torsdag 21 februari 2019

Serier baserade på serier

Just nu verkar det vara otroligt populärt att göra tv-serier utav berättelser som från början kommer från serietidningsvärlden. Egentligen har det varit ganska populärt de senaste fem åren - exempelvis har vi fått många serier inom Marvel-världen allteftersom även filmuniversumet ökar för varje år. Vi har Netflix som producerat serier så som Daredevil, Jessica Jones, Iron Fist, Luke Cage, The Punisher, Agent Carter och The Defenders. Vi har även Marvel-serier som i Sverige visas på HBO, bland annat Cloak and Dagger, Agents of Shield, Inhumans och The Runaways. Sen så har vi DC-serier så som Arrow, The Flash, Legends of Tomorrow, Supergirl och Gotham. Först kanske trenden handlade mer om superhjältar än om serietidningarna i sig, men de senaste två åren har vi fått en massa nytt som inte nödvändigtvis har med superhjältar att göra. Exempelvis så har vi populära Riverdale som går på Netflix med sin tredje säsong ute, samt The Chilling Adventures of Sabrina vars andra säsong har premiär i april. Vi har även tv-serier som Preacher och Legion, Lucifer, Wynonna Earp och The End of the F--- World som alla baseras på serier antingen i tidningsform eller i form av en serieroman. 

Jag har sammanställt en lista på sex tv-serier som alla baseras på tecknade serier, och som jag vill tipsa dig om att få upp ögonen för just nu. Alla titlar är relativt nya eller påväg att släppas, så håll utkik efter dessa godingar!Först och främst vill jag tipsa om The Umbrella Academy som nyligen släpptes på Netflix. Ja, även detta är en form av superhjälteserie på papper - men helt ärligt skulle jag personligen inte beskriva den så. Visst handlar serien om ett gäng personer som alla besitter olika övernaturliga förmågor, och visst kretsar första säsongen kring att hindra apokalypsen. Men än så länge är karaktärerna långt ifrån hjältar - och det är seriens starkaste egenskap. The Umbrella Academy är en annorlunda tolkning av superhjältegenren, och visst älskar vi det? Serien baseras på serietidningssamlingen med samma namn skriven av My Chemical Romance-sångaren Gerard Way. 


Näst har vi Happy! som även den visas på Netflix. Baserad på serien skriven av Grant Morrison är Happy! en mörk komedi som följer en alkoholiserad före detta polis som efter en plötslig hjärtattack börjar se en magisk lila enhörning som försöker övertala honom att rädda en liten flicka som kidnappats av tomten. Låter detta konstigt? Bra, för det är det! Konstigt på ett helt fantastiskt sätt. 


Deadly Class är nästa serie på listan, och en sån serie detta är. Avsnitten släpps på Viaplay varje torsdag och för tillfället finns fyra avsnitt tillgängliga. Deadly Class är från början skriven av Remender och Wesley Craig, och följer eleverna på en skola för blivande yrkesmördare. Även denna berättelse har en väldigt speciell handling, och definitivt en som fångat mitt intresse då jag får erkänna att jag längtar efter den där torsdagskvällen varje vecka. Något som gör att Deadly Class verkligen sticker ut ur mängden bland serier baserade på comics, det är att vi får många flashbacks i form av animationer som påminner väldigt mycket om just serietidningen. Detta utgör en riktigt snygg detalj som jag tror är varmt uppskattad av fler än bara mig.


Titans är ytterligare en sån där klassisk superhjälteserie. Varför har vi inte tröttnat på detta än? Det är ganska otroligt men än så länge är jag allt för de där superhjältarna - så länge det inte går över gränsen till för löjligt. TV-serien baseras på Teen Titans, ytterligare en sån där härlig seriekollektion av DC-gänget. Serien följer en vuxen Dick Grayson (Batman's före detta Robin) som slår sig ihop med Starfire, Raven och Beast Boy. Även om vi har många välkända namn kvar att träffa på om serien får fortsätta, så gick säsong ett igenom flera av de populäraste karaktärerna - bland annat Hawk, Dove och Wonder Girl. Spännande serie som jag varmt kan rekommendera till den som ännu inte tröttnat på superhjältar. Se Titans på Netflix. 


Doom Patrol introducerades vi till i ett avsnitt av Titans, och personligen föll jag pladask för detta underbara gäng. Att Matt Bomer spelar en av huvudrollerna är ju inte helt fel heller (kramar från ett hängivet White Collar-fan). Får hoppas på lite flashbacks så vi får se hans fina ansikte också, förstås. Hur som helst. Doom Patrol tror jag kommer bli riktigt bra och jag har höga förväntningar! I USA har serien redan släppts, men jag håller tummarna för att svenska Netflix plockar upp serien inom kort. Med tanke på att kanalen visar Titans så skulle det inte vara helt omöjligt om även Doom Patrol landar på Netflix under 2019. 


Sist men inte minst så har vi ytterligare en kommande serie som jag har höga förväntningar inför - trots att jag faktiskt aldrig sett storfilmen med samma namn. Watchmen är serien jag pratar om, och än så länge verkar det tyvärr inte finnas något datum för premiär, men däremot vet jag att det blir någon gång under året. Givetvis planerar jag att titta på filmen innan dess, men trots att jag inte vet så mycket om Watchmen så känner jag mig väldigt nyfiken! 

Detta var min fullständiga lista. Jag hoppas jag kunnat ge er några bra tips, och om inte annat så var det åtminstone roligt för mig att få skriva av mig lite. 

2 kommentarer:

  1. Hade ingen aning om att Umbrella Academy var skriven av Gerard Way. Kanske borde kolla in serien då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut att du ska göra! Personligen tyckte jag den blev bättre för varje avsnitt :)

      Radera