måndag 30 juli 2018

Yellowstone, ny western med Kevin Costner

I slutet av förra veckan började jag titta på den nya tv-serien Yellowstone med Hollywood-stjärnan Kevin Costner i huvudrollen. Serien är skapad av Taylor Sheridan (Hell or High Water, Wind River m.fl.) och följer en mäktig ranchägare och hans dysfunktionella familj efter att ett tyst krig bryter ut mellan familjen och en politisk indianhövding som försöker ta tillbaka sina stamfäders land. 

Mitt första intryck var riktigt bra, måste jag säga. Jag har nu sett samtliga fem avsnitt som hittills finns tillgängliga, och det gick som på räls. Det är dock väldigt svårt att veta vad man ska tycka om allt och alla. Jag tycker serien visar bra att ingen egentligen har mer rätt till lantegendomen än någon annan. Och alla är lika hemska. Antagonisten är egentligen inte en antagonist, utan snarare en annan karaktär med en annan bakgrund och båda dessa karaktärer upplever att den andre stjäl det som tillhör den förste. 

Yellowstone är en extremt intressant serie med många extremt intressanta karaktärer. 


Vi har först och främst, ranchägaren John Dutton som gör allt för sin familj och sin ranch, trots att detta ofta går ut just över hans familj. Jag finner karaktären otroligt intressant eftersom han både har en mörkare och en ljusare sida inom sig, och båda visar sig i varje avsnitt. Han framstår som en bra familjeman gentemot sitt enda barnbarn, Tate. Han bryr sig och anstränger sig för att ge barnet det bästa av det bästa samtidigt som en av hans största rädslor är att förlora honom. Anledningarna till att han anstränger sig så mycket, kan dock grunda i att han inte varit en lika bra pappa mot sina egna barn. Vi vet ännu inte exakt hur han varit under deras uppväxt, mer än att det finns anledningar till varför somliga familjemedlemmar väljer att hålla sig på avstånd. Han har också visat att han, precis som sin fru före honom, behandlar sina barn olika. Hur kallt han behandlar sonen Jamie visar en helt annan människa gentemot hur han exempelvis behandlar sitt barnbarn, Tate, med inget annat än kärlek. Samtidigt har vi också förstått att John Dutton har kriminalitet i blodet, och även om han sällan visar sig personligen så förstår vi genom hans anställda, att hela familjelivet i grund och botten bygger på djup kriminalitet. John Dutton spelas av Kevin Costner.


Av John Dutton's söner, är Kayce Dutton den som helst håller sig på avstånd från fadern. Anledningarna till detta är hittills relativt okända, men vi vet att Kayce, liksom sin far, har kriminalitet i blodet. Med en bakgrund som navy seal och numera gift till indianen Monica - vilket förstås skapade ytterligare avstånd till resten av familjen, ser vi att han är en man med många psykologiska problem. Han är en väldigt stängd person som helst håller sin smärta inom sig, men trots detta gör han sitt bästa för att hålla ihop familjen och vara en bra pappa till sonen Tate. Han lyckas för det mesta, men av någon anledning lyckas våldet alltid förfölja honom, och om det inte följer efter honom så söker han medvetet eller omedvetet upp det. Kayce Dutton spelas av Luke Grimes. 


Beth Dutton är John's enda dotter, och hon har nog de värsta psykologiska problemen av alla familjens medlemmar. Vi får veta mer om Beth för varje avsnitt som går och snart avslöjas det främsta anledningen till varför hennes mentala instabilitet är så stor som den är. Och det är förståeligt. Att ha blivit behandlad så som hon blivit behandlad, skulle trycka ner vilken människa som helst. Trots detta tycker jag att hon visat att hon är stark och innerst inne vet sig vara bättre än hon fått höra av somliga andra. Beth är tuff och har en riktig attityd, både på gott och ont. Vi har fått se att hennes hjärta endast är varmt för ett fåtal personer, och de som inte inkluderas har hon ingen sympati för överhuvudtaget. Det är åtminstone vad hon vill att folk ska tro. Och det är nästan så att hon lyckas övertyga oss. Beth Dutton spelas av Kelly Reilly. 


Jamie tog det några avsnitt för oss att faktiskt lära känna, men precis som övriga syskon har Jaime haft ett tufft liv. Han framstår som det syskon som lättast håller ihop sig själv utan att låta sig påverkas av omgivningen. Samtidigt märker vi att han är den som mest av alla, söker sin faders kärlek, acceptans och stolthet. Och ändå den som minst av alla, får den. Det är tragiskt att bevittna eftersom Jaime faktiskt är en riktigt bra person - så vitt vi fått se. Han gör allt som John ber honom göra, och han tvekar inte på att ställa upp för sin familj när det behövs. Jag känner på mig att vi har mycket mer att lära oss om Jamie Dutton, och det här är bara början. Jamie spelas av Wes Bentley. 


Monica Dutton är gift med Kayce och mamma till Tate. Hennes roll har hittills varit liten men väldigt närvarande. Därför förväntar jag mig få lära känna henne bättre under kommande avsnitt och hoppas på mycket gott eftersom vi hittills fått se en kvinna som är otroligt stark i själen, som älskar sin familj mer än något annat och som orkar mer stress och oro än de flesta skulle klara av. Monica spelas av Kelsey Asbille. 


Thomas Rainwater är ingen mindre än den karaktär som hittills framstått som säsongens största antagonist. Men jag har svårt att placera honom. Är hans avsikter verkligen värre än John Dutton's? Rainwater är minst sagt intressant och jag ser fram emot att få lära känna honom bättre. Thomas Rainwater spelas av Gil Birmingham.


Jimmy är en intressant roll i dramat måste jag säga. Vad gör han på ranchen egentligen? Jag får intrycket av att detta kommer vara en viktig karaktär i framtiden, och jag är intresserad av att veta mer om honom redan nu eftersom vi fått se att han är stark nog att kämpa för att växa inom den kriminella organisationen, samtidigt som han är extremt bra på att tvivla på sig själv och sin egen förmåga. Jimmy Hurdstrom spelas av Jefferson White. 


Sist men inte minst känns det viktigt att även nämna Rip Wheeler - John's största kriminella tillgång. Detta är en karaktär som verkar ha många kopplingar till ranchen och dess ägare. Dels har vi den unika relationen mellan Rip och Beth, som nästan skulle kunna liknas vid kärlek trots deras respektive dysfunktionella personer. Även Rip är jag säker på kommer ha en stor roll i framtiden, och jag väntar med spänning. Rip Wheeler spelas av Cole Hauser. 

Jag är extremt imponerad av Yellowstone och ser fram emot att snart få se mer då nya avsnitt släpps varje vecka. Se trailern här!

2 kommentarer:

  1. Denna låter riktigt spännande! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är den! Inte alls en sån där seg serie som många andra kvalitativa serier kan vara. Tycker varje avsnitt varit riktigt spännande, och ofta har det slutat i en cliffhanger.

      Radera