som exempelvis att kunna beställa en pizza via telefon. Addera dessutom drakar, häxor och magi till kalaset så har vi plötsligt en värld vi inte gärna vill lämna i första taget.

3. NIMONA OCH BLACKHEART

Relationen som byggs upp mellan den tonåriga shapeshiftern Nimona och den skurkstämplade Lord Ballister Blackheart, är helt underbar att få följa. Det är väldigt roligt att se skurken ge morallektioner för omväxling. Även om den är lika fin på papper så hade jag inte tackat nej till att få se denna relation komma till liv på skärmen. Som animerad långfilm hade den dessutom kunnat gå ännu längre, och ännu djupare, och jag hade såklart älskat det. 

4. HUMORN

Nimona är så skrattframkallande så det skriker om det. Dynamiken mellan karaktärerna är fantastiskt härlig och huvudkaraktären Nimona är verkligen en fena på att säga rätt saker för att få mig som läsare att fnissa till. Jag älskar dessutom hur väl berättelsen hanterar mörkare teman med just humor. 

5. BLACKHEART OCH GOLDELOIN

Sist men inte minst! Relationen som började som ett fiendskap men sedan visade sig vara så mycket mer än så. Först och främst älskar jag hur 'skurken' Blackheart och 'hjälten' Goldeloin alltid står på olika sidor, men när det väl gäller så är det ingen av de som är beredd att förgöra den andre eftersom de på något plan faktiskt är medvetna om att sagan kräver en evig vendetta som aldrig riktigt når sitt slut. Sedan att dessa två faktiskt döljer en enorm kärlek för varandra gör bara hela situationen extra fängslande. Vad hade jag inte gett för att få se Blackheart och Goldeloin kyssas! Om inte genom en uppföljande bok så mer än gärna i en animerad långfilm. 

Detta var alltså fem anledningar till varför serieromanen Nimona borde bli film. Och gissa vad? Drömmen kommer bli verklighet den 5 mars 2021. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar