onsdag 31 juli 2019

11 frågor ○ Farscape

Jag upptäckte nyligen att samtliga säsonger av tv-serien Farscape kommit till Prime Video, och det gjorde mig givetvis sugen på att åter igen slänga mig ut i rymden för att hänga lite med John och hans alien-kompisar. Eftersom jag just nu inte kan få nog av denna gamla goding, så svarar jag här på 11 frågor om serien. Klicka här om du vill läsa fler inlägg där jag svarar på frågor om mina favoriter. 

1. Hur skulle du kortfattat beskriva serien? 
Farscape är en science fiction serie som gick i fyra säsonger under åren 1999 till 2003, följt av en avslutande mini-serie 2004. Den följer en astronaut som av misstag lyckas resa genom ett maskhål i rymden, och fastnar på andra sidan utan att kunna ta sig hem. Väl där går han med i en udda besättning på det levande rymdskeppet Moya. 

2. Vad är det bästa med serien?
Dels så är den väldigt spännande, men framförallt så skulle jag säga att det allra bästa med Farscape, är karaktärerna och relationerna som bildas inom gruppen. 

3. Vad är det sämsta med serien?
Farscape är en produkt av sin tid, vilket innebär att den kan bli svår att titta på idag utan att störa sig på vissa detaljer. Exempelvis används dockor för att få liv i specifika karaktärer.

4. Vilken karaktär är din favorit? 
Aeryn Sun, ingen tvekan om saken. Tycker hon är fantastisk på alla sätt och vis. Älskar hur tuff hon är, och hur hennes rädsla för känslor och omtanke sakta men säkert blir allt mildare genom säsongerna tack vare hennes nyfunna vänner. 

5. Ett minnesvärt citat från serien som du gillar?
Älskar hur roliga repliker karaktärerna kan slänga ur sig lite då och då. Exempelvis "Imagine, somewhere out there, there's a whole world full of John Crichtons. How useless that must be." Vem uttalade det? Aeryn Sun såklart. Älskar också John's alla kulturreferenser, och hur han konstant fortsätter trots att ingen annan än han själv förstår dem. Han är en äkta filmfanatiker. 

6. Finns det någon relation i serien som du gillar extra mycket?
Romansen mellan John och Aeryn är ganska episk ändå. För övrigt är relationerna mellan alla på Moya superfin, och växer sig bara starkare för varje säsong. Älskar hur mycket D'Argo bryr sig om John och vice versa. Vore det inte för Aeryn så hade jag shippat dessa två starkt. Gillar även hur Crais blir "en i gänget" från och med säsong tre. 

7. Har du någon scen som du aldrig glömmer, som är extra speciell för dig?
Kan bero på att jag nyligen såg denna scen och därav har den färskt i minnet, men scenen i början av säsong tre när Aeryn och John återförenades var allt jag hade hoppats på och lite till.  

8. Favoritmusik från serien?
Är egentligen inte alls särskilt bra musik i serien. Eller alltså, de är ju bra på att sätta rätt stämning till rätt scen, men överlag är det väldigt typisk musik för den känsla de försöker förmedla vilket också kan bli ganska tråkigt. Men med det sagt har jag faktiskt alltid gillat introt och musiken som används där!

9. Har du någonsin gråtit till serien?
Nej, det har jag nog aldrig gjort. Men känslosam har jag absolut blivit! 

10. Vad tyckte du om slutet?
Jag har inte kommit så långt än! Är inne på säsong tre, av totalt fyra säsonger. Detta är en serie som jag ser lite i omgångar. Har haft flera kortare maraton sedan jag var femton, men eftersom säsongerna innehåller så många avsnitt så behöver jag pausa lite emellan för att inte tröttna. Så vi får se när jag väl tar mig till slutet, kan vara inom några veckor, men kan också dröja ytterligare några år. Beror på hur länge detta nuvarande maraton pågår.

11. Slutligen, varför är denna serie så speciell just för dig?
Helt ärligt har jag väldigt blandade känslor för den här typen av tv-serier. Jag har sett många olika science fiction serier med samma upplägg, däribland några Stargate- och Star Trek-serier. Ibland tycker jag det är så himla mysigt med den här typen av serier, man får verkligen komma bort från verkligheten en stund. Men sen så finns det andra tillfällen när jag bara tycker allting känns jätte fånigt! Hur som helst så skulle jag nog säga att Farscape är den serie inom genren som ligger mig närmst om hjärtat, bortsett från Firefly. Den går verkligen över gränserna i jämförelse med mycket annat jag sett, vilket jag älskar! Den är absolut totalt barnförbjuden, på alla sätt och vis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar