torsdag 9 augusti 2018

Gifted (2017)

Den är underbar, den där känslan när man hittar en ny favoritfilm som man vet att man kommer se många gånger om. Detta var känslan jag fick, ungefär tre minuter in i Gifted

Gifted är en dramafilm som följer föräldralösa Mary, en sjuårig flicka med genialiska talanger inom matematik. När hon erbjuds ett stipendium på en skola för enastående elever, påbörjas en intensiv kamp om förmyndarskap mellan Mary's morbror, som hon olagligen bott hos hela sitt liv, och sin förmögna mormor som hon aldrig tidigare träffat. I rollerna ser vi bl.a. Chris Evans (Captain America: The First Avenger, 2011), Lindsay Duncan (Birdman, 2014), Octavia Spencer (The Help, 2011) samt Mckenna Grace (I, Tonya (2017) i rollen som Mary. 

Jag älskade verkligen allt med den här filmen. Egentligen är den antagligen inte perfekt, och jag är definitivt alldeles för förblindad av hur mycket jag tyckte om berättelsen och karaktärerna, för att kunna göra en ärlig bedömning av filmen. Nej, glöm det. Det här är min ärliga bedömning: Gifted rules!Gifted är en sådan film som jag, så fort eftertexterna börjat rulla, genast klickade in mig på CDON för att beställa hem. Varför? För jag bara vet att detta är en film jag kommer vilja se igen. 

Jag skulle absolut kalla Gifted för en feel-good film. Jag blev väldigt känslosam under filmens gång, mest åt det positiva hållet. Du kommer le och gråta och därefter le lite till. Ja, kanske inte om du är någorlunda normal, men så var det åtminstone för mig som inte riktigt lärt mig kontrollera mina känslor när jag tittar på en vacker film. Några av anledningarna till varför jag blev så berörd, tror jag beror på regin av Marc Webb, samt skådespelarprestationerna. Chris Evans som spelar Frank, samt den unga talangen Mckenna Grace i sju-åriga Mary som bjöd oss på många väl levererade scener. 

Nu har jag redan kort nämnt det, men filmens starkaste sida är definitivt karaktärerna. Det känns som att vi blir på god väg involverade i karaktärerna och deras känslor kring allt som händer. Berättelsens fokus ligger på två delar av filmen. Dels har vi Mary och hennes matematiska intelligens. Hur det påverkar hennes liv, hennes uppväxt samt hur det faktiskt påverkade hennes mamma som gick igenom ungefär samma sak. Andra fokuset i filmen, är relationen mellan Mary och hennes morbror Frank. Det är Frank som tagit hand om henne, det är han som format henne och lärt henne hur det är att vara människa. Det är många scener under filmens gång som verkligen tog tag i mig, men den som kanske passar in allra bäst som exempel, är en scen då Frank tar Mary till ett sjukhus för att visa henne hur mycket hon betyder för honom. Detaljerna tänker jag avvara, men kort sagt så är relationen mellan Frank och Mary det som gör Gifted till en varm berättelse om familj och kärlek - trots huvudhandlingen som hotar att splittra familjen itu. 

Avslutningsvis vill jag fullborda denna recension med ett citat från filmen: 
"He wanted me before I was smart"

I samarbete med Blockbuster vill jag tipsa om att Gifted går att hyra (eller köpa) på deras hemsida. Bara klicka här, du kommer inte ångra dig! 

★★★


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar