söndag 2 september 2018

De oförglömliga favoriterna

Idag ska jag göra någonting jätteroligt, gissa vad! Titeln har ju redan avslöjat och det stämmer bra för jag ska nämligen göra en topplista på mina 30 bästa tv-serier, rangordnat från 1-30. Eller rättare sagt, 30-1 eftersom jag går baklänges. Ni vet, för att öka spänningen lite.

Listan baseras helt och hållet på mina personliga favoriter och detta behöver nödvändigtvis inte betyda att jag tycker en serie är kvalitativt bättre än en annan. Ibland innebär det bara att jag personligen har ett starkare band till en "kvalitativt sämre" serie än en serie med toppkvalitet.

LET'S DIVE IN!


Det är nu man inser hur svårt det faktiskt är att göra en sådan här lista. I ärlighetens namn så var mitt första försök på den här listan, en topp tio lista. Som blev till en topp tjugo lista. Som blev till en topp tjugofemlista. Men tillslut nöjde jag mig med trettio. Varför? Varför inte. På plats nummer trettio hittar vi ingen mindre än den norska serien Skam. Serien bjöd på mycket känslor under min tittning men jag gillade inte första säsongen särskilt mycket även om jag älskade de andra. Klicka här för att läsa mer om Skam.


Fantastisk serie med en briljant Cillian Murphy. Jag var totalt besatt när jag först maratontittade första säsongen för flera år sedan. För att sedan bingewatcha säsong två och tre i ett svep förra året, vilket gjorde Peaky Blinders till en serie jag sent kommer glömma. Klicka här för att läsa mer om Peaky Blinders.


Supernatural var en av de första serierna jag lyckades förälska mig i efter att ha sett klart samtliga sex säsonger av min absoluta favoritserie någonsin. Nej, jag tänker inte spoila slutet på listan redan nu (även om flera av er säkert redan vet). Supernatural var ett beroende som höll sig i sex säsonger. Sen dess har jag sett någon säsong i taget, och tycker fortfarande om serien även om jag föredrar de fyra första säsongerna. Klicka här för att läsa mer om Supernatural.


På plats tjugosju kommer en serie som är så otroligt bra av flera olika anledningar. Jag tänker nu kort lista de främsta tre anledningarna till varför Sherlock är en serie jag alltid kommer älska: (1) Genialisk. (2) Moriarty. (3) Bromance. Klicka här för att läsa mer om Sherlock.


Serien som var en känslomässig berg-och-dalbana för mig. Jag har nog aldrig sett en serie som jag mått så dåligt av och ändå älskat med hela mitt hjärta, som Hell on Wheels. Otroligt spännande serie men tragiken verkar ju tyvärr förfölja vår älskade huvudkaraktär. Klicka här för att läsa mer om Hell on Wheels.


En av de första serierna jag följt från början till slut. The OC är den där tonårsserien de flesta av oss nog har sett, och även om den är långt ifrån perfekt så finns det avsnitt i serien som jag aldrig kommer sluta se på varje gång jag får en sån där härlig OC-craving. Klicka här för att läsa mer om The OC.


Alla som känner mig vet att jag var smått besatt av Pirates of the Caribbean i mina yngre dar. Okej, jag är fortfarande smått besatt av Pirates of the Caribbean, men det behöver ingen någonsin få veta. Som ett hardcore fan av dessa filmer är jag givetvis även ett hardcore fan av sjörövare och skattjakter och allt det där underbara som tillkommer livet som lagbrytande skeppsmän. Black Sails första säsong var bra men något seg. Ingen wow-känsla precis. Men säsong två? Jösses vad jag fastnade. Säsong tre? Åh herregud, ge mig mer! Säsong fyra? Lämna mig aldrig! Klicka här för att läsa mer om Black Sails


Den animerade komediserien vi alla fastnade pladask för, trots att den är smått omogen. Ja, alltså, på ett otroligt genialiskt sätt såklart. Avsnitten i Rick and Morty-serien har jag sett om fler gånger än jag vill erkänna och jag säger bara en sak: tack gode gud för Netflix. Klicka här för att läsa mer om Rick and Morty


Med otroligt blandade känslor måste jag erkänna min livslånga kärlek för Hawaii Five-0. Jag har alltför många gånger blivit så arg över hur dålig serien kan vara rent ut sagt, men när ilskan lagt sig är det ju ändå bara att gå tillbaka till säsong ett och njuta av varje sekund. Då blir allt bra igen. Klicka här för att läsa mer om Hawaii Five-0


Borde jag skämmas över att ha med en serie som Full House på en sådan här lista? Många andra ser mer på serien som ett guilty pleasure, medan jag verkligen älskar Full House med hela mitt hjärta. På riktigt. Visst är den dålig och gammal och löjlig, men det gör inget, för avsnitten bjuder alltid på lika mycket underhållning och det finns verkligen få serier som ger mig så mycket värme som Full House alltid gjort. Klicka här för att läsa mer om Full House.


Hur kan en serie jag bara sett de två första säsongerna av, hamna på tjugonde plats i en lista av mina absoluta favoritserier någonsin? Ja du, det är frågan. Trots att jag inte sett säsong tre till fem av Misfits så har jag ju faktiskt sett säsong ett och två så mycket som tre gånger från början till slut. Anledningen till varför jag inte sett vidare beror på att min favoritkaraktär inte längre skulle vara med, samt eftersom jag hört talas om att allt bara går utför efter seriens andra säsong. Så därför nöjer jag mig (än så länge) med mina underbara två första säsonger. Klicka här för att läsa mer om Misfits.


En serie som mest gav mig obehag. Nej, det där stämmer faktiskt inte alls. Bates Motel är så mycket mer än bara en thrillerserie om den ohälsosamma relationen mellan Hitchcock-karaktärerna Norman och Norma Bates. Hur obehagligt det än kunde bli så njöt jag varje sekund av att få vara en del av Bates-familjen - hur sjukt det än må låta. Fem säsonger av total briljans. Klicka här för att läsa mer om Bates Motel.


Den där underbara, fantastiska, hjärtevärmande, vackra, enastående Netflix-serien om den adopterade Anne på Grönkulla. Jag älskar ungefär allt med den här serien, och enda anledningen till varför den inte hamnar längre upp på listan, beror på hur svårt det är att överkomma min kärlek till resterande serier på listan. Klicka här för att läsa mer om Anne With an E


Jag brukar introducera denna action-serie som den allra första serien jag någonsin maratonkollade. Detta var innan jag upptäckte streaming, och istället upptäckte jag fyra stora boxar på toppen av min pappas filmhylla. Boxarna innehöll de första fyra säsongerna av 24. Och herregud vilken resa det var. Det var där min kärlek för serier tog sin början! Klicka här för att läsa mer om 24.


En serie jag gick från att inte alls förstå överhuvudtaget, till en av mina absoluta favoritserier, någonsin. Skins är så fantastisk på så många sätt, men visst tar det ett tag att fatta grejen. Jag såg första avsnittet och "usch, vad är detta för skit" var min första tanke. Några år senare såg jag andra avsnittet som handlade om en helt annan karaktär. Och då tänkte jag plötsligt "fy skäms på mig själv för att jag dömde serien på ett ynka avsnitt!" Ja, Skins är ytterligare en sån där känslomässig berg-och-dalbana. Och vi älskar det. Klicka här för att läsa mer om Skins.


På femtonde plats hamnar en serie som förr i tiden låg på delad plats nummer ett. Inte längre. Jag älskar fortfarande How I Met Your Mother och lär aldrig någonsin sluta se om de där fantastiska avsnitten där allt började. Men för varje ny säsong som kom ut efter säsong sex, blev jag mer och mer besviken. Tillslut kunde jag bara inte kalla detta för en nummer-ett serie längre. Den passar bättre in på nummer femton, vilket också är väldigt högt upp för att gälla en person med ett otroligt brett serieskafferi. Klicka här för att läsa mer om How I Met Your Mother.


Jag kommer aldrig glömma tiden jag spenderade med Neal Caffrey och Peter Burke under mitt White Collar-maraton back in the old days när jag var en tonåring utan socialt liv. Denna serie blev en favorit ungefär tre sekunder in i pilotavsnittet, och är en stor favorit än idag. Klicka här för att läsa mer om White Collar.


Det var otroligt svårt att väga vilken serie jag gillade bäst av White Collar och Chuck. Men Chuck vann tillslut tack vare det faktum att jag har en längre relation till serien, samt eftersom den sticker ut så mycket mer ur mängden än vad White Collar gör. Det finns verkligen ingen serie som Chuck! Klicka här för att läsa mer om Chuck.


En av mina nyaste favoriter och jag hoppas verkligen den stannar i toppen efter att fler säsonger släpps. The End of the Fucking World är nästintill perfekt i mina ögon och jag förälskade mig helt i berättelsen och karaktärerna när jag såg första säsongens samtliga åtta avsnitt för några månader sedan. Klicka här för att läsa mer om The End of the Fucking World.  


Serien vi alla förälskade oss i, ungefär tre månader innan den släpptes. Stranger Things är så mycket, på så många sätt. Nostalgin vevas upp till hundra samtidigt som allt annat är så bra att vi undrar om vi bara drömmer och snart kommer vakna till att inse att världen inte kan skapa så här fantastiska berättelser på riktigt. Men guess what, det är inte en dröm! The upside-down is a real thing, ok? Klicka här för att läsa mer om Stranger Things


Åh, känslor. Mitt hjärta. Serien som INGEN verkar ha hört talas om, men why I ask you?! Why!! Finns så otroligt mycket att älska. Främst av allt den bästa kvinnliga kick-ass huvudkaraktären någonsin, samt den bästa ond-goda antagonisten någonsin. Självklart kommer X Company med på topp tio. Klicka här för att läsa mer om X Company.


Så fantastisk, så intensiv, så bra. The Leftovers förändrade mitt liv. Om det var för det bättre eller för det sämre, det vet jag väl inte. Men något av dem är det. Med en otroligt förvirrande första säsong följt av två fantastiskt fenomenala säsonger, blir The Leftovers en serie alla bör se. Alla. Klicka här för att läsa mer om The Leftovers.


Den där komediserien som sticker ut ur mängden. Som inte riktigt passar in i sin egen genre. Som snarare skapar sin egen genre. The Office är den där serien som jag verkligen, verkligen inte förstår varför den är så bra. När jag ser det så tänker jag bara "hur kan detta bli bra?". Men det blir det. Det är bra. Så jävla bra. Klicka här för att läsa mer om The Office.


Tio säsonger av en gruppvänskap starkare än de flesta man har i verkligen. Humorn är alltid lika rolig, vänskapen är alltid lika vacker, karaktärerna är alltid lika underbara och "I'll Be There For You" är alltid lika sjungvänlig. Klicka här för att läsa mer om Friends.


En serie jag inte hade några vidare förväntningar på trots min starka kärlek till både äventyrsgenren och Alexandre Dumas' kända berättelse om de tre musketörerna. Första avsnittet? Bang bom, jag är fast. Varje gång jag tänker "ja men nästa avsnitt lär väl vara lite sämre", så blir jag genast motbevisad. Samtliga tre säsonger är en fröjd att titta på, och med min kompletta box stående i hyllan så lär det bli många omtittningar under åren. Klicka här för att läsa mer om The Musketeers.


Jag har aldrig någonsin sett något så udda, så roligt, så intressant, så underhållande som Dirk Gently's Holistic Detective Agency. Vilken serie! Varför har du inte sett den? Se första avsnittet, jag lovar att om du fascineras av lite udda grejer så kommer du älska det. Klicka här för att läsa mer om Dirk Gently's Holistic Detective Agency.


Being Human har ungefär alltid legat inom topp fem för mig, och det lär den möjligtvis alltid göra. Det är något med denna serie som jag inte kan släppa. Den är så otroligt mysig. Så otroligt charmig. Så otroligt härlig att titta på. Samtidigt som den är spännande och händelserik. Kan det blir bättre än såhär? Klicka här för att läsa mer om Being Human.


Jag vet helt ärligt inte varför jag plötsligt bestämde mig för att börja titta på Please Like Me. Men av någon anledning så gjorde jag det. Och tack gode gud för det. Den här serien är så perfekt för mig så jag tror jag kommer smälla av av lycka varje gång jag sätter på ett avsnitt och får bevittna det underbara introt. Snacka om en serie fler borde titta på. Mer än att kretsa mycket kring HBTQ så är Please Like Me en serie om depression blandat med vardagshumor. Underbart! Klicka här för att läsa mer om Please Like Me.


Jag följer trenden och platsar Game of Thrones inom topp tre av alla tv-serier jag någonsin sett. Men trenden ljuger inte - Game of Thrones är fantastisk. Om du har gett upp för tidigt så kan du inte säga att du försökt. Klicka här för att läsa mer om Game of Thrones.


Och. Plats. Nummer. Ett. Någon som är förvånad? Lost kommer troligtvis alltid vara number one för mig och anledningarna är många. Rekommenderar dig att läsa detta inlägg om du vill veta mer specifikt varför jag totalälskar Lost med hela mitt hjärta. Annars kan du även klicka här för att hitta samtliga inlägg jag skrivit om Lost.

Wow, det här var inte lätt kan jag säga. Och det har tagit sin lilla tid att få ihop hela inlägget. Vad tycker ni om mina val? 

3 kommentarer:

  1. Jättebra inlägg! Blev man ju sugen på att göra något liknande eller bara ha massa seriesnack :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle absolut läsa om du gjorde en lista! Eller en video om ämnet. DO IT! :D

      Radera