onsdag 31 januari 2018

Vänskap i tv-serierVeckans tema är "Vänskap" i samarbete med bloggarna FrökenTV, Seriereflektioner, FictionalEm, KarinsUniversum och Seriedrottningen

På temat vänskap tänkte jag faktiskt prata lite om vänskap i tv-serier. Det finns många bra vänskaper i filmer också, men de varar ju så kort tid, eller hur? I serier är chansen för utveckling mycket större och därav är det lättare att fastna för en viss vänskap. Här är helt enkelt några av mina favoriter, samt motiveringar till varför!


Jag börjar med en som är väldigt aktuell för mig just nu. Den enda tv-serien jag följer veckovis för tillfället, är Lethal Weapon. Och anledningen till det är att jag bara inte kan hålla mig borta! Jag älskar denna serien mer och mer, och säsong två tycker jag varit snäppet bättre än säsong ett. Men en av de största anledningarna till att gilla Lethal Weapon är ju såklart vänskapen mellan huvudkaraktärerna. Precis som i originalfilmerna är denna vänskap hjärtat i serien, och vi älskar det.


Denna vänskap har jag tjatat om ganska mycket under åren. Just nu följer jag inte Hawaii Five-0 veckovis, och det beror på att denna vänskap egentligen är det enda som är bra nu för tiden. Jag bara önskar att det vore tillräckligt. Hur som helst så kan jag inte alls klaga på resterande säsonger, och jag kommer även ta mig tid till att se den åttonde (som även är sista). Men tills dess går jag gärna regelbundet tillbaka till tidigare säsonger och tittar på mina favoritavsnitt med Danny och Steve. Deras vänskap är underbar att få bevittna, och humorn är konstant. McDanno har kort sagt bjudit på många skratt genom åren! De är verkligen som ett gift par, ett faktum som de båda glatt accepterar. 


Under mitt White Collar-maraton var jag helt besatt av serien. Jag älskade allt med den, och vänskapen mellan huvudkaraktärerna var utan tvekan det bästa. Neal Caffrey och Peter Burke är fantastiska tillsammans, och trots att serien höll en relativt fast mall på "ett-fall-per-avsnitt" så var avsnitten alltid lika underhållande. Positivt var ju också att det inte var en typisk "cop-show" utan istället handlade om bedrägerier. Vilket jag personligen tycker är mer intressant än mord. 


The Musketeers har blivit en av mina nyare favoriter, och vänskapen mellan samtliga karaktärer är to die for. Men favoriten för mig blev vänskapen mellan Porthos och Aramis som verkligen hade helt underbar kemi. Det märktes kanske inte jätte tydligt när serien började, men genom säsongerna förstod man att dessa två verkligen hade en djupare vänskap än några av de andra musketörerna. Och humorn! Underbara karaktärer båda två. 


Det känns som att jag alltid tjatar om samma serier på bloggen, men whatyagonnado. De är mina favoriter, så det får bli så. Nästa vänskap jag tänker nämna är nämligen den starka vänskapen mellan de tre övernaturliga rumskamraterna Annie, George och Mitchell i den brittiska tv-serien Being Human. De kommer väldigt nära varandra i och med att de bor ihop och dessutom vet om varandras mörkaste hemligheter. Med hjärta och humor tar de sig tillsammans igenom dagarna på ett minst sagt underhållande sätt. 


Ryan och Seth. Det finns mycket att älska med The OC, men vänskapen mellan Ryan och Seth är väl ändå en av de största anledningarna till varför denna serie borrat sig in i så många av våra hjärtan. I den tidiga tonåren tittade jag igenom samtliga säsonger av denna serien, och sen dess ser jag om ett avsnitt så fort jag får chansen. Riktig myspys-serie men som ändå kan ta sig själv och sina karaktärer på allvar. 


Jack Bauer och Tony Almeida - en vänskap som utvecklades och blev starkare för varje säsong. Har du bara sett första säsongen av 24 så kan du nog inte riktigt förstå varför jag listar dessa två som en av mina favoritvänskaper på tv. Men har du även sett resterande säsonger så finns det ingen tvekan till varför. Genom säsongerna blev Tony i princip den enda Jack alltid visste att han kunde lita på. (Ja, jag har sett säsong 7.)


Genom säsonger av Black Sails utvecklades karaktärerna enormt, och likaså relationerna mellan dessa. Favoriten är såklart Silver och Flint som genom serien hade lite av en varierande vänskap. Det är tydligt att de bryr sig väldigt mycket om varandra, samtidigt som de måste "spela piratspelet" så att säga. När männen börjar se Silver som en bättre ledare än Flint så testas deras vänskap, men de överkommer det mesta. Ja, vi som läst/sett Skattkammarön vet ju alla hur den börjar, men ändå. Framförallt älskar jag hur Silver är den enda Flint någonsin vågat öppna upp sig för. 


Okej, jag vet inte om den här listan någonsin kommer se sitt slut. Men det går inte att skriva en lista om vänskap på tv utan att nämna serien som är döpt efter karaktärernas vänskap. Det här är en av mina absoluta favoriter när det gäller komediserier. Vänner är hur rolig som helst, och karaktärerna är lätta att älska (för det mesta). Jag kan inte räkna hur många gånger jag sett om samtliga avsnitt, och jag kan definitivt inte räkna hur många gånger jag kommer se om samma avsnitt i framtiden. En serie omöjlig att tröttna på!


Det är lite sorgligt att jag bara har en enda 100% kvinnovänskap med i listan, men jag skyller på att jag inte har många andra att välja mellan, åtminstone inte i de serierna jag följer. Hur som helst så måste jag ändå ha med Cameron och Donna från Halt and Catch Fire! De har en väldigt speciell relation, men den växer hela tiden och även om de inte var överförtjusta i varandra från början så börjar de sakta men säkert stötta varandra och verkligen förstå varandra. Att sätta dessa två ihop som affärspartners är det bästa beslut Halt's serieskapare tagit. 


När det pratas om Game of Thrones hör man mest tala om brutalitet, men det finns mycket annat att älska i serien också. Annat, som har lite mer hjärta än brutalitet. Det finns flera vänskaper jag älskar i serien, men favoriten har nog ändå alltid varit den mellan Sam och Jon. Förutom att de båda är två av mina favoritkaraktärer i hela serien, så älskar jag samspelet mellan de två. Sam har alltid stöttat Jon och är egentligen anledningen till varför Jon växt så mycket som han gjort. 


Ted och Marshall - finare vänskap får man leta efter. De har varit vänner sedan College och håller fortfarande ihop som om de vore familj. De berättar allt för varandra och vi älskar det. How I Met Your Mother har alltid varit en av mina favoritserier och även om jag lever för humorn så hade den inte varit någonting utan karaktärerna och deras nära relationer. 


Jag har vid ett flertal tillfällen nämnt hur bra tv-serien Sherlock är. Helt klart en av de bästa tv-serierna som någonsin gjorts. Vilket säger ganska mycket med tanke på hur många bra serier det finns. Vad jag älskar allra mest med Sherlock är hur bra de visar den starka vänskapen mellan Sherlock Holmes och Dr. Watson. Benedict Cumberbatch och Martin Freeman är fantastiska tillsammans! För övrigt är serien också helt fantastisk, se den. 


Innan jag avslutar denna roman till inlägg så vill jag även nämna några serier där vänskaperna ligger på lite större bredd men ändå är lika starka. Skam med både tjejgänget och killgänget som får oss att önska att vi var en del av den där underbara vänskapskretsen. Skins med de olika blandade gängen från de olika generationerna där mycket handlar om fest men där vi i svårare livssituationer verkligen får se de äkta vänskaperna lysa igenom. 

Vilken vänskap från tv-serier är din favorit? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar