torsdag 11 januari 2018

Favoriter av tv-serierna jag sett under år 2017

Jag känner redan nu att det här blir ett svårt inlägg att skriva. Svårt att välja ut favoriter när jag sett många bra, och något jag nyss kom fram till, är att det inte finns en chans att jag skulle kunna ranka dessa serier. Det går bara inte, jag älskar de av så olika anledningar. Här kommer i alla fall någon form av lista (eller inte) där jag pratar lite om vad som för mig varit höjdpunkterna i TV-väg under år 2017.

För att börja stort. Game of Thrones sände sin sjunde säsong i somras och jag älskade den. Tyvärr slår den dock inte den fantastiska sjätte säsongen på grund av att allt kändes väldigt påskyndat, men samtidigt gjorde det också att säsongen blev otroligt spännande och händelserik. Kort sagt; Game of Thrones var ungefär det enda jag tänkte på hela sommaren. 

På tal om helt fantastiska serier. I år upptäckte jag en tv-serie som snabbt blev en av mina absoluta favoriter - en serie jag konstigt nog aldrig någonsin hade hört talas om tidigare. Och som det fortfarande är alldeles för få som hört talas om. Serien heter X Company och är en kanadensisk serie som följer några karaktärer som jobbar för den kanadensiske underrättelsetjänsten under andra världskriget. Den här serien är så mäktig på så många sätt - jag har skrattat, jag har lipat och jag har blivit både underhållen och berörd på samma gång. I huvudkaraktären finns ett djup jag sällan ser i serier, och skådespelerskan Evelyne Brochu briljerar. Nästan ännu bättre och mer välskriven är seriens huvudsakliga skurk. Det här var en sådan serie jag verkligen inte kunde slita mig ifrån av så många olika anledningar, och därför vill jag åter igen tipsa om den till varenda en av er som läser detta. Samtliga tre säsonger finns att se på Viaplay. 

För att prata om något med ett mindre djup men ändå så fantastiskt bra, så vill jag starkt tipsa om Dirk Gently's Holistic Detective Agency. Serien är en av Netflix mindre uppmärksammade originalserier, och varför har jag ingen aning om för den är verkligen helt underbar. Vad jag trodde var en one of a kind-serie i första avsnittet slutade upp med att efter sista avsnittet visa mig en helt ny betydelse av uttrycket. Den här serien är så smart och så rolig på samma gång! Kan liknas vid Sherlock på vissa sätt, men sanningen är att den verkligen är helt egen. Serien bjuder på ständig humor, härliga karaktärer och en helt sjukt underhållande storyline, bland annat involverande tidsresande, kroppsbyten, odödlighet, hajexplosioner (du läste rätt) och en liten corgi. 

En serie som var en stor besatthet under hela fyra säsonger i början av året (men som alla andra såg långt tidigare) var den populära tv-serien Skam. Jag var inte jättekär i första säsongen, utan tyckte bara den var okej. Fick inget känslomässigt band till karaktärerna alls, även om jag kunde uppskatta seriens kvalitet. Men i säsong två vände det och därefter såg jag resterande säsonger med glädje. Även om jag var sen till kalaset så förstod jag givetvis vad alla menade när de pratade om den kända Skam-besattheten. Riktigt bra dramaserie med djupa karaktärer, starka relationer och många minnesvärda repliker. 

På tal om djupa serier med ett underhållande yttre. Please Like Me är nog serien jag fastnade allra mest för under år 2017. Även om det nästan inte går att jämföra med övriga serier jag redan nämnt. Det bara är något så bra, så speciellt med Please Like Me. Jag älskar hur äkta den är. Jag älskar det faktum att jag avskyr huvudkaraktärens personlighet. Det gör nämligen att jag också älskar honom som person. Jag älskar hur serien lyckas blanda allvar med humor på ett så underbart bra sätt. Jag har skrattat och gråtit, och jag har saknat serien redan innan den var slut. Många scener är underbart välskrivna och något som lyckades göra mig ännu mer involverad (som om det ens vore möjligt) var den besatthet som bildades kring mitt favoritpar från serien. Från säsong två fram till seriens sista avsnitt. Skaffa ett konto på Netflix och se den idag. Eller logga in på ditt existerande konto på Netflix och se den idag. Poängen är: se den idag. 

Ytterligare en av mina favoritserier är äventyrsdramat The Musketeers vars varenda avsnitt lyckats hålla mig underhållen från början till slut. Det var förra året jag började titta på serien, men det var i år som jag såg den tredje och allra sista säsongen. Jag var så nervös inför detta. Jag älskade nämligen säsong ett och två med hela mitt hjärta, och jag var så orolig för att tredje säsongen skulle göra mig besviken. Jag hade dessutom ingen aning om när serien blev nedlagd, om det var efter eller innan säsongsavslutet var bestämt och därför oroade jag mig över att serien, som så många andra bra serier, skulle sluta med någon dum cliffhanger. Eller bara vara väldigt snabbspolat. Oavsett vad så hade jag inte gillat det. Men till min stora lättnad var hela säsongen lika fantastisk som tidigare (om inte mer) och avslutet kunde inte ha varit bättre. Därför kan jag nu i efterhand ärligt hävda att The Musketeers aldrig någonsin gjort mig besviken. 

Det var Lena som tipsade mig om den spännande dramaserien Gran Hotel som jag streamade på Netflix i början av året. I ett enda svep såg jag de första två säsongerna av serien, och den bevisade klart och tydligt att filmindustrin inte är det enda spanjorerna kan göra bra. Serien har ett stort fokus på romantik, men vid sidan av det får vi även drama i form av ett intressant mordmysterie som gör varje avsnitt lika spännande som det föregående. Gillar du kostymdraman men har tröttnat på britterna, så kan du alltid ge Gran Hotel en chans. Låt dig inte skrämmas av språket! Så länge du kan läsa så går det lika bra med svensk text. 

Har du läst min blogg den senaste tiden så kan du heller inte ha undgått hur kär jag lyckades bli i tv-serien Bates Motel - efter andra försöket. För ett antal år sedan såg jag seriens första fem avsnitt vilket vanligtvis är ett ganska bra antal avsnitt att ge en serie innan det är okej att ge upp och säga att man gett den ett ärligt försök. Jag ogillade den inte, men jag fastnade inte heller. Så jag slutade titta. I slutet av år 2017 gav jag serien ett nytt försök, men istället för att försöka mig på samma första fem avsnitt igen så började direkt på avsnitt sex, trots att jag inte mindes mycket från tidigare avsnitt. Och på bara det avsnittet (som visserligen gav mig turen att vara riktigt spännande) lyckades jag genast fastna, som om det var första gången jag såg serien. Därefter rullade det på, och här sitter jag nu och skriver om min kärlek till underbara fantastiska fenomenala Bates Motel

Nu tycker jag att jag har skrivit ett ganska ingående inlägg om mina favoritserier från mitt tv-år tvåtusensjutton. Men det finns några mindre serier jag definitivt fattade tycke för, men som kanske inte är på riktigt samma nivå som övriga serier jag nämnt. Den första är Glow, den överraskande bra dramakomedin från Netflix. En annan bra serie från Netflix är Santa Clarita Diet (läs mer här) som jag fann väldigt underhållande trots det märkliga temat. För övrigt vill jag även lyfta den imponerande Peaky Blinders (läs mer här) samt övriga Netflix-nyheter för året - fina Anne With an E (läs mer här) och mini-serien Godless (läs mer här).


4 kommentarer:

 1. Åh Gran Hotel! <3

  X Company måste jag skriva upp har helt missat den!

  Tyckte Anne with an E var mysig, såg serien när den gick när jag var yngre men denna version var också bra även om jag störde mig på huvudkaraktären hela första avsnittet hehe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade också lite svårt för henne i första avsnittet, men ju fler avsnitt jag såg desto mer gillade jag henne, och tillslut var jag störtkär i karaktären. Tycker serien är hur mysig som helst! Skulle jätte gärna vilja se originalserien.

   Radera
 2. Mååååste ta tag i X Company snart!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA, DET MÅSTE DU! Tror du kommer älska den.

   Radera