onsdag 11 april 2018

För att hylla människorna bakom kameranDetta är ett inlägg som legat i mitt utkast i ungefär ett år, och eftersom veckans tema är "Bakom kameran" i mitt samarbete med bloggarna FrökenTV, KarinsUniversum, FictionalEm och Seriereflektioner. så tänkte jag att det var ett bra tillfälle att publicera ett inlägg som jag annars antagligen aldrig hade hittat rätt tillfälle till att publicera. Observera att jag inte ändrat på något, så exempelvis blir det en dubbel inledning nu, men hela poängen med att publicera ett gammalt färdigskrivet inlägg är väl att man inte ska få massa arbete med det? Jag orkar inte riktigt ändra på något, så det får stå. Anyways, here we go!
_____________________
FILMBESÄTTNINGSLISTAN

Eftersom jag kände för att skriva ett inlägg om skådespelare, regissörer, m.m. och hade lite brist på idéer, så tänkte jag; varför inte skapa en rolig liten frågelista? Här kommer därför 20 frågor om mina favoriter när det gäller verkliga människor inom filmbranschen. Frågorna är uppdelade i olika kategorier. 


SKÅDESPELERI

Vilken är din favoritskådespelare (manlig, kvinnlig eller annat) som till största del medverkar i de större Hollywood-produktionerna? 
Johnny Depp har ju alltid varit min största favorit, tycker fortfarande han är en helt fantastisk skådespelare (och ja, jag håller mig utanför allt privatsnack om kändisarna och baserar inte mina åsikter på sådant). Även Helena Bonham Carter har alltid varit en stor favorit. En favorit som jag fått de senare två-tre åren är Matthew McConaughey. Det är en sån skådespelare som jag verkligen skulle kunna se allt han kom med, oavsett om det verkade bra eller inte... 

Vilken är din favoritskådespelare (manlig, kvinnlig eller annat) som till största del medverkar i mindre produktioner så som indiefilmer? 
För några år sedan hade jag kunnat säga Benedict Cumberbatch men det funkar ju inte längre nu när han blivit så stor. Den jag istället kommer säga, som jag är medveten om också är väldigt känd, är Mark Ruffalo. Har alltid tyckt väldigt mycket om honom, tycker han ser så trevlig ut. Trots att många vet vem han är, så är han faktiskt en sådan skådespelare som medverkat i väldigt många mindre filmer. Ett exempel är The Normal Heart som är en helt fantastisk film. 

Vilken är din favoritskådespelare (manlig, kvinnlig eller annat) som till största del medverkar i tv-serier? 
Lee Pace och Aidan Turner är stora favoriter, men båda dessa har medverkat i Hobbit-filmerna som nog garanterat kan räknas som stora Hollywoodfilmer. Annars är Robert Sheehan (Misfits) en riktig talang som jag skulle vilja se på tv-rutan igen, och detsamma gäller Matt Bomer (White Collar). Några jag inte är ensam om är att tycka väldigt mycket om, är tv-skådespelare så som Scott Michael Foster och Milo Ventimliglia. Och såklart Jared och Jensen från Supernatural som är underbara att följa "back-stage". 


REGISSÖRER

Nämn de tre regissörer som du gillar bäst. Motivera gärna varför! 
Tim Burton på grund av att han verkligen har en helt unik stil i sina filmer, en stil som tilltalar mig väldigt mycket. Flera av mina favoritfilmer (Edward Scissorhands, Big Fish, Corpse Bride m.fl.) är regisserade just av Tim Burton. Den andra jag vill nämna är Quentin Tarantino som även han har en väldigt unik stil. Även flera av hans filmer räknar jag in som stora favoriter hos mig, så som exempelvis Pulp Fiction, Inglorious Basterds, Django Unchained, m.fl. Den sista jag tänker nämna här är Steven Spielberg. Varför? För att han är en legend inom filmbranschen. Jag är en riktig sucker för de där klassiska äventyrsfilmerna så som Indiana Jones, Goonies och E.T - och just därför är Spielberg en av mina absoluta favoritregissörer. 

Av dina favoritregissörer, finns det någon som du blivit besviken över när du sett en film, trots att du gillar övriga filmer personen jobbat på? 
Ja, det finns det väl alltid. Jag hade väldigt höga förväntningar på Ciderhusreglerna som Lasse Hallström regisserat, och visst var den väldigt bra, men på något plan blev jag ändå besviken eftersom jag hade väldigt svårt för karaktärerna i filmen. Lasse Hallström är ju en sådan regissör där man bara förväntar sig att älska hans huvudkaraktärer, vilket jag i detta fall inte gjorde. 


MANUSFÖRFATTARE

Nämn de tre manusförfattare du gillar bäst. Motivera gärna varför!
Det här är lite svårare för mig, framförallt med tanke på att många av mina favorit manusförfattare oftast är samma person som regisserat filmen. Men två personer jag beundrar otroligt mycket för ett enda manus de skrivit, är Ben Affleck och Matt Damon som tillsammans skrev manuset till dramafilmen Good Will Hunting. Sedan tycker jag Coen-bröderna är väldigt duktiga på sina manus, och detsamma gäller Wes Anderson som bland annat skrivit den helt fantastiska Grand Budapest Hotel som jag totalälskade. 

Vilken serieskapare/manusförfattare inom tv, är din favorit? 
JJ. Abrams har alltid varit en stor favorit enda sedan jag började titta på Lost som idag är min favoritserie. Även Damon Lindelof är helt fantastisk som skrivit manus till både Lost och The Leftovers. Manuset till sistnämnda har gjort Lindelof till en stor förebild för mig som har en stor passion för att skriva manus. 

NORDISKT

Vilken skådespelare (manlig, kvinnlig eller annat) är din favorit när det gäller nordiska skådespelare? 
Jag skulle nog säga Mads Mikkelsen (Star Wars: Rogue One, Doctor Strange, Hannibal m.fl). Tycker Helene Sjöholm är väldigt duktig också (Så som i himmelen). Sen såklart; Stellan Skarsgård och det beror mest på att jag älskar honom i alla filmer han är med i. Av Skarsgård-sönerna är Bill min favorit. 

Vilken nordisk regissör är din favorit?
Jag skulle absolut säga Lasse Hallström. De flesta av hans filmer är amerikanska, men ursprungligen gjorde han endast filmer i Sverige. Anledningen till att jag älskar hans filmer, beror på hur mycket tid han lägger på karaktärerna och deras respektive utveckling snarare än storyn i sig. Några av mina favoritfilmer han gjort är What's Eating Gilbert Grape (1993), Chocolat (2000) Hundra steg från Bombay till Paris (2014) och Hachiko - en vän för livet (2009). Jag har ännu inte sett hans mest kända svenska film Mitt Liv Som Hund (1985) men planerar att göra det inom en snar framtid. 

Har du någon favorit när det gäller svenska manusförfattare; i så fall vilken? 
Här svarar jag detsamma som ovan; Lasse Hallström. Han har skrivit de flesta manus till sina filmer och anledningen jag skrev ovan kanske egentligen passar bättre in som svar till denna frågan. 


LJUD OCH MUSIK

Brukar du lyssna på filmmusik, och vilken kompositör inom filmbranschen är i så fall din favorit?
James Horner tycker jag är en väldigt duktig kompositör (Titanic, Legends of the Fall, Avatar m.fl.). Även John Williams (Star Wars, Indiana Jones, Schindler's List m.fl.) är ju helt fantastisk och det går inte att undkomma. 

Även inom tv-världen finns det en del kända musikkompositörer som exempelvis skapat otroliga intro-soundtrack till serier. Har du någon favorit? 
Jag tycker Max Richter är helt otrolig då han gjort den helt fantastiska musiken till den helt fantastiska tv-serien The Leftovers. Även Bear McCreary är en favorit och även om han gjort många introlåtar till serier så kommer min favorit nog alltid vara Outlander's introlåt The Skye Boat Song. Nu är det visserligen inte McCreary själv som skrivit hela musiken, men hur han gjort om låten i Outlander är så perfekt. Han har ju även gjort all resterande musik i serien. Han har dessutom gjort musiken till Black Sails som jag också tycker är väldigt bra. 


OLDIES WHO WORKED ON THE GOLDIES

Vilken regissör från de mer klassiska filmerna (runt 50-talet) är din favorit? 
Orson Welles för de allra bästa klassikerna, men jag skulle även säga Stanley Kubrick även om hans mest kända filmer är lite senare (60-70 talet). Jag har fortfarande en del bra Stanley Kubrick filmer kvar att se, men av det jag sett har han redan blivit en favorit. 

Har du någon favoritskådespelare (manlig, kvinnlig eller annat) från samma tid? 
Katharine Hepburn är en favorit, tycker hon var en otroligt duktig skådespelerska när det kom till starka personligheter. Sen är ju Marlon Brando ett ganska självklart val och det tror jag ingen kan argumentera emot.

BASERAT PÅ ANDRA VERK ELLER HÄNDELSER

Finns det någon författare vars böcker blivit filmatiserade, som blivit en favorit hos dig? 
Stephen King har alltid varit en favorit då många av filmatiseringarna av hans böcker är helt otroliga. Nyckeln till Frihet, Stand By Me, Den Gröna Milen och tv-serien Under The Dome (som jag älskade första säsongen av, resten kan vi bara glömma) är några favoriter. 

Av historiska människor som det gjorts filmer om; har du någon favorit? 
Det finns många helt fantastiska filmatiseringar om verkliga människor, men den jag först och främst kommer och tänka på nu, är Alan Turing vars liv filmatiserades senast i The Imitation Game med Benedict Cumberbatch i rollen som Turing. Får även nämna Oscar Schindler, Schindler's List


DE DÄR SOM FÖRTJÄNAR EN OSCAR 

Finns det någon regissör som du tycker borde ha vunnit en Oscar, men som inte gjort det ännu? 
Lasse Hallström. Skulle väl även säga Tim Burton, men samtidigt kanske det finns andra regissörer som är mer "Oscars-material" eller vad man ska säga. 

Finns det någon skådespelare (manlig, kvinnlig eller annat) som du tycker borde ha vunnit en Oscar, men som inte gjort det ännu?
Johnny Depp, utan tvekan. Han förtjänar en Oscar men har bara blivit nominerad. Förhoppningsvis får han någon gång i framtiden, en sån där härligt annorlunda roll igen där han verkligen kan visa sig, men just nu ser det inte jätte ljust ut. Ser fortfarande fram emot den dag då Tim Burton, Johnny Depp och Helena Bonham Carter återförenas i en bra rulle för storskärmen. 


ÖVRIGT

Finns det någon speciell Costume Designer/Make-Up Artist/Scenograf eller liknande, vars namn du lärt dig utantill på grund av personens insats i en eller flera filmer? 
Colleen Atwood är en stor favorit. Hon har arbetat väldigt mycket med Tim Burton, och många av hans filmer är ju väldigt... ja, färgrika eller vad man nu vill kalla det. Hon har också jobbat med Chicago (2002) som är min favoritmusikal. 

Finns det någon speciell filmfotograf vars cinematografi varit tillräckligt bra för att få dig att memorera personens namn? 
Vår svenska Linus Sandgren vann ju nu senast en Oscar för bästa foto i La La Land. Det var han väl värd. Tycker även Dean Semler är väldigt duktig, som bland annat filmat i den fantastiska filmen Dansar med vargar.

HUR SER DINA SVAR UT? 

2 kommentarer:

  1. vilket fantastiskt inlägg! får man låna listan? (länkar såklart) !

    SvaraRadera