torsdag 11 juli 2019

De oförglömliga favoriterna (film edition)För snart ett år sedan, gjorde jag en lista på mina topp trettio tv-serier av alla jag någonsin sett. Detta blev ett stort projekt då listan i sig tog ett bra antal timmar att sammanställa, såväl som att det var otroligt svårt att rangordna mina favoritserier. Nu, ett år senare, känner jag mig redo att ge mig på att göra en likadan lista för mina favoritfilmer. Trettio låter som ett ganska högt antal för en lista, men det är det verkligen inte. Jag kommer tvingas utesluta så otroligt många av mina favoriter, och om jag tyckte att det var svårt att rangordna mina favoritserier, så var det ingenting i jämförelse med vad jag nu står inför.

Innan jag påbörjar den här listan vill jag klargöra att detta är mina personliga favoriter - inte nödvändigtvis de filmer jag tycker är kvalitetsmässigt bäst


PLATS NUMMER 30

På plats nummer trettio hittar vi Stardust, en film jag älskar med hela mitt hjärta. Den är inte perfekt men för mig kommer den nära. Stardust innehåller nämligen allt jag älskar i en berättelse. Magi, humor, kärlek, spänning, pirater, häxor, onda kungar och fantastiska hjältar. You name it, Stardust has it. Kan inte räkna på två händer hur många gånger jag har sett denna underbara film. Här kan du läsa mitt inlägg som förklarar varför Stardust är den ultimata sagofilmen. PLATS NUMMER 29

På plats nummer tjugonio, Field of Dreams. En film jag upptäckte genom ett avsnitt av tv-serien How I Met Your Mother och efter att ha sett den, förstod precis vad Ted och Marshall pratade om. En andligt mysig film som lyckas beröra tills man är på gränsen till tårar. Här kan du läsa min recension av Field of Dreams


PLATS NUMMER 28

Överlag är jag inget fan av highschool-komedier då de tenderar att bli extremt dåliga, fåniga och klyschiga. Men 10 orsaker att hata dig? Underbar. Jag har sett den otroligt många gånger, och kommer säkerligen se den otroligt många gånger igen. Rebellen Kat var min stora förebild under uppväxten, och Patrick var ju bara så charmig. För att inte tala om Cameron, en sockersöt tonårig version av Joseph Gordon-Lewitt! Allt med 10 orsaker att hata dig får mig att bara vilja sätta igång den direkt. Här kan du läsa mitt inlägg där jag listar tio orsaker att älska Tio orsaker att hata dig


PLATS NUMMER 27

Leon: The Professional, filmen som följer en yrkesmördare och tolvåriga flickan han tar under sin vinge efter att hela hennes familj blivit mördad. Detta är en fantastisk film som ofta hamnar på listor över bästa filmerna genom tiderna. Anledningen till varför jag personligen älskar den, beror på att det verkligen är en film som talar till mig. Älskar coming-of-age filmer, och på sätt och vis är detta absolut en film om att växa upp. Det är också en film om vänskap mellan två väldigt ensamma personer. Klicka här för att läsa mitt inlägg om fem thrillers jag vill rekommendera - däribland Leon The Professional.


PLATS NUMMER 26

Back to the Future, eller Tillbaka till Framtiden som den heter på svenska, hamnar på tjugosjätte plats i listan. Varför? För att jag har växt upp med samtliga tre filmer, har sett de ungefär miljontals gånger och älskar de lika mycket idag som jag gjorde när jag var liten. Den första filmen i trilogin är utan tvekan den bästa, och det beror på att den är så förbaskat underhållande. Tidsresande, humor, femtiotal, glädjespridande musik och världens bästa duo - kan det bli bättre än såhär? I detta inlägg svarar jag på 11 frågor om Tillbaka till Framtiden


PLATS NUMMER 25

På plats nummer tjugofem valde jag filmen Wonder. Det är en relativt ny favorit - jag såg den för första gången på bio i början år 2018, för att senare se om den hemma tidigare i år. Båda gångerna blev jag tårögd i slutet. Mer än tårögd, jag praktiskt taget storgrät. Glädjetårar, förstås! Eftersom jag älskar filmen så mycket och tycker det är en så otroligt inspirerande och hjärtevärmande berättelse om familj, acceptans och kärlek. Läs min recension här


PLATS NUMMER 24

Plats nummer tjugofyra, listans enda Tarantinofilm. Egentligen har jag tre olika Tarantinofilmer som jag gärna hade haft med på listan, men eftersom jag måste begränsa mig så bli Inglorious Basterds vinnaren. Så otroligt bra film som bara blir bättre för varje gång jag ser den. Skulle gissa på att jag sett den minst fem-sex gånger vid det här laget, och jag uppskattar den verkligen mer för varje gång. Älskar hur verklig historia blandas med en helt påhittad story full av så otroligt mycket absurditet. Att filmen har en av de bästa inledande scenerna genom tiderna, skadar inte heller! I denna listan kan du hitta ett spännande easter egg som döljer sig i Quentin Tarantinos Inglorious Basterds


PLATS NUMMER 23

Plats nummer tjugotre - Lejonkungen. Kunde inte varit mer taggad på live-action versionen som har premiär om bara några veckor, för Lejonkungen är en av mina absoluta favoritfilmer. Den är så perfekt på alla sätt och vis! Musiken? Storyn? Karaktärerna? Specifika hjärtekrossare till scener? Fantastisk film som alla barn borde växa upp med. Här kan du läsa om alla spännande Disney remakes som planeras komma inom de närmsta åren. 


PLATS NUMMER 22

Ocean's Eleven blir den tjugoandra filmen på listan, och det beror på hur mycket denna filmen betytt för mig genom åren. Det var min första kärlek inom genren, helt ärligt så är Oceans Eleven en egen genre och ingen liknande film som kommit därefter har kunnat mäta sig med hur mästerlig Oceans Eleven är. Den är både smart och så jäkla underhållande och jag älskar det. Kan se om denna film hur många gånger som helst utan att tröttna. Och det är sant, för det är ett test jag genomfört. Här kan du läsa min recension av Ocean's Eleven


PLATS NUMMER 21

Världens bästa film enligt IMDB? På plats nummer tjugoett hittar vi The Shawshank Redemption, en helt fantastisk film som alla borde se. Och jag menar, alla. Detta är en film jag sett ett flertal gånger och varje gång blir jag lika känslosam. 


PLATS NUMMER 20

Det fanns en tid när Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl låg på första plats bland mina favoritfilmer. Jag var fjorton år gammal och besatt av pirater. Det finns ett antal filmer jag rankar högre nu för tiden, men de första tre Pirates of the Caribbean-filmerna kommer alltid hålla en speciell plats i mitt hjärta, av den enkla anledningen att jag antagligen inte hade varit den filmfanatiker jag är idag om det inte vore för Jack Sparrow och alla hans äventyr. Den här bloggen hade antagligen inte heller existerat utan dessa filmer. Jag har alltså mycket att tacka till denna filmserie. Här kan du läsa en lista där jag rankar de topp tio bästa skådespelarprestationerna från Johnny Depp. 


PLATS NUMMER 19

Bleka Dödens Minut, eller The Princess Bride som den heter på originalspråk, är en film man antingen älskar eller hatar. Du kan nog gissa var jag står på den skalan. Visst är den klyschig, lite smålöjlig och stereotypisk - men det är ju det som är hela grejen! Det är därför vi älskar den. Bleka Dödens Minut är den ultimata sagan, och gillar man inte det så gillar man inte sagor. Här kan du läsa mitt inlägg där jag svarar på 11 frågor om Bleka Dödens Minut


PLATS NUMMER 18

På plats nummer arton hittar vi Corpse Bride, en av Tim Burtons bästa filmer. Detta är en väldigt unik film som gör allt den vill säga så himla bra. Den blandar liv med död, dysterhet med glädje, svartvitt med färgglatt. Och allt blir en fantastisk blandning! Här kan du läsa en lista där jag rankar mina topp fem Tim Burton filmer. 


PLATS NUMMER 17

Plats nummer sjutton, Robin Hood: Prince of Thieves. En film jag sett... ja, många gånger. Och med god anledning! Så härligt underhållande, äventyrlig och med ett fantastiskt soundtrack. Och Alan Rickman i rollen av Sheriff of Nottingham? Love it. Hela denna filmen skriker barndomsminnen för mig, och därför kan jag inte se den utan att sitta med ett stort leende på läpparna varenda gång. Här kan du läsa ett inlägg jag skrev som hyllning till Alan Rickman, där jag bland annat pratar om hans roll som Nottingham i Robin Hood: Prince of Thieves


PLATS NUMMER 16

Marvelfilmerna kommer alltid hålla en speciell plats i mitt hjärta, och efter noga uttänkande har jag kommit fram till att Captain America: Civil War är min nummer ett av dessa filmer, och därför är det även den som platsar på min topp trettio lista av alla filmer jag någonsin sett. Civil War har allt som en Avengers film ska ha, och egentligen är det inte ens en Avengers film! Då lyckas den allt bra, kan du tro.  Här kan du läsa mina tankar om samtliga tre Captain America filmer. Här kan du även läsa min lista av favoritvänskaper från Marvel Cinematic Universe. 


PLATS NUMMER 15

The Rocky Horror Picture Show med sin fantastiska musik, sin fantastiska Frank N Furter och sin fantastiska scenografi, för att inte tala om det fantastiskt skruvade manuset. The Rocky Horror Picture Show har klättrat upp till att bli en av mina absoluta favoritfilmer och jag älskar den mer och mer för varje gång jag ser den, såväl som för varje gång jag lyssnar på soundtracket (vilket är oftare än jag vågar erkänna). Här kan du läsa min recension. 


PLATS NUMMER 14

Den fina Paper Moon, en film om en bedragare och flickan han tar under sin vinge med vetskapen att hon kanske skulle kunna vara hans dotter. Jag älskar Paper Moon, tycker det är en så otroligt mysig film som dessutom är väldigt rolig. Älskar handlingen, och älskar Tatum O'Neal som än idag måste vara en av världens bästa barnskådespelare! Här kan du läsa min recension av Paper MoonPLATS NUMMER 13

Den bästa musikalen som någonsin gjorts! Chicago är en makalös film som alla borde se. Den är engagerande, fascinerande. Musiken är fantastisk, handlingen är riktigt rolig och Catherine Zeta-Jones tillsammans med Renee Zellweger är ungefär allt vi någonsin skulle kunna önska oss från en musikal om två rivaliserande mörderskor på 30-talet. PLATS NUMMER 12

Hugo är den där filmen som jag visste skulle vara perfekt för mig bara av att titta på affischen. För det första: detta är en film om film. Vilken filmfanatiker skulle inte älska det? För det andra: den utspelar sig i Paris på trettiotalet. För det tredje... allt! Asa Butterfield som en föräldralös pojke som bor på en tågstation. Jude Law som hans avlidne pappa. Ben Kingsley som försäljare i en leksaksbutik. Martin Scorcese i regissörsstolen! En skrivande robot! En sockersöt Chloe Grace Moretz! Ett fantastiskt soundtrack! Åh, jag blir helt varm i hjärtat av att tänka på denna film. Det är anledning nog till att platsa den på tolfte plats i min lista. PLATS NUMMER 11

The Dressmaker överraskade mig något otroligt när jag såg den för snart två år sedan. Jag har ännu faktiskt bara sett denna film en gång, men genast när jag sett klart den kunde jag konstatera att detta var en ny favoritfilm. Kate Winslet är makalös i allt hon gör, det är ingen tvekan om saken. The Dressmaker är en udda berättelse vars mörka komedi gör filmens två timmar till ren underhållning. Läs min recension härPLATS NUMMER 10

Att titta på Sagan om Ringen är som att dyka in i en helt annan värld, och det finns inget annat som kan jämföras med hur bra det känns att befinna sig i denna magiska värld. Varför titta på verklighetstrogna filmer när man kan befinna sig någon helt annanstans? Här kan du läsa mina tankar om Konungens Återkomst, här kan du läsa mitt "Tolkien Tag"-inlägg, och här kan du läsa samtliga inlägg jag skrivit om Sagan om Ringen-världen. 


PLATS NUMMER 9

Okej, Sagan om Ringen förtjänar all praise den kan få, men visst finns det även en charm med verklighetstrogna filmer. Gifted är en av mina nyaste favoritfilmer - jag såg den för första gången för ungefär ett år sedan, och jag förälskade mig totalt. Denna filmen har allt jag önskar i en dramafilm, och åh vad mysig den är. Vill du veta mer detaljrikt varför Gifted hamnar på nionde plats av mina absoluta favoritfilmer så kan du läsa hela min recension härPLATS NUMMER 8

Transamerica, älskade Transamerica. En roadtrip film som handlar om en transkvinna som återknyter bandet med den tonårsson hon aldrig träffat förut? Givetvis blir detta en film för mig. Det finns ungefär hundra anledningar till att älska Transamerica, men den största och bästa är tack vare det faktum att denna film gör mig så förbaskat varm i hjärtat. Läs min recension om filmen härPLATS NUMMER 7

Plats nummer sju, The Fall. En film inte jättemånga verkar ha sett, men som jag personligen föll för direkt. Älskar hur hela filmen är berättad - genom två helt olika perspektiv. The Fall är en känslosam film som tar upp ämnet depression på ett otroligt snyggt sätt. Istället för att lista samtliga anledningar till varför detta är en av mina största favoriter, så kan du läsa detta inlägget som förklarar allt.  PLATS NUMMER 6

Plats nummer sex, The Goonies (svensk titel Dödskallegänget). En film jag växt upp med, älskat och sett om otroligt många gånger. Detta är filmen jag kommer se till att mina barn också får växa upp med, om jag någonsin får barn. Det är filmen jag önskar att alla barn fick chansen att växa upp med. Detta inlägg förklarar varför.PLATS NUMMER 5

The Way Way Back, en förhållandevis enkel film som lyckas bli så jäkla bra. Men anledningen till varför jag sätter den på plats nummer fem i min topplista av favoritfilmer, är inte bara för att den är bra. The Way Way Back betyder så mycket mer för mig än bara underhållning. Som tonåring kände jag så otroligt mycket igen mig i huvudkaraktären - jag var också den där introverta personen som trivdes bäst i mitt eget sällskap. Och jag har också varit på de där familjesemestrarna där jag inte alls passade in. Första gången jag såg The Way Way Back, var det som att kliva in i en film om mitt eget liv. Men istället för att få mig att må dåligt över den jag var, fick denna film mig att må så otroligt jäkla bra över den jag var. Och därför kommer jag alltid se The Way Way Back som en av de absolut bästa filmerna för mig. Här kan du läsa mer om denna härliga dramakomedi. PLATS NUMMER 4

Det är någonting med Edward Scissorhands som bara blir så rätt för mig. Kanske beror det på hur annorlunda den är? Kanske beror det på hur vacker och hemskt den lyckas bli på samma gång? Kanske är det hur bra det starka budskapet framförs? Kanske är det allt detta kombinerat som gör den så förbaskat bra? Jag kan ärligt talat inte säga exakt vad det beror på, men någonting är det som gör att jag inte kan låta bli att le så fort någon börjar prata om Edward Scissorhands. Jag bara älskar denna filmen. Detta inlägg kanske bättre kan förklara varför. PLATS NUMMER 3

Plats nummer tre, Pleasantville. Det finns nog ingen film som lyckas blanda komedi med allvar så bra som Pleasantville. Denna enkla underhållning till film förvandlas snabbt till en läxa om historiens allra största misstag. Människans allra största misstag. Och fy fan vad bra det blir. Läs detta inlägg så förstår du precis vad jag menar. PLATS NUMMER 2

Big Fish, filmen som under så många år legat i toppen för mig. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den - jag blir ändå alltid lika känslosam under filmens allra sista scen. Big Fish är ytterligare ett perfekt exempel av hur bra det kan bli när man blandar fantasi och humor med en stark grundberättelse full av oförglömliga repliker. Det var Big Fish som fick mig att söka mig till filmutbildningen, och utan Big Fish hade jag inte varit där jag är idag. För att läsa mer om hur Big Fish påverkat mig och mitt liv, klicka härPLATS NUMMER 1

Stand By Me. Vackra, fina underbara Stand By Me. Varför är Stand By Me min absoluta favoritfilm av alla filmer jag någonsin sett? Här listar jag sjutton anledningar till varför. Varför är denna film så speciell just för mig? Det svarar jag på här. Vad är det som gör Stand By Me så förbaskat bra? Läs detta inlägg så behöver du aldrig undra mer. Kort sagt: Stand By Me är allt jag söker i den perfekta filmen. Den får mig att skratta, den får mig att gråta, och framförallt - den får mig att minnas tillbaka till mina egna barndomsäventyr. 

1 kommentar: