fredag 13 juli 2018

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Detta inlägg skrivs i samarbete med Blockbuster.se. 

Otroligt länge har jag velat se Three Billboards Outside Ebbing, Missouri och ett flertal gånger har jag gjort planer för att se den på bio - planer som sedan blev avbrutna av annat. Men nu har filmen äntligen släppts för hyrning på Blockbuster, så det är vad jag gjort denna härliga lördagskväll (tidsinställt inlägg). 

Först och främst tänker jag genast berätta att jag älskade Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Eller ja, älska kanske är fel ord att använda när vi pratar om en hemsk film som handlar om våld och korruption inom polisen. Men i konstnärligt syfte, tänker jag ändå säga att jag älskar den här filmen. 

"My daughter Angela was murdered seven months ago. It seems to me the police department is too busy torturing black folk to solve actual crimes."

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri går djupt in på något världen länge velat blunda för, och kanske egentligen fortfarande gör på många plan. I huvudrollen ser vi Frances McDormand som den sörjande mamman Mildred Hayes. Sju månader efter att hennes dotter blivit våldtagen och mördad av en okänd gärningsman, bestämmer hon sig för att sätta press på polisen genom att ifrågasätta deras arbetssätt med hjälp av tre affischtavlor vid utkanten av småstaden Ebbing, Missouri. 

Utåt sätt handlar filmen om att hitta en mördare, men egentligen berättar filmen om så mycket mer. Det handlar inte bara om att polisen inte lyckas hitta gärningsmannen, utan det handlar om att polisen kanske inte ens försöker hitta gärningsmannen. Det handlar om allt de istället lägger sin tid på, så som att diskriminera och tortera oskyldiga människor på grund av exempelvis färgen på huden de bär. Det är tragiskt att Three Billboards faktiskt inte är helt fiktiv. Berättelsen i sig är inte verklighetsbaserad, men de särskilda händelserna är definitivt tagna som inspiration från verkligheten. Trots att världen valt att blunda för mycket som hänt, så vet vi ändå att korruption inom polisen inte är något påhitt för att skapa en spännande berättelse. Three Billboards lyckas utmärkt med att ge oss en inblick i en stad som lider på grund av maktmissbruk. Samtidigt är berättelsen otroligt nyanserad och det finns egentligen inget perspektiv som är helt rätt eller helt fel. Ingen av karaktärerna vi får möta i filmen är särskilt goda människor. Jag skulle säga att även Mildred Hayes har något av ett snedvridet perspektiv på vad som är rätt och fel. Och trots att han framstår som någorlunda sympatisk, så kan vi lugnt säga att Bill Willoughby inte heller är någon good-guy som egentligen förtjänar någon sympati. Men ändå får han det av oss. Vet du varför? För att Three Billboards Outside Ebbing, Missouri är en nyanserad berättelse med ett förjäkla välskrivet manus. Ingenting framstår som helt svart eller vitt, och det ger filmen ett sådant djup att man inte riktigt vet vem man ska hata eller sympatisera med mest. Något som beskriver min tanke med detta ganska bra, är en replik som Chief Abercrombie uttalade mot slutet av filmen: "We're not all bad". Det enda vi får se, är det enda som Mildred får se - en polisbyrå där makten missbrukas till nittiofem procent. Givetvis finns det bra poliser i världen, poliser som faktiskt gått in i yrket för att de vill hjälpa människor. Alla människor. Och inte bara existerar de, utan de är även en stor majoritet. Men som sagt - det enda vi ser är det enda Mildred ser. I städer som dessa, där hela poliskåren är korrupt - där lever man farligt oavsett vem man är. 

Filmens starkaste sida är manuset, men utöver det så har vi helt makalösa skådespelare i Frances McDormand och Sam Rockwell. Vi har en lika makalös kinematografi och ett fantastiskt bra filmsoundtrack. Filmen nominerades till sju oscarspriser, och vann två av dem. Det är alltså möjligt att den kan vara väl värd att se, eller hur? 

Trots mina skyhöga förväntningar blev jag överraskad av det känslosamma band jag lyckades knyta under dessa två timmar framför tv:n. En helt otrolig film som jag starkt vill rekommendera till allt och alla. Hyr den idag på Blockbuster

★★★


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar