lördag 16 mars 2019

Captain America: The Winter Soldier by Ed Brubaker (Comic)

Jag har svårt att minnas var det hela började, men för ett tag sedan så fick jag plötsligt för mig att jag skulle börja läsa serier. Jag tror att tanken uppkom tack vare alla filmer och serier jag älskar, som ursprungligen kommer just från serietidningsvärlden. Frågan jag ställde mig när jag sakta börjat upptäcka en helt ny värld av fantastiska berättelser löd: 

Var i hela friden ska man börja? 

Och det är verkligen en bra fråga, för comic book världen är stor. Och till skillnad från filmer, serier och böcker, så upplever jag den som lite extra rörig om man är helt ny. Det är inte alltid samma kronologiska ordning som med andra berättelser, och även om det finns en kronologisk ordning så tycker jag fortfarande att det är svårt att hitta den. Somliga samlingar är enklare att ta sig in i än andra, och Marvel är definitivt en av de allra svåraste. Varför? För att den är enorm! Har den en början? Har den ett slut? Kan jag börja mitt i, eller gäller det att ta sig igenom varenda utgåva inom Marvel Comics? Jag har fortfarande inte alla svar på dessa frågor, men jag har ändå kommit en bit på vägen.

Det tog mig in i X-Men's mäktiga värld, den fantastiska första volymen av Saga och den unika men lättlästa The End of The Fucking World, innan jag landade med näsan i samlingen av Captain America: The Winter Soldier. Serietidningsvärlden har inte gjort mig besviken. 

Som vi nog alla vet, är Marvel inte längre bara en stor värld inom comics, utan även inom film. Marvel pumpar ut nya filmer nästan varje år, och personligen är jag en av de som älskar det. The Winter Soldier är en av mina absoluta favoriter inom Marvel Cinematic Universe, och därför var det otrolig spännande att ta sig in i ursprungsberättelsen. Samtidigt som det är skönt att ha någorlunda koll på karaktärerna tack vare filmerna, så blir det - som alltid när man bestämmer sig för att läsa en bok vars filmadaptation man redan sett - en oro att genomgå samma berättelse åter igen, till punkt och pricka. Detta är inte fallet med The Winter Soldier, och jag kan tänka mig att detsamma gäller för många andra serietidningar inom Marvel. På många sätt är MCU sin egen grej, medan serietidningarna är en annan. När jag börjar läsa The Winter Soldier får jag precis vad jag har hoppats på. Jag får följa samma karaktärer jag så länge följt och älskat, samtidigt som berättelsen känns ny och annorlunda. De allra viktigaste detaljerna, så som exempelvis vissa repliker, finns med i serierna såväl som filmen - men för övrigt känns allting så pass eget att berättelsen blir nästintill lika spännande som långfilmen The Winter Soldier kändes första gången jag såg den. 

"I see the war. My war. After all this time. I still dream about foxholes in the black forest... Still hear the screams of terrified soldiers, smell their blood and tears... I still dream about Bucky. Him and all the others I couldn't save."

I den kompletta samlingen får vi läsa Captain America #1-9 och #11-14 av Ed Brubaker, Steve Epting, Mike Perkins, Michael Lark, John Paul Leon, Tom Palmer och Frank D'Armata. Vi får följa Steve Rogers och hans team med Sharon Carter och Nick Fury, efter att de måste rädda världen från den obarmhärtige General Lukin som fått tag på en fullt fungerande så kallad Cosmic Cube. Men när Cap snart får höra talas om den mystiske Winter Soldier och hans påstådda identitet, vänds hela hans tillvaro upp och ner. 

Det som gör Captain America: The Winter Soldier så gripande, ligger i berättandet. Med blandningar av nutid och flashbacks till 1940-talets krigstid, ligger Steve och hans relation till sin f.d. partner James Buchanan "Bucky" Barnes i fokus. När Steve börjar minnas saker som han inte tidigare kommit ihåg börjar han undra vad som är verkligt och inte. Precis som i filmen, slits han mellan att vilja rädda sin vän, och att stoppa honom. Berättelsen har en alldeles lagom takt som aldrig blir utdragen, men aldrig heller känns som att den går för fort fram. Vi växlar mellan olika tidsperioder och olika karaktärer, och på så sätt blir varje sida lika intressant att läsa, såväl som riktigt spännande. 

Eftersom jag är så pass ny till comics som jag är, så är det svårt för mig att jämföra med andra verk. Men något jag hade lite problem med, i Captain America: The Winter Soldier, är illustrationerna. Mina tankar om detta är egentligen väldigt blandade. Å ena sidan bidrar de dystra färgerna till rätt känsla av läsningen, men samtidigt kan jag tycka att det blev alltför tråkiga färger som återanvändes om och om igen. Actionscenerna kändes tråkiga och istället för att ens försöka läsa mig in i bilderna av händelseförloppet så skummade jag igenom det så fort jag bara kunde, tills slagsmålet var över. Det enda jag än så länge har att jämföra med, är volym ett av Saga, och därför tänker jag faktiskt jämföra med den - trots hur olika dessa två berättelser faktiskt är. Den stora skillnaden mellan The Winter Soldier och Saga, är att i Saga så älskade jag att djupdyka in i illustrationerna. Allting var så fantastiskt. Färgerna, karaktärernas utseenden, deras ansiktsuttryck och nästintill varenda liten detalj i bakgrunden. Så var inte fallet i The Winter Soldier - där var det alltid berättandet jag drogs till. Ett fantastisk berättande visserligen, men det finns ingen tvekan om att en mer tilltalande illustration hade bidragit till en ännu starkare berättelse. Med det sagt kan jag ändå inte klaga på hur hela Winter Soldier-karaktären byggts upp. Han var definitivt höjdpunkten bland illustrationerna. 

Captain America: The Winter Soldier grep verkligen tag i mig, och jag känner redan en saknad till berättelsen såväl som ett starkt behov av att fortsätta på övriga Captain America comics som finns där ute. Några som fångat mitt intresse är Captain America Lives Again, Civil War: Captain America samt Captain America and Bucky: The Life Story of Bucky Barnes. Efter dessa vill jag även läsa The Death of Captain America som tydligen ska vara så bra. 

★★★

4 kommentarer:

 1. ååh så kul att börja med serietidningar. Jag har typ bara läst Archie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen jätteroligt! Har supermycket inspiration till att läsa massor av serier just nu vilket alltid blir något att se fram emot efter jobbet.

   Radera
 2. Alltså älskar att du har börjat läsa serietidningar! Har fått upp min motivation igen. Ser fram emot att läsa fler recensioner av dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar att läsa din blogg extra mycket nu också just tack vare serietidningsvärlden! Även om din blogg alltid varit en stor favorit förstås ;)

   Radera