lördag 21 april 2018

Ready Player One (2018)

Jag hade inga jätte höga förväntningar på Ready Player One men har ändå alltid vetat att detta var en film jag ville se. Det är ju trots allt en Spielberg film! 

Ready Player One utspelar sig i en framtid där Virtual Reality är en stor del av vardagen. Datorgeniet James Halliday har skapat en fiktiv värld som han kallar för Oasis, och när han dör visar det sig att han skapat det ultimata spelet där priset är hela hans förmögenhet samt full kontroll över Oasis. Men det är inte förrän tonåringen Wade blir den första att klara Hallidays första utmaning, som spelet börjar på riktigt. I rollerna ser vi bl.a. Tye Sheridan, Olivia Cooke, Mark Rylance och Ben Mendelsohn. 

Detta är minst sagt en intressant film. Jag vet faktiskt inte vad jag ska tycka! Jag tror att jag gillade det. Halva filmen utspelar sig i ett tv-spel vilket innebär att halva filmen är dator animerad. Jag kunde delvis störa mig på det, och delvis verkligen uppskatta det. Jag är personligen inte ett jätte stort fan av tv- och datorspel, har aldrig riktigt förstått grejen med det och blir extremt lätt uttråkad. Jag tror att jag hade uppskattat dessa delar av filmen mer om jag hade förstått fascinationen kring datorspel. Istället kom jag på mig själv under filmens gång, med att längta tillbaka till de "verkliga" scenerna. Med det sagt får jag ändå hylla filmen (och Halliday själv) för alla referenser till populärkulturen. The Shining-scenen var fantastisk och bara den får mig att vilja se om filmen med detsamma. Ready Player One bjuder på mycket humor, vackra visuella vyer och en nytänkande story (cred till originalförfattaren), vilket får mig att se positivt tillbaka på min vistelse i biografsalongen. Utöver det kan jag dock inte riktigt säga att jag blev jätte fängslad. Det fanns stunder då jag undrade när filmen skulle ta slut och jag kände egentligen inte alls att jag brydde mig om karaktärerna, deras kärleksdraman eller deras öden. Vilket tyvärr drar ner filmen någon nivå för mig. Med det sagt är detta trots allt bara min upplevelse - kanske skulle du älska karaktärerna trots att jag inte gjorde det. 

Det kanske märks att jag har ganska blandade åsikter kring Ready Player One. Jag gillade den, men jag älskade den inte. Vissa delar av filmen tycker jag extra mycket om medan jag ser sämre på andra delar. Detta tycker jag ändå resulterar i ett ganska bra betyg, en film jag absolut skulle kunna rekommendera till den som gillar äventyrs-scifi. 

★★★


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar