onsdag 28 mars 2018

Easter Eggs i kända filmer (Del 2)

Ursäkta bildkvaliteten. .
Under förra årets påskvecka publicerade jag detta inlägget som handlar om Easter Eggs i filmer. Då förklarade jag bland annat var termen "Easter Egg" kommer ifrån och tog även upp några Easter Eggs jag känner till i filmer. Jag tänkte fortsätta på detta spåret och göra en del 2, där jag delar med mig av ytterligare några roliga Easter Eggs i kända filmer. 

Detta är min tolkning av veckans tema "påsk" i samarbete med bloggarna FrökenTV, Seriedrottningen, FictionalEm, Seriereflektioner och KarinsUniversum

Innan jag börjar vill jag bara påminna er om vad som definierar ett Easter Egg: 
- Det är något som gömmer sig i en film i detaljerna, alltså är det tillräckligt otydligt för att man ska behöva titta noga för att se det 
- Ofta har det ingenting att göra med filmen i sig, utan hänvisar kanske till filmskaparen eller någon annan film
- Ibland fungerar det som ett inside joke för "äkta fans" - det vill säga någonting som bara vissa skulle förstå 


För att börja med en av förra årets nya filmer, nämligen Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, så finns det ganska många Easter Eggs - vissa tydligare än andra. Här är tre av dem. 
 • För att börja med titeln i sig. Man kan tro att titeln kommer från handlingen i filmen, mer specifikt en scen när Kapten Salazar själv uttalar meningen Dead Men Tell No Tales. Men har man sett de gamla filmerna några gånger så vet man nog att det är långt ifrån första gången denna meningen uttalas i franchisen. Redan i Svarta pärlans förbannelse får vi höra Cotton's papegoja säga "Dead Men Tell No Tales". 
 • Är man insatt i rockartisternas värld så kände man nog igen personen som spelade Jack's pappa i Vid världens ände. I Dead Men Tell No Tales valde de att fortsätta spåret med rockartister i Jack's familj och castade självaste Paul McCartney i rollen som hans farbror. Med lite övertalning från Johnny Depp som känner både Keith Richards och McCartney. 
 • På tal om Paul McCartney i rollen som Jacks farbror. Scenen han medverkar i är väldigt obetydlig för handlingen och det är därför tydligt att McCartneys roll enbart finns där som ett Easter Egg. Men McCartney själv är inte det enda lilla påskägget i scenen, utan det är även skämtet han delar med sig av till Jack. "A skeleton goes into a bar, orders a beer and a mop." Som ett inbitet Johnny Depp-fan kände jag mig väldigt stolt i biografen över att antagligen vara den enda där som faktiskt förstod var skämtet faktiskt kom ifrån, vilket är Johnny Depp själv. Eller rättare sagt; Al Pacino. Som yngre var jag ett stort Johnny Depp fan och tittade på mycket intervjuer och dylikt, och vid ett tillfälle såg jag en intervju om inspelningen av Donnie Brasco - en film från 1997 med Johnny Depp och Al Pacino i rollerna. I intervjun berättade Depp om första gången han träffade Al Pacino - som då vände sig mot honom och sa "A skeleton goes into a bar, orders a beer and a mop.". Jag minns skämtet tydligt eftersom det är en av de få skämt som jag faktiskt alltid tyckt är roligt.
 Pirates of the Caribbean är inte den enda franchisen som gillar att smuggla in Easter Eggs i sina filmer. Även Star Wars har en del gömda referenser som oftare än inte är kopplat till George Lucas himself. 

 • I The Force Awakens är det enda namn Finn tidigare haft, FN-2187. Detta nummer har större betydelse än vad man kan tro - det är nämligen samma nummer som på fängelsecellen Leia sitter fängslad i, i den allra första Star Wars-filmen. 
 • I The Phantom Menace kan vi se en referens till Spielbergs E.T genom att se några utomjordingar av E.T's art i bakgrunden. 
 • George Lucas är ett stort Disney-fan och det kan vi se i The Empire Strikes Back. Detta är den kända scenen när Darth Vader och Luke Skywalker slåss innan Luke får veta vem Darth Vader faktiskt är. I bakgrunden kan vi se en liten Musse Pigg-siluett. Det är inte helt omöjligt att detta även var en hint att Disney senare skulle köpa LucasFilm. 

Även Disney är kända för sina Easter Eggs, och i nästintill varenda Disneyfilm finns det en eller flera gömda detaljer som på ett eller annat sätt refererar till något. 

 • Exempelvis finns det i nästan varje Disneyfilm en gömd Musse Pigg någonstans i bakgrunden. Ett exempel är i Den lilla sjöjungfrun då inte bara Musse syns, utan hela hans gäng med både Långben och Kalle. De står i publiken i scenen som jag lagt in längst upp i inlägget, så scrolla bara upp för att se. 
 • Något annat som är gemensamt för många Disneyfilmer är numret A113 som ofta syns i bakgrunden (se bilderna ovan). 
 • Det är inte sällan Disney hänvisar till sina andra filmer i vissa scener. Några exempel är dessa scener nedan (Mulan i Lilo & Stitch, Toy Story i Hitta Nemo, Superhjältarna i Hitta Nemo och Skönheten och Odjuret i Aladdin).

Det finns så himla många Easter Eggs i filmer så jag skulle kunna göra hundra till inlägg som denna. Men nu får jag nöja mig för idag i alla fall. Vet du några andra roliga Easter Eggs i filmer som jag missat så får du gärna upplysa mig! 

4 kommentarer:

 1. Vet du vad A113 betyder? Har för mig att det är ett insideskämt mellan elever som gått i samma kurs nämligen i klassrum/benämning A113. Oooom jag inte minns helt fel hahaha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, något sånt var det nog har jag för mig. Vet i alla fall att Tim Burton har varit med och pluggat i det klassrummet ;)

   Radera
 2. Vilket göbra inlägg :D Har alltid fascinerats av hur Disney döljer easter eggs i sina filmer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillar det! :)

   Radera