fredag 30 mars 2018

Dirk Gently's Holistic Detective Agency: Säsong 2Det är med sorg i hjärtat jag berättar att den underbara tv-serien Dirk Gently's Holistic Detective Agency inte kommer få fler än två säsonger, som det ser ut nu. BBC bestämde sig för att lägga ner serien på grund av låga tittarsiffror, och jag har inte hört något mer sedan dess vilket tyder på att ingen annan kanal kommer plocka upp den. 

Trots nedläggningen vill jag varmt rekommendera den här serien, för den är verkligen helt fantastiskt bra. Första säsongen var otroligt rolig och underbart genialisk, och säsong två levde verkligen upp till första säsongens briljans. 

Dirk Gently är namnet på vår färgstarke huvudkaraktär som i andra säsongen påbörjar ett nytt mysterie. Denna gången står en liten pojke i fokus, samtidigt som vi får veta mer om Blackwing och alla deras superhemliga projekt. Mer än så kan jag inte riktigt säga eftersom jag i så fall skulle behöva förklara ungefär hela säsongen för att saker och ting skulle kännas rimligt. 

Mer än Dirk kommer många av våra favoritkaraktärer tillbaka i andra säsongen. Todd och Farah är på rymmen från Blackwing, Amanda lär sig utnyttja sin sjukdom med hjälp av The Rowdy 3 och vi introduceras även till en helt ny karaktär - den deprimerade olycksfågeln Suzie Boreton som drömmer om att annat liv. De gamla karaktärerna är lika fantastiska som förr, och de nya fångade mitt intresse vid första anblick.Vad är det då egentligen som gör Dirk Gently som serie så himla bra? Är det de älskvärda huvudkaraktärerna? Är det de udda men härligt roliga sidokaraktärerna? Är det de roliga replikerna eller kanske alla underhållande situationer som uppstår? Är det spänningen och nyfikenheten som växer kring hela mysteriet? Svaret är ja. Till allt

Det fanns otroligt mycket att uppskatta under Dirk Gently's första säsong, och allt det där som vi älskade har tagits ett snäpp längre i säsong två. Relationerna mellan karaktärerna har fördjupats, och dessa vänskaper är to-die-for. Humorn är ännu ständig och jag kan inte låta bli att skratta högt under varenda avsnitt. Vissa karaktärer känns ibland helt meningslösa, men på ett så underbart bra sätt. Precis som i säsong ett, har en stor del av humorn kommit från Hugo Friedkin, also known as the worst (and yet best) villain ever. Han är officiellt numera min favoritskurk. 

På tal om skurkar så älskade jag Suzie Boreton's karaktärsutveckling genom säsongens gång. Jag älskade henne i början då hon framstod som en ganska tragisk person med en otrevlig omgivning, men som sedan visade sig vara en situation hon satt sig själv i och på vissa sätt kanske till och med förtjänade. Det var ytterst intressant att få följa hennes resa, och att få se henne totalt förlora greppet om verkligheten var kanske det bästa av allt. Snacka om att ta kontroll över sitt liv, som hon så vackert uttryckte det.

Låt oss även prata lite om Wendimoor. På många sätt skiljer sig Dirk Gently's andra säsong otroligt mycket från den första, för vad är det egentligen vi får här? Jo, vi får rena rama fantasisagan. Och vi älskar det! Hur hela den här världen är uppbyggd efter en liten pojkes vilda fantasi, gör att vi fascineras istället för att tycka att det är löjligt. För det är verkligen inte löjligt, inte när det kommer från ett barn. När det kommer från ett barn så blir det helt plötsligt fullständigt rimligt. Bara en sådan detalj som att soldaterna slåss med saxar istället för svärd, eftersom saxen var pojkens främsta bild av ett skrämmande vapen. Ytterligare några tankar ihopsamlade i en liten (stor) hög:
Varning för spoilers
 • De fullständigt slumpartade kommentarerna av The Rowdy 3, får mig att under trans spola tillbaka och se om scenen ungefär fem gånger. "It's getting weird in here!"
 • Musiken. Nuff said.
 • Alla dessa underbara Easter eggs. Lagom till påsk! Ett exempel är Farah's jacka som hade ett stort D på, med texten "Adams" inuti. Och vi vet ju alla vad det står för. För att inte tala om de diskreta referenserna till Liftarens Guide Till Galaxen. Don't panic
 • Ken's utveckling som karaktär får mig att undra - är det verkligen en utveckling av karaktären eller är det största problemet att vi faktiskt aldrig riktigt kände honom? Intressant vinkling oavsett! Samtidigt som man känner sig lite smått förrådd. 
 • "This nerdy bullshit sounds exactly like the kind of nerdy bullshit I'd expect you to be involved in."
 • Farah och Tina. 
 • Bart är lika underbar som alltid. Hade önskat mer skärmtid för henne, men älskade det vi fick. 
 • Hugo's uppoffring! Nawh. 
 • Det är smärtsamt hur mycket jag saknar Estevez och Zimmerfield. 
 • Men det är underbart hur mycket jag avnjutit Sherlock och Tina's skärmtid. Världens sämsta poliser, men ändå de underbaraste av människor. 
 • Also: Alan Tudyk! 
 • One-eyed, one-horned flyin' purple people eater! Bästa. 
 • The Chordettes' Mister Sandman var ju ungefär den mest passande temalåten de hade kunnat välja för säsongen. Lovin' it. 
 • Amanda är underbar. Om jag inte avgudade henne tillräckligt förra säsongen så gör jag definitivt det nu. 
 • Panto och Silas tho. GOALS. 
 • Bibbit. 
 • Konversationen mellan Mr. Priest och Friedkin, åh herregud. Referens till en av de roligaste scenerna från förra säsongen. "I'm taking the shot." - "Do not take the shot!" - "I took the shot."
 • Jag önskar Mona hade varit med i säsong ett också så jag hade fått mer av henne, för hon är godis. 
 • Låt oss ta ett ögonblick för att uppskatta Vogel med blommor i håret. 
 • Jag älskar hur brutal den gulliga lilla sagan blev. Även om jag är var på god väg att få ett nervöst sammanbrott. 
 • "We'll be like a super action boy strike team!" För att Dirk Gently är den underbaraste människan på jorden. Om han nu är en människa, det vill säga. I guess we'll never know
Vi kan ju alltid hoppas på att Netflix bestämmer sig för att fortsätta produktionen av Dirk Gently's Holistic Detective Agency på egen hand och på så sätt ger oss en tredje säsong, men jag misstänker att det bara är i mina drömmar som det kommer hända. Tills dess, se de två första säsongerna för du kommer älska det. 

Vill du läsa mer om Dirk Gently's Holistic Detective Agency? Klicka här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar