tisdag 19 februari 2019

Anne of Green Gables (1985)

För ett tag sedan köpte jag hem dvd-boxen med samtliga tre Anne på Grönkulla-filmerna. Eller kanske rättare sagt, mini-serierna. Första delen är i sin tur uppdelad i två delar, vilket utgör denna mini-serie.

Anne på Grönkulla följer Anne Shirley, den trettonåriga föräldralösa flickan som adopteras av syskonen Matthew och Marilla Cuthbert under ett sent 1800-tal. I den lilla staden Avonlea växer hon upp med en bättre framtid i sikte. 

Efter att ha sett två säsonger av Netflix's nya version av L.M. Montgomery's välkända berättelser om Anne, har jag blivit väldigt nyfiken på denna välkända filmatisering från mitten av åttiotalet. I huvudrollen som Anne Shirley, ser vi skådespelerskan Megan Follows - som jag personligen endast tidigare sett i CW-serien Reign där hon i vuxen ålder spelat drottning Catherine de' Medici. 

Jag har hört så otroligt mycket gott om denna serie - men det kommer främst från personer som växt upp med denna version av Anne på Grönkulla. En risk som alltid finns när man ska se en äldre serie, är att den inte håller måttet såhär trettio år senare. Av min erfarenhet har filmer större chans att hålla i längden än vad tv-serier har - fråga mig inte varför. Hur som helst så måste jag säga att jag gillar serien starkt. Som en person som aldrig tidigare sett någonting av denna filmatisering av Anne på Grönkulla, så kan jag ärligt säga att den håller trettio år senare. Men med det sagt får jag även säga att om jag måste jämföra den med Netflix-serien, så vinner Netflix alla gånger. Varför? Jo, främst på grund av att jag inte upplever att vi får lära känna karaktärerna på samma sätt som i den nya serien. Anne får vi känna väldigt väl, men alla runtomkring? Jag upplever att väldigt mycket kretsar kring just Anne, och det är alltid henne vi får följa. Om vi ska ta Gilbert som exempel. Visst är han lika charmig och lätt att gilla som i nya Anne With an E, men egentligen har vi aldrig sett till honom utan att Anne varit i närheten. Eftersom den nya versionen låtit oss lära känna Gilbert på hemmaplan likaväl som i Anne's sällskap, så känner jag absolut att nya Gilbert vinner en ärlig jämförelse. 

Precis som väntat bjuder Anne of Green Gables på otroligt vackra vyer i 1800-talets Avonlea. Megan Follows gör sin roll som Anne Shirley helt fantastiskt, och åter igen är det omöjligt att inte falla pladask för charmen som kommer med den livliga karaktären. När det kommer till berättelsen och händelserna i sig, så följer manuset ungefär samma mall som säsong ett, samt delar av säsong två, av Anne With an E. Eller rättare sagt så följer Anne With an E samma mall som Anne of Green Gables. Vilken i sin tur inte är särskilt olik den första boken. Men att jag redan sett en version av Anne, är inget jag stör mig på. Även om det på vissa sätt är som att se om serien på nytt, så tycker jag ändå att det är roligt att se en annan tolkning av berättelsen. 

Anne of Green Gables är precis som väntat, en otroligt varm och charmig berättelse som är svår att slita sig från. Jag är glad att jag bestämt mig för att ta mig igenom dessa tre mini-serier och ser med glädje fram emot nästa del som kommer fokusera mer på Anne som ung vuxen. Är du ny till berättelsen om Anne så vill jag dock helst tipsa dig om att se Anne With an E på Netflix. Den är nyare och mer djupgående, vilket i detta fall gör att den även är ett bättre val. Men har du redan sett Netflix-serien och inte kan få nog av Green Gables - ja, då tycker jag att Anne of Green Gables är ett jättebra tidsfördriv!

★★★

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar