lördag 26 januari 2019

Januaritemat ★ År 2009

I samarbete med bloggarna Fröken TV, Karins Universum, Seriereflektioner och Fictional Em, har vi under en längre period skrivit om ett specifikt tema varje onsdag. Från och med 2019 kommer vi istället skriva om ett tema varje månad, i stället för varje vecka. Denna månaden hakar vi på en "10 year Challenge" som gått runt på sociala medier. Mer specifikt, tänkte vi att vi skulle skriva om just år 2009. Vilka filmer har tioårsjubileum i år? Här kommer fem av mina personliga favoriter.

Först och främst: Avatar. Jag såg denna film på bio 2009 och var störtförälskad. Jag tyckte det var något av det häftigaste jag någonsin hade sett. Och det var nog bara andra gången någonsin som jag såg en film i 3D, vilket kändes jättehäftigt just då. Avatar är än idag, den bästa bioupplevelsen jag någonsin haft. Tvivlar på att någon annan film kommer kunna slå den magiska upplevelsen.


En annan enorm favorit från 2009, är Inglorious Basterds som jag är ganska säker på att jag såg för första gången även 2009. Det var vid den här tiden som jag började förälska mig i Tarantino som regissör, och Inglorious kommer för alltid att vara en av hans bästa filmer. Coraline. Jag såg denna på bio och tyckte den var sådär härligt obehaglig. Jag älskar animationen och jag älskar berättelsen. Påminner väldigt mycket om Tim Burtons filmer även om han inte alls medverkat i denna produktion. 


The Blind Side såg jag faktiskt inte förrän några år efter releasen, men det var väl värt väntan. Tycker detta är en så otroligt fin film, som jag med glädje firar in ett 10-årsjubileum med. 

Sist men inte minst, vill jag även nämna 500 Days of Summer. En film som verkligen överraskade mig, och som jag fortfarande skulle säga sticker ut rejält bland alla andra romantiska dramakomedier. 500 Days of Summer visar verkligen den realistiska sidan av en förälskelse, och hur olika den kan vara för de två involverade personerna. 

Alla dessa fem filmer är stora tips, och när är ett bättre tillfälle att se dem, om inte i år - när det gått tio år sedan filmerna släpptes? 

2 kommentarer:

  1. Vet inte om jag någonsin såg klart 500 days of summer! Konstigt, för jag vill minnas att den var bra! :)

    SvaraRadera
  2. Avatar, tror jag såg den när den först kom ut - verkligen en vacker film. Ska bli kul att få se uppföljaren som kommer 2020!

    SvaraRadera