tisdag 23 januari 2018

The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994)"Don't 'Darling' me, Darlin'." 

Jag har ingen aning om hur jag hittade den här filmen, men på något vis lyckades jag upptäcka den för kanske något år sedan, och har sedan dess längtat efter att få se detta musikfilmsfenomen. Till slut såg jag ingen anledning till att dra ut på det längre, så jag gick in på Discshop, klickade på lite knappar och några dagar senare dank blu-ray utgåvan av The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert ner i brevlådan. 

Anledningarna till varför jag ville se Priscilla var flera. Dels höga betyg av nästintill alla som sett och förstår den. Dels den lockande titeln och dels det färgstarka filmomslaget. Framförallt, var det temat. Varför finns det inte fler sådana här filmer? 

"No, I'll join this conversation on the proviso that we stop bitching about people, talking about wigs, dresses, bust sizes, penises, drugs, night clubs and bloody Abba!"
"Doesn't give us much to talk about then, does it?" 

Priscilla är en film om tre väldigt unika karaktärer. Det är en renodlad roadtrip-film, en subgenre jag älskar. I huvudrollerna ser vi välkända ansikten - först ut Hugo Weaving i rollen som den färgstarka Anthony "Tick" Belrose, även känd under scennamnet Mitzi. När han får ett erbjudande om att framföra sin akt i en liten stad bortom Australiens öken tar han med sina två bästa vänner på en bilresa de sent kommer glömma. Med Tick på resan har vi Guy Pierce's excentriske Adam "Felicia Jollygoodfellow" Whiteley och den transsexuella kvinnan Bernadette Bassenger, spelad av ingen mindre än Terrence Stamp som för specifikt denna roll blev nominerad till en Golden Globe år 1995. 

Priscilla: Queen of the Desert är en ren glädje att få ta del av, och samtliga hundrafyra minuter på skärmen lyckas bli en rolig, färgsprakande och lättsam underhållning trots att den även ger oss starka insikter på hur livet ser ut för en transperson, vare sig det handlar om en transvestit eller transsexuell. 

Terrence Stamp har fått många applåder för sin rolltolkning av Bernadette, men jag måste även få ge en liten shout-out både till Hugo Weaving och Guy Pearce. Weaving lyckas verkligen sätta fingret på hur det är att vara en man som älskar dragkulturen, att klä sig i kvinnokläder och att uppträda som om ingenting kan komma i hans väg. Guy Pearce's Felicia Jollygoodfellow lyckas kanske till och med ännu bättre på den sista punkten, och det älskar vi honom för. Tack vare karaktärerna blir Priscilla en film som ger oss bättre förståelse för vad termerna transvestit och transsexuell faktiskt innebär, samt skillnaderna mellan dessa. 

The Adventures of Priscilla: Queen of the Desert är en färgstark och inspirerande film som sätter fingret på hur bra queerkulturen är på att ta vara på livets fröjder, helt enkelt eftersom den redan besegrat sitt största hinder - mänsklighetens illvilja och omoral. Priscilla ger oss (vad jag bara kan gissa är) en trovärdig inblick i det färgsprakande livet som drag performer, med alla dess nöjen och motgångar som exempel. Jag har inte ett enda frågetecken till varför detta blivit en kultklassiker utan dess like. 

★★★★☆


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar