söndag 14 juli 2019

'Chernobyl' är mästerverket du inte får missaFör drygt trettio år sedan skedde en hemsk kärnkraftsolycka i staden Tjernobyl, Ukraina. Våren 2019 fick vi, genom en välgjord mini-serie på kanalen HBO, veta sanningen kring vad det faktiskt var som hände - och varför Sovjetunionen försökte hemlighålla för omvärlden att olyckan inträffat. 

VARFÖR BORDE DU SE HBO'S CHERNOBYL

Oavsett hur mycket du vet om kärnkraftsolyckan som inträffade i Tjernobyl 1986, så finns det alltid något att lära från denna makalösa mini-serie. Seriens samtliga fem avsnitt går djupt in på detaljerna kring vad som hände, och hur händelsen hanterades av de som stod ansvariga. I Chernobyl får du se de värsta delarna av mänskligheten, såväl som de bästa. Du får stoltheten hos de människor som inte vill erkänna sina misstag, och du får bevittna hur modiga människor villigt riskerar sina egna liv för att rädda världen. Bokstavligen, för att rädda världen. Samtliga av dessa människor har existerat, och utan dem hade Europa sett väldigt annorlunda ut idag. 

Chernobyl är en realistisk, skrämmande syn på en verklig händelse som hotat att förstöra stora delar av världen. I serien får vi se katastrofen på nära håll, och tack vare varenda person som ligger bakom produktionen av denna mini-serie, blir detta en upplevelse du sent kommer glömma. Manuset fokuserar på detaljerna kring vad det faktiskt var som hände, medan allt däromkring tvingar fram känslor vi inte visste att vi hade. Cinematografin och de realistiskt skrämmande miljöerna såväl som musiken, är alla bidragande effekter till varför Chernobyl blivit en kritikerrosad historielektion du inte får missa. 

★★★★★ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar