tisdag 2 januari 2018

Topp 5 gamla filmer jag sett under år 2017Antingen så har jag sett på ytterst få riktigt bra äldre filmer under året, eller också så har jag bara varit väldigt dålig på att recensera dem. Antagligen är svaret det sistnämnda, men det gör tyvärr också att jag inte minns dem nu i efterhand, oavsett hur bra de var. Skitsamma, jag får väl skylla mig själv så här kommer en topplista på de filmer jag vet att jag sett under året. Ja, det vill säga, de jag recenserat (jag fick tjuvkika lite i arkivet för att dra mig till minnes). 

För att klargöra: När jag skriver "gamla filmer" så menar jag allt som inte har kommit i år. Kan alltså vara alltifrån tidernas begynnelse fram till år 2016. Inte för att det kom så många filmer under tidernas begynnelse. 

5
WEST SIDE STORY (1961)
På femte plats hamnar musikalen West Side Story, som jag såg för första gången i år. Det här har varit ett stort musikalår för mig, och jag har tittat på många bra - vissa som jag aldrig sett förut och vissa som jag sett miljontals gånger förut och kommer se miljontals gånger igen. Jag hade höga förväntningar på West Side Story, och den hade legat på min "vill-se"-lista länge nog när jag tillslut såg den under mitt musikal-maraton i våras. Filmen levde definitivt upp till mina förväntningar och jag kan ärligt säga att den blivit min favoritskildring av Romeo & Julia. Här kan du läsa min recension av West Side Story


4
THE MISSION (1986)
På fjärde plats valde jag faktiskt den ganska fantastiska filmen The Mission. Trots att handlingen inte bestod av mycket, och trots det långsamma tempot så satt jag helt häpnad. The Mission är på många sätt en av de bästa filmer jag någonsin sett, samtidigt som det är en film jag absolut inte hade rekommenderat till de flesta. För tro mig, det krävs tålamod. Men herregud, vad denna film kan ge tittaren rysningar. Den är tragisk, den är vacker, den är hemsk. Musiken är en av de bästa filmsoundtrack jag någonsin hört, och filmens avslut fick tårarna att okontrollerat rinna nerför mina kinder. Men för att förklara på ett bra sätt varför denna film inte passar alla, så kan jag nog jämföra den med nya Dunkirk. Det de båda filmerna har gemensamt, är att berätta en tung berättelse på ett filmiskt fenomalt sätt. Men som samtidigt kan upplevas som riktigt tråkig. Här kan du läsa min recension av The Mission


3
THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW (1975)
På tredje plats hamnar The Rocky Horror Picture Show, musikalfilmen från 1975 som jag totalälskade. Musikalen är något av en blandning mellan en hyllning och en parodi på alla science fiction filmer som gjorts mellan trettio- och sextiotalet. Med inslag, vissa mer diskreta än andra, från berättelser som King Kong och Frankenstein, lyckas Rocky Horror bli en unik men otroligt underhållande rulle. Det som dock gör den så bra som den är, är givetvis musiken. Det är trots allt en musikal, så vad mer kan man förvänta sig? Jag har gått runt och sjungit på samtliga låtar från filmen sedan jag såg den i slutet av juni. Här kan du läsa min recension av The Rocky Horror Picture Show.


2
THE DRESSMAKER
Åh, älskade The Dressmaker. Jag fick höra från familjemedlemmar som sett filmen på Netflix, hur bra den var och varför jag borde se den. Så det gjorde jag. Och inte blev jag besviken! The Dressmaker är så långt ifrån vad jag trodde att den skulle vara som det bara går. Vad jag förväntade mig var en ganska normal dramafilm, och det jag fick var en rolig, hjärtevärmande, tragisk och hjärtskärande men ack så underhållande berättelse om en kvinnas hämnd mot invånarna i staden där hon växte upp. Tack vare mystiken kring det förflutna blir The Dressmaker en spännande rulle från början till slut, och tack vare de väldigt speciella karaktärerna blir den annars ganska djupa film till en riktigt rolig och underhållande berättelse att följa. Här kan du läsa min recension av The Dressmaker.


1
TRANSAMERICA
Jag skrev en ganska ingående recension kring anledningarna till varför jag totalälskade denna film. Den är speciell, ja. Men det älskar jag. Transamerica är en vad jag vill kalla en ganska ultimat roadtrip-film, det vill säga en film som är en enda stor road trip både på det yttre och det inre. Trots att filmen tar upp viktiga ämnen så som diskriminering, våldtäkt och prostitution så lyckas den även bli riktigt underhållande från början till slut. Älskade att få följa den utvecklande relationen mellan de två huvudkaraktärerna och bara av att skriva kort om filmen så blir jag supersugen på att se den igen. Vilket jag har möjlighet att göra eftersom jag såklart var tvungen att genast beställa hem filmen efter att ha sett den! Stort tips, och har du Netflix, C-More eller Viaplay så är det hur enkelt som helst att få tag på den. Har du inget bättre för dig, så varför inte se den idag! Här kan du läsa min recension av Transamerica

Har du sett några bra filmer under året? Jag är alltid öppen för tips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar