tisdag 2 april 2019

Saga ● En helt ny värld

Brian K. Vaughan och Fiona Staples' Saga har sedan sin release våren 2012 blivit en av världens mest lästa fristående serietidningar, som inte tillhör DC eller Marvel.

Serien har många gånger liknats med berättelser så som Star Wars, Game of Thrones och Lord of the Rings såväl som Romeo och Julia. Och med god anledning - på olika sätt påminner den lite om varenda en av dessa sagor. Jag skulle nästan gå så långt som att säga att Saga tagit det allra bästa från dessa andra berättelser och utav det, skapat sin helt egen grej. För precis som Star Wars, utspelar sig Saga i rymden, på olika planeter som utforskar olika varelser. Precis som Game of Thrones får vi följa flera olika karaktärer på flera olika platser. Precis som Lord of the Rings, bjuds vi på en episk saga fylld av under och mirakel som vi inte trodde var möjligt. Och precis som Romeo och Julia, grundar sig hela berättelsen i en villkorslös kärlek mellan två människor på olika sidor av ett krig.

Det är något som är så otroligt magiskt och fängslande med den här typen av berättelser, och jag blir alltid lika inspirerad - såväl som fascinerad, över hur en människa kan skapa en hel värld ur sitt eget huvud, för att sedan omvandla det till någonting som resten av världen kan få ta del av. Jag avundas Vaughan's sinne för berättande, och jag avundas Staples' konstnärliga förmåga att skapa något så fantastiskt som den visuella värld vi får bemöta i Saga.

Duon Vaughan och Staples lyckas så otroligt bra att skapa en helt ny värld, att jag aldrig riktigt vet vem av dem som jag ska berömma för de olika detaljerna. Är det Fiona Staples som skapat de fantastiskt unika karaktärerna med sina vackra illustrationer, eller är det Brian K. Vaughan's som ska prisas för sin stora fantasi när det kommer till karaktärernas gestaltning? Jag skulle gissa på att det är en sån där underbar mix av de båda två.

Trots att jag inte ännu läst särskilt många serier, så kan jag se hur unik Saga faktiskt lyckas bli. Delvis genom sagans narrativ som bland annat berättas genom en karaktär som vi aldrig får se, nämligen huvudkaraktärernas fullvuxna dotter som under sagans gång fortfarande är ett spädbarn. Personligen tycker jag väldigt mycket om berättarröster i alla typer av berättelser. Exempelvis älskar jag Stand By Me delvis just tack vare berättarrösten som bidrar otroligt mycket till den där underbara känslan som filmen alltid lyckas ge mig. På samma sätt som på film, blev denna form av berättande något jag starkt kunde uppskatta.

Trots att fokuset i Saga ligger på ett litet spädbarn så skulle jag absolut inte säga att serien är passande för barn. Saga är nämligen relativt brutal såväl som kryddad med andra typer av "vuxnare" innehåll. Dessa delar är något jag personligen uppskattar och som absolut bidrar till att göra Saga till en fantastiskt underhållande serie för oss som är lite äldre.

Jag älskar att vi i Saga får följa flera olika sidor av ett krig, och på så sätt även flera olika karaktärer. Vi har Marko och Alana, huvudkaraktärerna som flyr från alla möjliga personer som försöker få tag på dem. Vi har The Will och Lying Cat som anlitats till att hitta Marko och Alana, och vi har Prince IV, en robotliknande varelse som även han försöker förhindra sammankonsten av de två världarna som står i krig. Under resans gång får vi även träffa på massvis med andra intressanta karaktärer, och deras unika utseenden såväl som personlighetsdragen blir alltid lika spännande att få upptäcka. 

Saga är magisk. Det är en femstjärnig berättelse som lyckas bli lika visuellt tilltalande som totalt beroendeframkallande tack vare berättandet. Spänningen är konstant, och efter tre volymer kan jag nästan inte vänta tills den fjärde landar i brevlådan. Att börja läsa Saga är verkligen som att stiga in i en helt ny värld
★★★★★

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar