måndag 8 januari 2018

Vikings ● Säsong 1Det här är en av de största serierna jag haft på min vill-se lista som längst. Jag har den senaste veckan varit väldigt sugen på ett sånt där bra, långt maraton. Och efter många tips från en vän, samt fascinationen för genren, så bestämde jag mig för att Vikings skulle bli ett bra val. Flera säsonger, välgjord, spännande och kritikerrosad.

Ingen kan väl egentligen ha missat Vikings helt och hållet, och även om man skulle ha gjort det så tror jag titeln i sig avslöjar ganska mycket. Kort sagt handlar Vikings om vikingar. Ska man utveckla det så handlar Vikings om Ragnar Lothbrok, vikingen som bestämmer sig för att ta reda på vad man hittar om man seglar västerut.

Jag har alltid haft starka aningar om att detta skulle vara en serie perfekt för mig, men jag har ändå på något plan varit rädd för att bli besviken. Till min glädje bekräftades mina aningar, och jag gillade serien starkt redan i första avsnittet. Storyn är spännande och framförallt, väldigt intressant. Jag har ingen aning om hur vardagen såg ut för vikingarna i verkligheten, men det mesta känns väl någorlunda rimligt. Kanske bortsett från att de alla har engelska som modersmål?

När det gäller karaktärerna så finns det vissa man bara faller för direkt, även om de har sina brister. Efter hela första säsongen så har jag två favoriter. Den första är givetvis den fantastiska Lagertha, det var kärlek vid första ögonkastet. Än så länge har jag faktiskt bara positiva saker att säga om henne. Tuff, bad-ass, smart. Feministisk under en tid då mannen hade övertaget. Den andra karaktären som snabbt blev en favorit, är Athelstan. Han känns som den enda, på riktigt, goda personen i hela serien än så länge. Och jag kände verkligen för honom i början, när han för första gången började ifrågasätta sin gud.

Vissa av karaktärerna vet man genast om man älskar eller hatar, och när det kommer till hata-delen så kan jag direkt säga att Rollo inte precis är någon favorit. Jag är nyfiken på alla hintar vi fått när det kommer till honom och Lagertha. Kan det stämma att Björn inte är Ragnars son? Jag tänker mest på några ganska diskreta detaljer - exempelvis att Floki kommenterade på att han fått sin fars ögon. Vilket givetvis inte stämmer in på Ragnar, eftersom han har blå ögon medan både Björn och Rollo har bruna ögon.

Första säsongen av Vikings innehåller endast nio avsnitt, och de slukade jag fort. Jag ser fram emot fortsättningen - att få lära känna karaktärerna bättre, och även världen de lever i. 


3 kommentarer:

 1. Jag älskade Vikings i första säsongerna men sedan vet jag inte något hände så jag tappade intresset. Tror jag måste se om den från början igen för att riktigt fastna igen annars lär jag nog inte återuppta den tyvärr men instämmer Athlestan och Lagertha är helt klart bäst! Dock minns jag att jag även gillade Björn mycket när han kom upp i ålder! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nu sett två säsonger och började faktiskt tröttna lite så tog en paus. Får se när jag fortsätter men kan nog dröja. Har dock hört att den nya säsongen ska vara riktigt bra!

   Radera
  2. Det var nog vid säsong 2 någonstans och efter jag tröttnade också men jag har hört precis samma som dig. Får se när jag kollar om!

   Radera