söndag 23 juni 2019

X-Men: Dark Phoenix (2019)

För några veckor sedan hade X-Men: Dark Phoenix biopremiär, och förra helgen tog jag mig till en biograf för att se den. Mina förväntningar gick både högt och lågt eftersom jag å ena sidan verkligen ville att Dark Phoenix skulle vara en bra film, men å andra sidan inte egentligen trodde på att det skulle bli så bra. 

Dark Phoenix handlar, som många kanske redan vet, om Jean Grey och hennes uppkomst som en av X-men's största karaktärer. Vi får lära oss hur Jean kom att hamna hos Charles Xavier, och hur hennes krafter blev så extraordinära som de är under hennes senare år. I huvudrollen som Jean Grey ser vi Sophie Turner, och precis som i övriga X-men filmer ser vi skådespelare som bl.a. James McAvoy, Michael Fassbender och Jennifer Lawrence reprisera sina roller. 

Tyvärr måste jag säga att jag inte är jätteimponerad av Dark Phoenix. Jag är absolut inte så negativ till den som många andra verkar vara - jag menar, vad vi får är ändå en hyfsad actionfilm som underhåller för stunden. Men helt ärligt skulle jag nog inte vilja se den igen, och jag hade likaså klarat mig bra utan att ha sett den från första början. För så speciell som jag hade önskat, blev inte Dark Phoenix

Jag har egentligen flera problem med denna filmen. Delvis har jag svårt att se Sophie Turner som Jean Grey, vilket egentligen är jättekonstigt eftersom jag var överlycklig över detta besked när jag först fick veta att hon blev utvald till rollen. Jag tycker Turner är en fantastisk skådespelare, men av någon anledning klickade jag inte riktigt med henne i Dark Phoenix. Kanske hade det mer med karaktären att göra? Jag vet faktiskt inte. Kanske beror det på hennes amerikanska dialekt som jag inte alls är van vid att höra? Ingen aning. Men något var det som gjorde att jag inte alls kände med karaktären."The women are always saving the men around here, you might wanna think about changing the name to X-Women."

Istället för Jean Grey så fastnade jag mer för alla karaktärer runtomkring. Främst Erik (Magneto), som alltid verkar lyckas stjäla rampljuset oavsett vilken X-men film det handlar om. Raven (Mystique) blev även hon en favorit under filmen, vilket kanske inte är jätteförvånande med tanke på att jag alltid gillat henne. Till och med de mindre karaktärerna som egentligen inte hade så mycket med storyn att göra, tyckte jag var mer underhållande än huvudkaraktären. Vilket delvis blir problematiskt, men samtidigt gör att det ändå finns något gott att uppskatta i filmen. 

I filmer som denna, krävs det även att vi har en bra skurk för att filmen ska bli spännande. Tyvärr måste jag säga att även denna del gjorde mig besviken. Lite på samma sätt som med huvudkaraktären, för jag älskar verkligen Jessica Chastain. Hon är en av mina absoluta favoritskådespelare, och det hade varit fantastiskt roligt att se henne i en skurkroll - om det bara hade varit en bra skurk. Här ligger absolut bristen i manuset, eller också så är det bara min personliga åsikt. Men oavsett vad det handlar om, så tyckte jag inte alls att skurken var varken tillräckligt skrämmande eller tillräckligt genomarbetad. Vad är motivationen? Att ta över världen utan någon annan anledning mer än bara för syftet att "vara ond"? Har vi inte redan sett detta ungefär hundra gånger förut? Jag vill ha något mer.

Nu har jag mest nämnt negativa saker med Dark Phoenix, men helt ärligt så får jag ändå säga att detta är en helt okej film. Den är inte jättebra, men gillar man X-Men filmerna så tycker jag absolut att man ska se den, åtminstone en gång.  Framförallt om man gillar häftiga actionscener, för det får vi massvis av i Dark Phoenix. Trots stora brister i manuset så fann jag vissa scener mer välskrivna än helheten, och på så sätt blev dessa guldkornen att njuta lite extra mycket av. 

★★★ 


2 kommentarer:

  1. Jag vill se på denna film men blir lite osäker när jag läser olika recensioner om filmen som är allt annat än positiva... kanske bara att vänta tills den kommer ut på dvd... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker alltid att det är bra att se den ändå och bilda sin egen uppfattning :)

      Radera