torsdag 19 april 2018

A Quiet Place (2018)Jag är inte mycket för skräckfilmer. Det finns tre enkla anledningar till varför jag ville se A Quiet Place. Den första anledningen: betyget på imdb. Innan jag köpte min biobiljett hade jag ett litet snack med imdb som berättade för mig att filmen fått ett betyg på över åtta. En åtta eller högre kan få mig att vilja se ungefär vilken film som helst. Anledning nummer två och tre var John Krasinski och Emily Blunt. 

A Quiet Place utspelar sig i en framtid där någon form av varelse har lyckats utrota nästintill hela mänskligheten. Dessa unika varelser är blinda men har extremt bra hörsel, och enda sättet att överleva som människa är att vara så tystlåten man bara kan. Du kan nog förstå redan nu att detta kan bli en obehaglig upplevelse för oss tittare.

Någon halvtimme in i filmen minns jag att jag satt och undrade varför i hela friden jag fick för mig att titta på detta. Jag gillar ju inte skräckfilmer! Och detta var inget undantag. Problemet jag har med skräckfilmer, är att antingen så är allt så skrattretande fånigt, eller också är det så obehagligt att jag inte förstår grejen med att låta sig skrämmas på det sättet. A Quiet Place hamnade under det senare alternativet. Det här var en obehaglig film och jag tycker helt ärligt bara att det är jobbigt att titta på sådana här filmer. Men! Trots att filmen använder sig av ständiga jump scares, sådana där som är typiska för skräckfilmer, så kan jag samtidigt medge att detta blev en spännande, intressant och faktiskt även något känslosam, film. Jag kände mer för karaktärerna än vad jag vanligtvis gör när jag tittar på skräckfilm. Jag var ständigt nyfiken på hur det hela skulle sluta och det är en ganska intressant värld vi blir inbjuden i - trots att det egentligen på något plan känns som att liknande berättelser har gjorts förut. Det är inte en jätte unik film, men den är välgjord. Och det tror jag kan räcka om du är en sucker för skräckfilmer, som jag lagt märke till att många filmälskare verkar vara. 

Jag finner det extremt tröttsamt med alla de där typiska dragen som alla skräckfilmer envisas med att ha. Att skrämma dig varje chans de får, när man istället hade kunnat lägga mer tid på att skapa ytterligare djup i storyn och karaktärerna. Men bortsett från det så tycker jag att A Quiet Place lyckades bra med att leverera en spännande film med bra manus och bra skådespelarprestationer. Jag tvivlar på att jag kommer se den igen, men jag är glad åt att ha sett den. Om du är en person som gillar skräckfilmer så tror jag absolut att detta kan bli en hit hos dig.  

★★★★☆


1 kommentar: