söndag 13 januari 2019

About a Boy ● Säsong 1

På C-More hittar vi tv-serien About a Boy, som baseras på filmen med samma namn från 2002, som i sin tur är baserad på en bok skriven av Nick Hornby. Serien följer Will, en arbetslös ungkarl som tar livet med en nypa salt och gör ungefär vad han vill. När en ensamstående mamma och hennes son flyttar in i huset bredvid, förändras Will's tillvaro helt och hållet. Vad som startar som en irriterande grannskapssituation, förvandlas sakta till en stark vänskap mellan Will och den elvaårige Marcus. 

Jag tycker väldigt mycket om filmen som serien baseras på, och därför var det givet att även se serien när den släpptes. Jag såg några avsnitt och gillade serien, men av någon anledning blev det aldrig att jag fortsatte. Ja, förrän jag upptäckte att seriens samtliga två säsonger dykt upp på C-More. I behov av något enkelt och lättsamt att titta på, bestämde jag mig för att åter ge mig in på denna charmiga komediserie. 

Egentligen borde man nog inte jämföra serien med filmen alltför mycket, men som ett fan av filmen kan jag ändå inte riktigt låta bli. Helt ärligt så tycker jag inte att filmen och serien egentligen känns särskilt lika. Samtidigt som vissa detaljer är identiska, så är det även mycket annat som gör att de verkligen känns som två helt olika berättelser. Framförallt är det nog skådespelarna som genom sitt sätt att skådespela, får karaktärerna Will, Fiona och Marcus att upplevas som tre helt andra personer från hur de var i filmerna. Men det är absolut inget negativt, för det värsta man kan tänka sig i en remake, är ju att få en berättelse identisk till originalet. Nej, istället känns det som tre nya karaktärer att få följa och även om jag föredrar de gamla så tycker jag absolut att det är uppfriskande och positivt med andra versioner av karaktärerna att få följa.

Säsongen består av tretton avsnitt, och jag måste säga att avsnitten bara blev bättre och bättre. Kanske just på grund av att serien (trots sin genre) är relativt karaktärsdriven. Genom säsongen utvecklas karaktärerna, och framförallt deras relationer till varandra. Vad vi i början får se är en väldigt dålig relation mellan de nya grannarna Will och Fiona som är varandras raka motsatser, och något av en utnyttjande relation mellan Will och elvaårige Marcus. I sista avsnittet kunde vi däremot se hur samtliga av dessa tre karaktärer har påverkats av varandras närvaro, och när något stort händer i Will's liv under säsongsavslutningen, så bjuds vi på en stark känsla av familjegemenskap och värmande kärlek mellan karaktärerna. 

Det finns många positiva saker att sägas om About a Boy, men det finns även negativa delar som måste nämnas. Dels så kunde jag flera gånger uppleva att avsnitten liknade sig i ungefär alla andra komediserier. Och Will som huvudkaraktär är extremt stereotypisk som den där ungkarlen som bara raggar tjejer och är livrädd för att ta något som helst ansvar överhuvudtaget. Vi har sett det förut, vilket gör att serien hade fallit extremt platt om det inte vore för hans växande vänskap till Marcus och Fiona.

Ytterligare något jag känner att jag måste klaga över, är Fiona som karaktär. Jag tycker väldigt mycket om henne, men jag tycker samtidigt att hon hamnat lite i skymundan. En stor del av originalberättelsens huvuddilemma är att Fiona genomgår en depression samtidigt som hon ska uppfostra sin son på egen hand. Detta hintades om i första avsnittet när Marcus berättar för Will att hans mamma gråter ganska ofta. Men efter detta har vi inte sett något alls som tyder på att hon skulle vara deprimerad, och detta upplever jag som problematisk då serien inte riktigt vill nå det djup som jag gärna hade velat sett. Men som tur är så har jag ytterligare en säsong att beta av, så det är mycket möjligt att vi får se mer djup i nästa säsong. Jag håller tummarna.

Tack vare karaktärerna och deras relationer till varandra, så måste jag säga att jag verkligen fastnat för denna mysiga serie. Men även om den har många positiva aspekter så krävs det ändå att man ser serien som en ganska typisk komedi, då den har väldigt lätt för att falla i samma mönster som många andra serier inom genren, vilket gör den både förutsägbar och klyschig. 


★★★

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar