lördag 5 maj 2018

Verk som påverkat mig och mitt liv (2)Det är lördag och jag är bara inne på andra inlägget för temaveckan, wow. Livet lyckas alltid komma i vägen för de roliga sakerna. Detta är ett samarbete med FrökenTV, FictionalEm, Seriereflektioner och KarinsUniversum

Jag har gått och blivit sjuk och vad är perfekt att titta på när man är sjuk, om inte alla de där filmerna som grundade ens filmintresse. De där filmerna man sett ungefär miljontals gånger och kan se ungefär miljontals gånger igen, utan några problem whatsoever. Filmen jag valde efter att ha vaknat alldeles kallsvettig, med en brännande värk i halsen och någorlunda yr i mössan (en väldigt sexig look om jag får säga det själv), blev barndomsfavoriten The Goonies. Varför jag valde den, tänker jag nu förklara. 

The Goonies är något av en klassiker, och en favorit hos många. För den som växte upp på åttiotalet väcker denna film säkerligen många minnen till liv, och trots att jag själv växte upp något årtionde eller två senare, så blev The Goonies en lika stor del av mitt liv som av deras. På många sätt är The Goonies inte bara en film, den är anledningen till varför jag drömde om äventyr och skattjakter under min uppväxt. Den är anledningen till varför jag spenderade min fritid åt att skriva (väldigt dåliga) utdrag till äventyrsböcker, och manus till den där ultimata äventyrsfilmen. Jag brukade älska de där klyschorna som jag idag skulle stört mig på, eftersom jag då inte riktigt såg klyschor som något negativt. Istället var det något roligt, något exalterande, något spännande. 

Det känns hemskt att säga det, men jag tror på allvar att äventyrsgenren håller på att dö ut. Varför kommer det inte fler filmer i samma anda som The Goonies längre? De få äventyrsfilmer som kommer är sällan bra. Finns det verkligen bara några få sätt att göra bra äventyrsfilmer utan att man upprepar sig? 

The Goonies är så perfekt på så många vis. Samtliga huvudkaraktärer är barn och dessa barnskådespelare är fantastiska i sina roller. Det finns ingen karaktär man inte gillar - ja, förutom skurkarna det vill säga. Som är lika fantastiska de. Det är verkligen en sån där rulle man kan se hur många gånger som helst. Och varje gång är det lika roligt! 

Jag har så otroligt många minnen av The Goonies från uppväxten, och om jag någonsin får barn så är detta den viktigaste rulle jag skulle se till att de såg redan som barn. Goonies har format mig och mitt intresse för äventyrsfilmer från tidig ålder, och därför är det en av de viktigaste verk som påverkat mig och mitt liv. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar