onsdag 9 januari 2019

Aquaman (2018)

Aquaman är nästa film i DC-universumet, och följer karaktären Arthur Curry - barn till undervattensdrottningen Atlanna och hennes stora kärlek, människan Tom Curry. Med hjälp av havskrigaren Mera måste Arthur nu återvända till Atlantis för att förhindra ett krig mellan deras värld och våran.

Vad ska jag säga om det här? Helt ärligt så är jag besviken på Aquaman. Men shame on me, för att ha haft alldeles för höga förväntningar. Aquaman är inte totalt värdelös, men enda anledningen till varför den inte är totalt värdelös, är för att den (trots höga kvalitetsbrister) faktiskt bjuder på underhållning till den som inte är för petig. 

För att börja med det negativa. Först och främst, Aquaman är klyschig, extremt förutsägbar för att inte tala om riktigt ful att titta på. Jag gillar inte kostymerna, och jag gillar inte frisyrerna och jag gillar inte synen av Atlantis. Som egentligen är en mytisk värld jag älskar och så otroligt länge, längtat efter att få se en film om. Men det här var inte vad jag ville ha. Jag vill ha något antikt, något realistiskt och något som nästan skrämmer en vid blotta synen av den försjunkna staden. Som tur är så var jag ändå fullt medveten om att detta inte var vad Aquaman hade att erbjuda, men det jag fick var så långt ifrån vad jag ville ha som man bara kan komma.

Nu när jag har nämnt vad jag inte gillade med Aquaman så tänker jag även gå in på det jag faktiskt gillade. Precis som alla andra s.k. "superhjältefilmer", bjuder Aquaman på humor, kärlek och fartfylld action. Trots att hela storyn är extremt klyschig, så har filmen valt en klyscha som funkar. Trots att vi har sett det förut i olika varianter, så är den klassiska "den manliga hjälten räddar världen, blir kär i den kvinnliga side-kicken, och slutar upp med att bli en älskad ledare av folket"-berättelsen ändå en ganska underhållande sådan. 

Borde du se Aquaman? Om du gillar kvalitetssäkra filmer och har väldigt lätt för att störa dig på klyschor och förutsägbara händelseförlopp, så är mitt svar ett bergsäkert nej. Men om du inte alls har något emot allt jag redan listat, så varsågod - se filmen och njut!
★★

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar