söndag 24 februari 2019

Inför oscarsgalan 2019

Nu är det dags igen. Inatt, söndag den 24 februari sänds oscarsgalan 2019 och för de svenskar som vill (och har möjlighet till att) sitta uppe hela natten för att följa galans live-sändning, så är det Aftonbladet Plus som gäller.

Detta inlägg skrivs i samarbete med mina fellow bloggkamrater FrökenTV, FictionalEm, KarinsUniversum och Seriereflektioner. Kolla in dessa bloggar för att även få läsa deras tankar och förhoppningar inför årets Oscarsgala!

Tyvärr är det många nominerade filmer som jag ännu inte sett i år. Så istället för att skriva om filmer jag inte sett, så tänker jag skriva om de nominerade filmer jag faktiskt har sett - och om jag tycker att de borde vinna sin kategori eller inte.


Först och främst har vi en av de mest populära filmerna som blivit nominerad i så många som fem kategorier, nämligen musikfilmen Bohemian Rhapsody. Denna film tyckte jag väldigt mycket om, och har inga problem med att se varför den blivit nominerad. Trots att den har många värdiga motståndare så tror jag absolut att den har chans att vinna bästa film. Även Rami Malek är någon jag starkt hoppas på i kategorin för bästa manliga skådespelare i en huvudroll. Det skulle inte förvåna mig om den vann någon av ljud-kategorierna heller. 


Ytterligare en film som är nominerad i kategorin bästa film, är Black Panther - den första superhjälte-filmen som någonsin blivit nominerad till bästa film. Jag har ytterst svårt att tro att den skulle vinna. Visst är det en bra film, men långt ifrån lika bra som många av resterande bidrag. Förövrigt har den ytterligare sex nomineringar till i andra kategorier, så någon kategori lär den säkerligen vinna. 


BlacKkKlansman blev en av mina favoriter från förra året. Men även om jag älskar filmen så finns det nog andra som jag tycker är mer värdiga att vinna - åtminstone i bästa film-kategorin. Men jag hade såklart gärna sett att den vinner minst en Oscar, kan bara inte riktigt bestämma mig för vilken kategori jag tycker den förtjänar mest. Möjligtvis screenplay eller directing. 


A Star Is Born såg jag slutligen för några veckor sedan, och precis som jag hade hört så var det en riktigt bra film. Denna djupa dramafilm med musiktema, har blivit nominerad inom åtta kategorier - åter igen bl.a. inom bästa film. Denna, näst bredvid Bohemian, hade nog varit mitt första val till att vinna galans största kategori. Förövrigt lär den antagligen vinna bästa original song för "Shallow" också. Måste även säga att jag var otroligt imponerad över skådespelarinsatserna i filmen. Både Lady Gaga och Bradley Cooper var enastående, men framförallt hade jag gärna sett att Cooper vann en Oscar (även om Malek från Bohemian är en storfavorit han också). Sam Elliot likaså. Cinematografin får gärna också vinna. Ja, kort sagt hoppas jag på flera vinster för A Star Is Born


Den enda filmen jag sett inom kategorin bästa animerade film, är Incredibles 2. Och den tror jag inte kommer vinna. Skulle gissa på Spider-Verse som jag inte ens sett än. Jag tyckte om uppföljaren till Superhjältarna (2004) men jag tror faktiskt inte att den kommer vinna. Riktigt bra var den inte. Men det beror ju helt på kvalitet på resterande oscarsbidrag. Isle of Dogs kan möjligtvis vara en värdig vinnare. Men den har jag inte heller sett ännu.


First Man blev nominerad i fyra kategorier. Hade hoppats på att Claire Foy skulle nomineras till bästa kvinnliga biroll, men tyvärr blev det inte så. Tror absolut på att denna film kommer ta hem minst ett pris. Det var ett bra tag sedan jag såg filmen, men jag minns att musiken var väldigt mäktig. Även Visual Effects är nog en kategori som First Man har en stor chans att vinna. 


A Quiet Place är nominerad i kategorin Sound Editing, och visst förstår jag varför. Men den har många värdiga motståndare så det är svårt att säga om den kommer vinna eller inte. 


Avengers: Infinity War är absolut en av mina största favoriter från förra året. Men kommer den vinna? 


Ready Player One är precis som Infinity War nominerad inom kategorin bästa specialeffekter. Det var länge sedan jag såg filmen, men tror den kan ha en chans. 


Mary Queen of Scots är nominerad till bästa make-up. Här tävlar den bara med två andra filmer, men helt ärligt så tror jag att båda har en bättre chans att vinna än Mary. Vice har jag inte sett, men jag har sett Christian Bale i sin karaktär. Även vår svenska Gräns verkar se ganska fantastisk ut när det kommer till make-up. Hur som helst så tror jag inte att Mary Queen of Scots kommer vinna. Även bästa kostym-kategorin tvivlar jag på att den tar hem. Men med det sagt är både make-up och kostymer fantastiska i filmen - problemet är bara att jag tror att motståndarna är ännu bättre

Ja, detta var då alla filmer jag sett som blivit nominerade. Resterande kan jag inte säga så mycket om, men vi får väl se hur allt slutar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar