onsdag 11 juli 2018

Jag tittar alldeles för lite på svensk filmDetta är ett samarbete med Karin, Emelie, Felicia och Sara

Jag tittar alldeles för lite på svensk film. Förr brukade det vara ett medvetet val, numera är det mer av en vana. Att hellre välja engelsktalande filmer framför svenska. Jag hoppas kunna se mer svensk film i framtiden men vi får se hur väl jag kommer lyckas med det. 

Temat denna veckan är Sverige, men jag tänker inte prata om svenska filmer. Istället tänker jag prata om svenska människor. Här kommer en lista på några svenska filmmänniskor som jag tänker extra mycket på just nu. 


Sveriges mest kända regissör, och ändå har jag inte sett många filmer av honom. Om några alls? Jag vet faktiskt inte. Ett mål är att någon gång snart ha ett maraton med enbart Ingmar Bergman filmer. Några av filmerna jag främst vill se är Det sjunde inseglet (1957), Fanny och Alexander (1982) samt Smultronstället (1957).På tal om folk med Bergman som efternamn. Casablanca är givetvis en film som ligger högt upp på min vill-se lista. Ofattbart att jag inte sett den ännu! Filmen står i hyllan, bara att ta mig tiden egentligen. Även om Casablanca är Ingrid Bergmans med kända film, så är det långt ifrån det enda hon är känd för. Finns massvis med filmer man borde se om man ska kalla sin själv för filmälskare. 


Jag har fastnat väldigt mycket för Alicia Vikander de senaste två åren. Jag får genast känslan av att detta är en kvinna jag skulle vilja träffa på i verkligheten. Jag blev lite avis när en av mina bästa vänner sprang på henne under Gothenburg Film Festival i år och fick chansen att prata med henne och ta en bild. Min favoritroll med Alicia är Gerda i The Danish Girl (2015) och en av hennes filmer jag vill se är Till det som är vackert (2010). 


Ska man ändå ha ett maraton med klassiska filmer så kan man även skjuta in lite Garbo-filmer i högen. Några jag vill se är Anna Karenina (1935), Anna Christie (1930) och Ninotchka (1939). Det var bara förra året som Linus Sandgren vann en Oscar för bästa foto i La La Land. Efter det blev jag väldigt nyfiken på hans förmåga att skapa visuella konstverk i form av film. Några andra filmer han jobbat på är Joy (2015), American Hustle (2013) och Hundra Steg Från Bombay Till Paris (2014). 

Detta är bara några av alla fantastiska svenskar det finns inom filmindustrin. Jag hoppas verkligen kunna lära mig mer om den svenska filmindustrin i framtiden - jag är ju själv trots allt en svensk som drömmer om att jobba med film som huvudyrke. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar