lördag 26 januari 2019

Sex Education ● Säsong 1

Sex Education släpptes på Netflix för några veckor sedan, och jag kollade igenom säsongens åtta avsnitt på bara några dagar. Jag var fast från första stund, och nu ser jag varmt fram emot en andra säsong som jag givetvis håller tummarna för. 

Serien följer ett gäng ungdomar, däribland vår huvudkaraktär Otis som tillsammans med klasskamraten Meave, bestämmer sig för att starta en sexklinik på skolan - allt inspirerat av Otis mamma som arbetar som sexterapeut. I rollerna kan vi bl.a. se skådespelare som Asa Butterfield, Emma Mackey, Ncuti Gatwa, samt Gillain Anderson i rollen som Otis mamma. Vi får även se vår svenske Mikael Persbrandt i en återkommande gästroll. 

Sex Education är verkligen en sådan där serie som går utanför ramarna av den simpla handlingen. Vad som kan verka som en typisk highschool serie, är istället en djup berättelse som berättas på ett väldigt underhållande och effektfull sätt. Sex Education är en dramaserie, men det är också en komedi. Den är rolig och charmig, och den är vacker och känslosam. Den håller sig alltid på en någorlunda lättsam nivå, men för mig som är extra svag för många av de viktiga ämnen som tas upp, så blir många avsnitt även väldigt emotionella. 

Seriens starkaste sida är karaktärerna. Det är få serier som drar in mig så starkt som Sex Education lyckades göra efter bara åtta avsnitt, och det är sällan karaktärerna ger så mycket mening, så tidigt som efter bara några avsnitt. Skådespelarna är fenomenala, hela bunten. De passar alla så perfekt i sina roller, och lever dessutom verkligen in i rollerna. Mycket uppskattning får även ges till manusskribenterna, för utan ett bra manus kan inte ens den bästa av skådespelare göra ett bra jobb. 

Jag vill varmt rekommendera Sex Education till den som gillar karaktärsdrivna berättelser med en bra balans mellan lättsamhet och djup. Fantastiskt bra serie som jag, om det kommer en fortsättning (vilket jag inte tvivlar en sekund på), definitivt kommer sitta fastklistrad framför - redo för både glädje och tårar. 
★★★

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar